Politică

articolul anterior articolul urmator

În jurul unei adopţii

64
26 Jun 2019 07:22:49
Mircea Morariu

Ceea ce ar fi trebuit să fie un simplu fapt divers, adică punerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti care consfinţeşte o adopţie, a devenit, de vinerea trecută încoace, subiect cu care s-au deschis mai toate jurnalele de ştiri şi reprezentând tema a nenumărate talk-show-uri. Cu toate ingredientele necesare.

Talk show-urile au pornit de la premisa că sunt urmărite de puţini telespectatori corect informaţi drept pentru care au avut misiunea de a-i transforma în oameni emoţionaţi şi, mai presus de toate, uşor manipulabili. În primul rând ca urmare a difuzării repetate, exagerate, dincolo de marginile iertate, cu intenţii mistificatoare clare, a unui filmuleţ care- curios şi nu prea!- surprindea doar anumite momente, cele mai dramatice, din tot ceea ce s-a întâmplat în cursul respectivului eveniment. Şi astfel s-a declanşat o adevărată isterie naţională. A milostiveniei şi a patriotismului de ocazie. Nu ne vindem copiii, nu ne vindem ţara! Ce am în vedere când invoc ingrediente manipulatorii? Am în vedere în primul rând specularea prezenţei mascaţilor şi o aşa-zisă şi mai încolo întoarsă pe toate feţele agresiune a procuroarei craiovene Maria Piţurcă sosite la faţa locului. Mai trebuie să mai punem strigătele de apărare ale fetiţei adoptate, strigăte fireşti în faţa necunoscutului alimentat de asistenta maternală, fetiţă care în ruptul capului nu voia să se despartă de cea care a crescut-o până la vârsta de 8. Asistenta în cauză, pe numele ei Maria Şărămat, s-a descoperit brusc strâns legată de Sorina, cu toate că până atunci nu s-a folosit de dreptul de preempţiune spre a o adopta. Şi, mai presus de toate, nu trebuie să uităm instrumentalizarea în felurite şi deloc greu de prevăzut şi înţeles interese a feluritelor secvenţe din cursul desfăşurării nu tocmai ok a operaţiunii. Lor li s-a asociat omiterea acelor detalii ce nu sunt tocmai convenabile celor ce au primit o temă şi sarcina de a conferi celor întâmplate vineri dimensiuni apocaliptice. 

Presa controlată de putere, puterea însăşi s-au folosit de eveniment pentru a reactiva toate vechile şi de succes clişee. Tot ceea ce era prioritar pe vremea când PSD şi Statul român însuşi erau conduse de Liviu Nicolae Dragnea. S-a vorbit iar despre abuzurile justiţiei, despre justiţia nereformată, despre faptul că PSD-ul ar fi vrut din toată inima să o reformeze, însă nu a fost lăsat de manifestanţii din organizaţiile # rezist, de partidele de opoziţie, îndeosebi de USR şi PLUS, de Uniunea Europeană, de SUA şi de ambasadorul lor în această ţară, dl. Hans Klemm. Despre care atât de lăudata de revista Sputnik Sorina Matei a promis dezvăluiri senzaţionale. S-a vorbit, cum altfel?, iarăşi despre aşa-numita „republică a procurorilor”, despre un întreg complex de fapte dubioase. Toate comandate şi întreţinute vii de preşedintele Iohannis, al cărui trecut ar fi el însuşi murdărit de neelucidate până la capăt adopţii necurate. Iar cum familia care a adoptat-o pe Sorina Lucan o fi ea de origine română, însă e de multă vreme stabilită în SUA (vă mai amintiţi cum erau demonizaţi “transfugii, oamenii fără ţară” în vremea regimului Ceauşescu?), cum ambii părinţi adoptivi au profesiuni în domeniul medical, cum copila Sorina Lucan are o grupă sanguină rară s-a construit lesne, din prefabricate lingvistice, de gândire şi emoţionale, un întreg scenariu care a reactivat mai vechile poveşti tenebroase ale falselor adopţii făcute eminamente cu scopul prevalării ulterioare de organe.

În tot acest complex mediatic, în ghemul de fake news şi de manipulare, s-au manifestat îndeosebi, dornice să mai primească o dată coroniţă, România tv, Antena 3. Dar şi etern mizerul Ion Cristoiu. Care a tratat tot subiectul în cel mai josnic mod cu putinţă, vorbind despre faptul că familia de români din SUA care a adoptat-o pe Sorina de fapt ar fi cumpărat-o. A lipsit din peisaj emisiunea România 9 de pe TVR 1, pentru simplul motiv că moderatorul se află în vacanţă neavând timp de emisie din pricina transmisiunilor sportive.

PSD şi ALDE au primit astfel şi nu dezinteresat, desigur, o gură de aer proaspăt. Şi cu toate că imediat după ziua de 26 mai preşedintele interimar al PSD, d-na Viorica Dăncilă, numai că nu s-a jurat că tema justiţiei va fi din acel moment una tabu pentru partidul pe care îl conduce, mulţi comunicatori ai PSD au exploatat cu voioşie tema. Ca în zilele bune în care primeau instrucţiuni de la azi puşcăriaşul Liviu Nicolae Dragnea şi de la Anca Alexandrescu. A intrat în acţiune şi procurorul general interimar al României, dl. Bogdan Licu, om cunoscut şi el ca având un trecut tulbure, care, cu de la sine putere, a interzis nu prea se ştie în ce temei legal punerea în aplicare a unei sentinţe judecătoreşti. Dl. Licu a dispus că fetiţa Sorina Lucan nu poate să părăsească ţara.

Pentru toţi cei care au exploatat în alte scopuri decât interesul fetiţei adoptate tema, puţin a contat filmul pus la dispoziţie de familia Săcărin care a adoptat-o cu forme legale pe Sorina. Filmuleţ care o arată pe aceeaşi Sorina, ieşită de sub influenţa fostei asistente maternale, Maria Şărămăt, înţelegându-se perfect cu noua mamă. Nu un biet copil contează. Ci interesele propagandei. Ale partidelor cu tendinţe pronunţat iliberale.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

64 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.06.2019, 07:53:43

Comentariu considerat abuziv.

Radu Mircea
26.06.2019, 08:51:50

# Mircea Morariu Nu cazul in sine intereseaza si emotioneaza , este o chestie banala , ci modul pervers in care s-au desfasurat lucrurile conduse de o procuroare cel putin dubioasa daca nu direct si material cointeresata . Trebuie sa recunoasteti cu toti ca familia americana atit de iubitoare a asteptat pitita in masina sa-i fie livrata fetita mult dorita . Nu a schitat nici un gest de compasiune in momentul cind omul legii o tira pe jos si tragea de ea . Apoi ma intreb daca in SUA nu sunt copii institutionalizati disponibili la adoptie , de vreme ce culoarea si etnia nu erau semnificative pentru familia americana ??? larasi ma intreb cine este atit de timpit sa faca 15.000 de km de mai multe ori , sa cheltuie mii de parai pentru un lucr ce-l putea obtine de linga casa ??? Dar cel mai mult ma intriga desantul militar din curtea asistentilor . Cca. 20 de politai si mascati de se albastrise curtea omului pentru o perchezitie banala ce masca de fapt livrarea copilei catre noii propietari , ca parinti nu le pot spune . Ca fapt divers amintesc ca pentru arestarea unui infractor cu 36 de condamnari la activ au fost trimisi doi politai aproape de pensionare , in camasa , cu pistoale Carpati , unul murind in actiune . Spuneti-mi e corect ??? Am suspiciuni rezonabile de coruptie .

-4 (12 voturi)
produs
26.06.2019, 09:01:19

Radu Mircea "Spuneti-mi e corect ??? Am suspiciuni rezonabile de coruptie" Ce sa zic ! Suspectez ca s-a umflat mamaliga. De la prea multa apa. Daca era vorba de o fata de la sate care vindea rosii romanesti, mai scriati asa elogiu admirativ ?

+4 (6 voturi)
produs
26.06.2019, 09:06:22

Radu Mircea "se albastrise curtea omului pentru o perchezitie banala" Termenul e gresit. E perchezitie de rutina. Ca sa fie numita banala trebuiau sa participe maxim 1 - 2 mascati cu kalashnicoave.

-1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
26.06.2019, 09:03:46

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (64)

Modifică Setările