Politică

articolul anterior articolul urmator

Îi solicit „preşedintelui Facebook” să nu promulge legea securităţii cibernetice

22
21 Dec 2014 23:31:18
Bogdan Diaconu
Afişul de protest împotriva legii securităţii cibernetice
Afişul de protest împotriva legii securităţii cibernetice

La 25 de ani de la sacrificiul românilor pentru libertate, noul preşedinte Klaus Iohannis are datoria să respingă legea securităţii cibernetice pentru ca aceasta să intre cu adevărat în dezbaterea publică şi să fie votată doar dacă se dovedeşte necesară şi numai cu respectarea dreptului la viaţă privată. Altfel, prima lege promulgată de preşedintele Facebook va fi îndreptată direct împotriva generaţiei care l-a adus la Cotroceni!

Îi solicit de aceea preşedintelui Iohannis să retrimită legea la Parlament sau măcar să o atace la Curtea Constituţională, având în vedere faptul că a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, ceea ce dovedeşte un mod suspect de a trece prin Parlament o lege de o asemenea importanţă şi care aduce atingere dreptului la viaţă privată. Trebuie menţionat că raportul proiectului de lege a fost distribuit la Camera Deputaţilor de Comisiile pentru apărare şi pentru tehnologia informaţiei doar cu o zi înainte de termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final, parcă intenţionat pentru a trece tacit (distribuit pe data de 9 septembrie, iar pe 10 septembrie se adopta tacit). Iată desfăşurătorul trecerii tacite a acestui proiect de lege prin Camera Deputaţilor:

”Proiectul de Lege privind securitatea cibernetică a României (PL-x 263/2014) - lege organică 

Raport comun - Comisia pentru apărare şi Comisia pentru tehnologia informaţiei(Adoptare) - distribuit - 9.09.2014 
Prima Cameră sesizată - Data prezentării în Biroul permanent -27.05.2014; data la care se împlineşte termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final - 
10.09.2014, potrivit art.75 alin.(2) din Constituţie şi art.113 din Regulamentul Camerei Deputaţilor 
Termenul pentru dezbatere şi vot final fiind depăşit, proiectul de lege se consideră adoptat, în conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constituţie şi ale art.113 din Regulamentul Camerei Deputaţilor”.

Preşedintele Iohannis are datoria de a bloca această lege votată doar de Senat pentru că primii care au protestat împotriva ei sunt tocmai tinerii din aşa numita generaţie Facebook de care preşedintele Iohannis a profitat din plin pentru a ajunge preşedinte. Acum, fostul candidat Iohannis, ajuns preşedinte, are datoria faţă de această generaţie să îi protejeze dreptul la libertate şi la viaţa privată şi să dea ocazia opiniei publice şi Parlamentului să o dezbată pe larg şi să găsească formulele necesare pentru ca prevederile privind securitatea cibernetică să nu afecteze dreptul la libertate pentru care s-a murit în urmă cu 25 de ani.

Cât despre oportunitatea unei asemenea legi, este bine că Guvernul, iniţiatorul acestei legi, se preocupă de ameninţările din afara ţării, dar este ciudat că nu le observă pe cele de dinăuntru care se desfăşoară la vedere. Până la pericolele cibernetice, România se confruntă din ce în ce mai tare cu pericolul extremismului şi al separatismului maghiar, de inspiraţie rusească, dar pentru stoparea acestui flagel Guvernul Ponta nu a luat nicio măsură decât îndepărtarea prefecţilor care asigurau respectarea legii! Iar pentru a opri secesionismul maghiar nu este nevoie de controlul datelor şi de captarea informaţiilor din mediul virtual, pentru că această ameninţare se desfăşoară la vedere, este strigată pe străzi şi afişată în locuri publice.

Este cel puţin ciudat că Guvernul Victor Ponta caută soluţii complicate şi controversate pentru războiul nevăzut, dar nu are nicio soluţie şi nici măcar o reacţie cu privire la subminarea siguranţei naţionale în zonele controlate de politicienii maghiari, fapte care au loc în public, fără niciun ascunziş!

La rândul său, preşedintele Iohannis a promis în discursul său inaugural că România va deveni exportator de securitate. Înainte de a exporta securitate la alţii, ar trebuie să asigurăm siguranţa cetăţenilor români de etnie română aflaţi în anumite zone sub asaltul extremismului maghiar şi abia apoi să le dăm altora ceva ce am dovedit că putem realiza la noi acasă. Iar siguranţa românilor nu se obţine controlându-le calculatoarele şi telefoanele, ci asigurând respectarea legii şi a Constituţiei pe tot teritoriul naţional al României!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Livius Acris
21.12.2014, 23:49:06

Bine, bine. Dar nimic despre unguri ? Dar despre planurile perfide ale Budapestei ? Faceti pe hipsterul acum ?

-5 (7 voturi)
barbu brailoiu
22.12.2014, 07:59:16

sa nu fim rautaciosi! uite, ca mai uita omul de unguri...

+3 (7 voturi)
barbu brailoiu
22.12.2014, 08:02:49

domnule diaconu, sunteti politician - stiti ce presiuni se fac dinspre Occident in directia asta. si nu va pot banui ca n-ati intelege ce pericole imense prezinta pentru orice societate arbitrariul in domeniul internetului. dar si a anonimatului pe care-l asigura o anumita reteta a telefoniei mobile. v-as propune sa fim rezonabili, nu doar tineri si cu aplomb. de acord?

-5 (5 voturi)
Marius Lucian Georgescu
22.12.2014, 13:08:23

Domnule Bogdan nu stiu ce meserie ai la baza dar precis ca habar .nu ai in ce vremuri traim cand amenintarea terorismului mondial nu ne ocoleste nici pe noi romanii. Cum vrei tu mai omule ca serviciile de informatii sa incerce sa previna astfel de orori daca nu, printre altele, sa supravegheze anumiti indivizi sau grupuri suspecte ascultandu-le convorbirile si vizualizand mesajele lor ? In toata lumea serviciile secrete de asta se ocupa si te-ai gasit tu un condeier obscur cu pretentii de ziarist sa contesti arma de baza a acestor servicii si anume supravegherea telefoanelor mobile a unor suspecti de terorism. Aceeasi problema se ridica cu cartelele prepay. S-a dovedit ca in Spania, inainte de actele teroriste care au avut loc in urma cu cativa ani, teroristii s-au inteles intre ei folosind cartele telefonice preplay tocmai pentru a nu putea fi identificati. Vrei sa se intample si la noi asa ceva numai pentru suspiciunea ca daca vorbesti cu vreo fufa afla si serviciile ce ineptii poti sa debitezi ?! Baga-ti mintile in cap si nu subordona interesele majore ale statului intereselor meschine ale tale. Acest deziderat este valabil pentru orice cetatean roman care are creer sanatos si cu care judeca faptele la valoarea lor reala !

-7 (7 voturi)
M.C
22.12.2014, 14:26:25

puscarie pe viata pentru utilizarea feizbuc-ului

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările