Politică

articolul anterior articolul urmator

În 2019, ţara nu va trăi doar pe datorie, ci şi în minciună

35
9 Feb 2019 05:19:22
Mircea Morariu

Vineri, 8 februarie 2019, puţin după ora 15, am primit vestea că Guvernul României a făcut ceea ce trebuia să facă încă cel mai târziu din noiembrie 2018. A aprobat Bugetul de Stat şi Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul în curs şi că toate acestea vor deveni lege, dacă vor primi aprobarea Parlamentului şi vor fi promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.

La foarte puţine minute după aceea, a apărut la declaraţii ministrul Finanţelor Publice, dl. Eugen Orlando Teodorovici. Arareori mi-a fost dat să văd un înalt oficial român pus într-o situaţie mai penibilă.

 Insul acesta pe mâna căruia sunt date finanţele ţării dădea impresia unui student slab, prost pregătit, deloc stăpân pe materie, care s-a prezentat la examen complet la plezneală, sperând că se va salva fie graţie bunăvoinţei ori neatenţiei examinatorilor, fie făcând apel la cine ştie ce copiuţă. După ce s-a încurcat, asemenea colegului său de Cabinet, dl. Marius Budăi de la Muncă şi salarii în propriile hârtiuţe, dovedind astfel că habar nu are nici măcar de cifrele pe care el însuşi le-a trecut acolo din mintea proprie în primul rând pentru a putea  duce la îndeplinire  ordinele fanteziste ale lui Dragnea şi Vâlcov, arătând astfel că minciuna are nu doar picioare, ci şi memorie scurtă, dl. Eugen Orlando Teodorovici, cu toată figura lui de actoraş de mâna a treia coborât  de pe coperta revistei Cinema, aşa cum arăta aceasta în anii 70 ai secolului trecut, s-a dovedit complet incapabil să le răspundă concret jurnaliştilor măcar la o singură întrebare. Dl. Teodorovici părea pierdut în spaţiu. Se identifica cu diletantismul. Figura dumnealui se cuvine plasată în viitoarea ediţie a DEX pentru a ilustra grafic definiţia cuvântului diletantism.

Dintre toate întrebările cărora dl. Teodorovici nu le-a făcut faţă, cea mai importantă a fost aceea referitoare la argumentele concrete pe care s-a bazat atunci când a estimat o creştere economică de 5, 5 %. Pe o estimare asemănătoare care s-a dovedit complet fantezistă, neacoperită în fapte s-a fundamentat şi Bugetul pe anul 2018. Nu trebuia oare dl. ministru şi stăpânii politici ai domniei-sale să tragă învăţămintele necesare? Să se dovedească oleacă mai prudenţi? L-a interesat oare pe dl. Teodorovici ce se întâmplă în ţările cu ale căror economii este legate prin mii de fire economia românească ? Adică în Italia ce se află deja oficial în recesiune, în Germania care este şi ea pe punctul de a face un anunţ ce ar certifica o situaţie similară, în China care nici ea nu se arată prea sănătoasă. Dl. Teodorovici a dat din colţ în colţ, era preocupat doar de identificarea soluţiei prin care  să scape de obligaţia de a formula răspunsuri complete, lăsa impresia unei fiinţe încolţite, lansa apeluri disperate la optimism. Talentul său de actoraş sub-mediocru nu îl ajută nici măcar să adopte figura marţială cu care actualul preşedinte al Senatului şi co-părtaş la guvernare, în 2008 prim-ministru, nimeni altul decât dl. Călin Popescu-Tăriceanu dezminţea posibilitatea oricărei recesiuni, iminenţa oricărei crize şi ne sfătuia să ne cumpărăm case în Statele Unite şi să angajăm credite doar cu buletinul.

Stau şi mă întreb cum au ridicat mâna şi au aprobat Proiectul de buget ceilalţi componenţi ai guvernului Dăncilă? Chiar sunt ei atât de rupţi de realitate, sunt asemenea personajelor din Livada de vişini care cred că vânzarea din 10 august a livezii este departe, poate fi păcălită şi care refuză să ţină cont de avertismentele a zeci, sute de Lopahini ce le tot spun că sunt părtaşi la o mistificare de mari proporţii.

Mă întreb cât de responsabili vor fi parlamentarii majorităţii, cât de împăcaţi cu propria conştiinţă în clipa vor vota gogoriţa d-lui Orlando &co ştiind că acceptă o aiureală făcută eminamente. spre a se putea spune că în 2019 vom avea un deficit bugetar sub 3%. E clar. În 2019 ţara nu va trăi doar pe datorie, ci şi în minciună. Rămâne doar de văzut dacă minciuna ţine până la 31 decembrie 2019 sau livada ipotecată care este astăzi România va fi tăiată chiar cu câteva luni mai devreme.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Burkina Fasso
9.02.2019, 06:17:56

pai cum minciuna este prevazuta in programul de guvernare dragnea, cum s-au indatorat aproape 1mld euro/luna pana acum, crede cineva ca rusul teodorovici este altceva decit un geniu ar aberatiilor financiare? falsi doctori, falsi avocati si mai ales falsi guvernanti.

+2 (4 voturi)
Nirolf
9.02.2019, 06:21:25

Quo vadis Unde este miezul hibei ce macina pseudodemocratia romaneasca ? Ce trebuie schimbat in "sistem" astfel incat in spatele unui mecanism democratic (alegeri libere) sa nu mai fie posibil ca o ceata de talhari sa puna mana si sa batjocoreasca un popor intreg ? Situatia de fapt : - Parlamentul controlat de raufacatorii lui Dragnea ,Tariceanu si Hunor . - Guvernul (incompetentilor) in aceiasi situatie . - Justitia partial ingenunchiata . - DNA-ul adus in stadiul de leguma . - Avocatul Poporului devenit Avocatul infractorilor . - Curtea Constitutionala (Prostitutionala) in serviciul PSD- ALDE-UDMR . Singura cale de salvare ramane educatia si instructia . Este un drum complex si anevoios avand in vedere cei trei vectori componenti : societate , familie ,scoala . Cine sa implementeze in concret aceasta necesitate sociala ? Astfel ne intoarcem din nou la factorul politic . De nimic nu se tem mai tare raufacatorii politici decat de un popor educat .

+4 (6 voturi)
deviatsotadinatati
9.02.2019, 07:56:45

Morariu "Mă întreb cât de responsabili vor fi parlamentarii majorităţii, cât de împăcaţi cu propria conştiinţă în clipa vor vota gogoriţa d-lui Orlando &co ştiind că acceptă o aiureală făcută eminamente. spre a se putea spune că în 2019 vom avea un deficit bugetar sub 3%. E clar." E clar ca sunteti o varza Anagramata domnu Profesor . Deficitul nu va fi 3% ci 2,55%. Asa cum in 2018 a fost 2,98% Cereti sa va dea date despre economie cand vreti sa perouati despre economie, ca nu cred ca vor sa va faca de ras. Ca banuiesc ca va dau o lista nationala cu titlurile principale gen: Copilul lui Dancila e infiat, Daea a zis ca cormorani fac baie etc. Da apoi trebuie sa cereti si metodoogia de aplicare. Domnu Vlaston a fost mai destept a scris ca Baferul de siguranta, care are valoarea secret de stat, a devenit Zero. Rifai a zis acum cateva luni la fel. Nu era mai safe sa ziceti si dumneavoastra chestia asta ? S-au vreti sa faceti de ras Securitatea ?!

-6 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
9.02.2019, 08:02:35

Buna dimineata , d-le prof. univ. dr. Mircea Morariu..! Am intrat numai sa va anunt ca a trecut vreo ora jumate de cand ati afisat textul iar spatiul pentru comentarii e inca utilizabil..! Ma gandeam sa nu cumva sa va fi luat cu alte treburi si sa-l fi uitat asa..! Adica sa fi uitat sa activati optiunea ”nu permite comentarii”.. Toate cele bune si s-aveti un weekend minunat..!

-2 (2 voturi)
Mircea B.
9.02.2019, 08:33:08

Mai are rost să postăm comentarii la dl Morariu ? Am văzut că după vreo 2 ore dezactivează opțiunea, stergând tot.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările