Politică

articolul anterior articolul urmator

9 decembrie, ziua adevăratei lovituri de stat

3
26 Nov 2012 20:29:27
Sabin Orcan

Ultimele mutări ale celor care se pregătesc să câştige alegerile din 9 decembrie mă fac să cred că nimic din ce s-a întâmplat astă-vară n-a fost întâmplător. Operaţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, dublată de o campanie de discreditare a instituţiilor-cheie ale statului, nu a fost decât repetiţia generală.

Îmi dau seama, ascultându-i pe liderii USL vorbind despre revizuirea Constituţiei sau despre rescrierea unor legi după cum îi taie capul, că adevăratul puci abia acum urmează. Ştiu, vor sări gardienii acribiei să-mi explice că termenul nu-i cel mai potrivit. Că puci înseamnă „încercare a unui grup politic militar de a răsturna prin violenţă un regim politic, o ordine statală”. De acord. Cum se cheamă atunci acţiunea tripletei oligarhice Ponta – Antonescu - Voiculescu de acaparare a tuturor pârghiilor puterii? Ce definiţie să dăm tentativei lor de a-şi subordona nu doar Executivul şi Legislativul, ci şi puţinele instituţii-arbitru, inclusiv Justiţia? Să nu-mi spuneţi că-i vorba de o schimbare democratică!

Principalul obiectiv, ne anunţă dl Ponta, este introducerea unei prevederi conform căreia majoritatea parlamentară va fi mai tare decât Curtea Constituţională. Astfel, orice decizie a înaltei instanţe va putea fi respinsă cu două treimi din voturile deputaţilor şi senatorilor, la fel ca în România anilor ‘90. A doua măsură constă în restrângerea atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Integritate. Sarcina verificării averilor ar trebui să fie preluată de nişte comisii înfiinţate pe lângă Curţile de Apel, aşa cum era înainte de înfiinţarea ANI.

Altă propunere care circulă, pe surse, se referă la trecerea Consiliului Superior al Magistraturii în subordinea Ministerului Justiţiei. Carevasăzică, magistraţii vor fi controlaţi de un CSM aflat, la rândul său, la cheremul unui ministru numit politic. În sfârşit, guvernul a conceput şi o discretă ordonanţă de urgenţă în privinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului. Pe scurt, ea prevede că membrii CNA sunt automat demişi dacă raportul instituţiei nu primeşte avizul Parlamentului. Prin urmare, dulăii de la televiziunile dlui Voiculescu pot lătra nestingheriţi!

Practic, liderii USL nu fac decât să bifeze protocolul încheiat astă-vară cu “societatea civilă” a colonelului Mircea Dogaru. Vă amintiţi, probabil, documentul în care Moş Teacă solicita “desfiinţarea  structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS, etc.” Nici nu vreau să mă gândesc la ce-i aşteaptă pe procurorii anticorupţie după 9 decembrie. Suficient să spunem că unul dintre politicienii pe care i-au trimis în judecată, Relu Fenechiu, va fi ministru!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Utilizator Adevărul
27.11.2012, 05:22:44

Comentariu considerat abuziv.

Mandy
1.12.2012, 05:16:48

Excelent articol!

+1 (1 vot)
Menumorut
1.12.2012, 11:20:50

Apoi daca pe 9 decembrie e ziua adevaratei lovituri de stat, sa intelegem ca aia din vara nu o fo' adevarata..?Asa e mai bine....Ce e aia alegeri....? Astea sunt Lovituri de stat..Cre'ca asa zicea si Stalin...

-3 (3 voturi)
Modifică Setările