51,5% din români cred că lucrurile merg în direcţia greşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea românilor cred că în ţară lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda „Adevărul“. Cercetarea s-a încheiat în data de 1 noiembrie, fără a surprinde efectele accidentului de la Colectiv şi căderea Guvernului.

51,5% din populaţia României consideră că în ţara noastră lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită. Doar 35,9% spun că se îndreaptă într-o direcţie bună (12,7% nonrăspunsuri).  „Desigur, trebuie ţinut cont de faptul că ancheta noastră s-a încheiat pe 1 noiembrie, deci nu a surprins efectele propriu-zise ale accidentului de la Colectiv şi nici dezvoltările ulterioare (demisia guvernului, protestele de stradă). Este de aşteptat ca toate aceste circumstanţe şi reflectarea lor mediatică să accentueze nemulţumirea cronică a unei părţi semnificative a populaţiei“, se arată în analiza INSCOP.

„De altfel, evenimentele ulterioare demisiei guvernului ne arată că această creştere constantă în ultima jumătate de an a nemulţumirii cu direcţia în care merge ţara nu este explicabilă doar prin «erodarea» guvernării, aflată la sfârşit de mandat, ci şi prin nemulţumiri cronice, sistemice”, susţine Darie Cristea, director general INSCOP.

O nouă temere: conflictul în zonă

Lista surselor de îngrijorare ale populaţiei se deschide cu starea de sănătate (23,3%), diminuarea veniturilor (16%), temere tipică deja a crizei economice. În clasamentul îngrijorării urmează posibilitatea unui conflict în zonă (14,2%) - temere cvasi-inexistentă acum 2-3 ani, dar impusă în clasament de evoluţiile din Ucraina din ultimii doi ani şi, mai nou, probabil, de criza refugiaţilor şi evenimentele corelate din Orientul Mijlociu.

Urmează alte temeri legate de contextul economic – creşterea preţurilor (13,1%), pierderea locului de muncă (12,5%) dar şi instabilitatea politică (8,7%) sau calamităţile naturale (5,6%).
49,8% dintre români apreciază că în România se trăieşte acum la fel ca acum 1 an, 28,1% că se trăieşte mai prost decât acum 1 an, 19,5% mai bine ca acum un an.

Sondajul a fost realizat în perioada 23 octombrie -1 noiembrie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.098 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în 39 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 84 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).
 

Inscop Raport Noiembrie 2015 - Agenda Publică by Sebastian Zachmann

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite