În Anul Centenarului, România e chemată să dea explicaţii în Parlamentul European

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dureroasă constatare. Dar realistă, reflectând ceea ce este uriaşa antiperformanţă a capacităţii de guvernare a coaliţiei politice PSD-ALDE aflată acum în stăpânirea tuturor canalelor de putere din ţara noastră.

Nu-mi amintesc ca, vreodată, în momentul în care un stat membru avea înscrisă în agendă o sărbătoare naţională cu un simbolism extraordinar, precum Anul Centenarului în România, şi cu doar câteva luni înainte să preia preşedinţia rotativă a Consiliului, să aibă programată o înfăţişare la Bruxelles, în plenul Parlamentului European, pentru ca prim-ministrul să explice situaţia statului de drept. Audiere care va fi urmată de o Rezoluţie pe acelaşi subiect, singura concesie fiind ca ea să fie votată în noiembrie, asta pentru a nu se suprapune cu singurul moment de normalitate de care vom avea parte, când preşedintele Iohannis a fost invitat să vorbească, tot în plen, la finele lunii octombrie, pentru a prezenta poziţia ţării noastre în dezbaterea deschisă pe tema viitorului proiectului european. Bine că măcar s-a putut asta. În rest?

Păi, cum spuneam, evenimentele urmează să se înşire în ordinea respectivă, dar într-o atmosferă mult tensionată după vizita la Bruxelles a desantului venit de acasă, cel condus de doamna Dăncilă şi domnul Tăriceanu. Consecinţa fiind că grupurile politice europene, în agenda de lucru a săptămânii viitoare, anunţă, fiecare cu mesaje precise, foarte succinte, evenimentul legat de România. Interesant să vedeţi ce au spus, comparând totul cu discursul festivist şi triumfător al oficialilor de la Bucureşti.

Sâ începem cu poziţia Grupului Verzilor, iniţiator al procesului care aduce cazul României în faţa înaltului for legislativ, exact aşa cum făcuse mai înainte cu Ungaria şi Polonia,

„În această vară, în România, protestele care au durat mult timp faţă de corupţie au atins un moment culminant când poliţia a atacat manifestanţii paşnici. Cetăţenii obişnuiţi s-au săturat de şpaga la nivel înalt, precum şi de măsurile guvernului în scopul de a slăbi măsurile anticorupţie. În această vară, guvernul socialist şi liberal a dat-o afară pe şefa organismului anticorupţie şi a încercat să meargă pe drumul adoptării unei amnistii pentru faptele de corupţie comise de demnitari.“

Alăturat, pentru informare, se reiau fragmente din poziţia exprimată de Ska Keller şi Philippe Lamberts, copreşedinţii Grupului Verzilor, imediat după violenţele fără precedent din ziua de 10 august îndreptate împotriva manifestanţilor (cei pe care, dacă vă amintiţi, doamna Viorica Vailica Dăncilă i-a numit „protestanţi“).

„Este inacceptabilă folosirea violenţei de poliţia din România. Suntem alături de toţi românii din interiorul ţării şi cei veniţi din diaspora pentru a lupta în favoarea democraţiei şi împotriva corupţiei. Este impresionant să vezi angajamentul comun al atât de multor români care trăiesc pretutindeni din Europa. Cerem Guvernului României să respecte valorile europene precum libertatea de expresie şi libertatea de asociere. Trebuie să se abţină de la folosirea excesivă a forţei. Cerem Comisiei Europene să-şi îndeplinească rolul său de gardian al Tratatelor. Atât proiectul de reformă al sistemului justiţiei, cât şi cel de modificare al legislaţiei penale privind corupţia ridică întrebări privind respectarea statului de drept. Cerem Comisiei Europene să declanşeze procedurile din cadrul privind Statul de Drept pentru a analiza ambele seturi de legislaţie. În acelaşi timp, autorităţile din România ar trebui să pună în aşteptare aceste schimbări în aşteptarea analizelor făcute atât de Comisia Europeană, cât şi de Comisia de la Veneţia.“
s

Deoarece, în Conferinţa Preşedinţilor, iniţiativa Verzilor a avut ca prim susţinător GrupuL PPE, să vedem ce au de zis şi aceştia. Imediat după întâlnirea cu doamna Virorica Vasilica Dăncilă, iată ce declara Manfred Weber, preşedintele acestui grup, actualmente personajul care se află în poziţia cea mai favorabilă de a deveni, din vara viitoare, viitorul preşedinte al Comisiei Europene:

„Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România. Am întrebat-o astăzi pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei. Vom fi intolerabili în ceea ce priveşte statul de drept... România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei este sub presiune. Am văzut în această vară în Bucureşti oameni bătuţi de forţele de ordine şi, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, ci o modalitatea supremă de a ne apăra cetăţenii şi afacerile de abuzurile din partea statului. Din acest motiv solicităm de urgenţă Guvernului român să se oprească din această ofensivă. Suntem alături de cetăţenii europeni şi vom fi intolerabili în ceea ce priveşte statul de drept.“

Reamintim că seriozitatea situaţiei de la noi din ţară a făcut necesară şi o altă dezbatere suplimentară înainte de cea din plen, pe 3 octombrie. E vorba despre o şedinţă specială a Comiteului pentru Libertăţi, Justiţie şi Afaceri Interne din PE care, pe 1 octombrie, se va reuni pentru a discuta despre „Situaţia din România, inclusiv independenţa sistemului judiciar“ împreună cu Frans Timmermans, prim vicepreşedintele Comisiei Europene. Moment foarte interesant deoarece aici va începe procesul de redactare al viitoarei Rezoluţii, membrii români fiind Monica Macovei, Traian Ungureanu, Maria Grapini şi Emilian Pavel (supleant). Din comisie fac parte europarlamentari care, în trecut, au avut poziţionări foarte critice la adresa româniei precum ar fi vice-preşedinta Kinga Gal dar şi, spre exemplu, Judith Sargentini, autoarea faimosului Raport prin care Parlamentul European a cerut, nu cu mult timp în urmă, activarea Art. 7 în cazul Ungariei, acuzată de încălcări grave şi sistemice ale regulilor statului de drept. Voi urmări dezbaterea, revin cu amănunte marţi dimineaţă.

Mai departe, cei din Grupul socialist îşi exprimă şi ei poziţia în cuvinte ales cu foarte mare grijă (totuşi, formal, partidul domnului Dragnea este membru al familiei lor politice) dar şi cu avertisment foarte clar exprimat, ca un fel de descărcare de responsabilitate, în finalul textului:

„Urmărim cu mare atenţie situaţia din România şi cu îngrijoare, dată fiind severitatea conflictului care se produce acolo. Salutăm faptul că Parlamentul va dezbate situaţia statului de drept în România. Grupul nostru a fost cel care a cerut această dezbatere. Doamna Prim Ministru Dăncilă a venit recent în faţa grupului nostru şi am avut o discuţie foarte francă. Comisia de la Veneţia analizează cazul şi aşteptăm rezultatele înainte de a trage următoarele concluzii. Grupul nostru a fost întotdeauna, şi aşa va fi şi în continuare, în fruntea luptei pentru democraţie şi stat de drept în Europa, indiferent de cine cine formează guvernul.“

Va fi greu şi extrem de neplăcut pentru reputaţia României.

Terminăm dramatic de prost şi de conflictual un an care, teoretic, ar fi trebuit să fie cel al simbolicei reuniri în jurul idealului reunirii energiilor naţionale în formarea şi consolidarea unui program naţional ambiţios de dezvoltare cu care să cinstim momentul de acum 100 de ani. Uitaţi ce avem la acest final de an. Ridicăm nepăsători din umeri. Atunci asta e, nepăsători vor fi şi ceilalţi.

Pe cine va durea mai tare?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite