Politică

articolul anterior articolul urmator

În loc să vâneze micii de pe litoral, ANAF să verifice supermarketurile care scot milioane de euro nefiscalizate din ţară

22
1 May 2015 15:23:52
Bogdan Diaconu
ANAF dă iama la mare, dar uită de marea evaziune de la supermarketuri. Foto: FB Petru Berciu
ANAF dă iama la mare, dar uită de marea evaziune de la supermarketuri. Foto: FB Petru Berciu

ANAF atacă în acest week-end micii şi berea de pe litoral în loc să descindă la marile lanţuri de supermarketuri care şi-au inventat modalităţi ingenioase de a scoate milioane de euro nefiscalizate din ţară. Una dintre tehnicile supermarketurilor este să declare furturi imense ca să aibă pierderi în contabilitate şi astfel să scape de impozite.

Dar este mai uşor pentru ANAF să sperie micii comercianţi şi să facă senzaţie cu şirul de maşini cu girofar la tarabe decât să atace marea evaziune practicată de lanţurile străine de magazine.

Fac un apel către ANAF să lase fiscalizarea micilor şi a grătarelor la final şi să înceapă să rezolve problema de la vârful evaziunii, din locurile de unde se scurg în afara României sume imense nefiscalizate. Dar ANAF nu are curajul să arate câtă evaziune fiscală fac supermarketurile străine de teamă să nu sune ambasadele şi să le ceară şefilor să se cuminţească. În schimb, reprezentanţii ANAF fac pe eroii cu chioşcarii, buticarii şi patronii de mici restaurante sau terase, pentru că pe aceştia nu-i apără nimeni.

Am să cred în campania ANAF doar în momentul în care o să văd primul mare supermarket din România închis pentru evaziune, iar milioanele de euro scoase ilegal din ţară recuperate. Bugetul României nu se va vindeca niciodată dacă ANAF se luptă pentru bonuri de 5 lei, dar închide ochii la tranzacţiile dubioase de milioane de euro prin care supermarketurile îşi scot profiturile din ţară nedeclarate şi neimpozitate, sub diferite forme mascate. 

Cât despre felul în care supermarketurile măresc preţurile ca nu cumva să nu câştige şi mai mult de pe urma scăderii TVA la alimente, această atitudine este dovada că se cred într-o ţară africană, fără legi şi fără reacţie din partea societăţii. La noi, multinaţionalele fac ce vor că doar nu le ia nimeni la rost. Orice încercare de apărare a drepturilor consumatorilor este taxată ca fiind anti-capitalistă şi aşadar de-a dreptul anti-democratică.

Am ajuns să ne temem să ne apărăm drepturile pe motiv că multinaţionalele deţin democraţia, iar poporul are doar dreptul să plătească mai scump. Cea mai absurdă acuzaţie vine însă de la un site de ştiri care s-a transformat în avocatul supermarketurilor: cică noi, cei de la Partidul România Unită, suntem partid prorus pentru că vrem ca mărfurile româneşti să fie prezente în supermarketuri! Mâine, poimâine, nici să vorbim limba română n-o să mai avem voie că facem jocurile Moscovei... 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Alfa Omega
1.05.2015, 15:34:49

Normal ca firmele mici sunt mai usor de lovit si patroni au si mai putina putere sa se revolte impotriva nedreptati , deci o prada mai usoara ! Dupa babele cu urzici ANAF la mici ! Oare chiar renteaza institutia asta care inloc sa duca razboiul cu firmele mari care pacalesc legile, cifrele si taxele , ei se ocupa de maruntisuri cu mici !

+13 (13 voturi)
Stan Toma
1.05.2015, 19:22:12

Bine ar fi sa se ocupe de toti evazionistii dar...este mai simplu cu buticarii .Cu rechinii cei mari este mai greu.Pot sa isi deranjeze proprii sefi,

+11 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
2.05.2015, 10:35:47

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
1.05.2015, 18:12:14

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
2.05.2015, 10:21:20

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările