Înainte de a face omletă, trebuie să spargi niscaiva ouă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj intern al USR vrea să ne convingă că ancheta „Rise Project” referitoare la eşecurile suspecte în afacerile cu fonduri europene înregistrate de firmele conduse sau controlate de dl. Dan Barna, preşedintele şi candidatul la prezidenţiale al partidului, nu l-ar fi afectat pe acesta electoral decât cu un procent.

Dl. Dan Barna s-ar situa pe mai departe pe un destul de confortabil loc trei, la doar vreo patru procente de preşedintele în exerciţiu al PSD şi premierul demis al României, d-na Viorica Dăncilă. Dl. Dan Barna ar trebui să recupereze ceea ce ori nu a avut ori a pierdut şi aceasta până la data de 10 noiembrie în vreme ce d-na Dăncilă ar trebui să conserve procentele avute spre a-şi asigura prezenţa în turul al doilea, programat să aibă loc două săptămâni mai târziu. Mai greu de spus însă de unde şi cum va putea dl. Dan Barna să recupereze, în schimb mai simplu de găsit resursele de conservare şi de creştere ale d-nei Dăncilă. Aceasta dacă admitem că sondajul USR este corect.

Pentru d-na Viorica Vasilica Dăncilă căderea în Parlament a guvernului condus de dl. Ludovic Orban înseamnă o chestiune de viaţă şi de moarte. O eventuală respingere a listei de miniştri din Cabinetul Orban va fi nu doar o victorie a PSD, ci şi o victorie personală a fostei profesoare de Discipline tehnologice de la atât de bătutul de soartă liceu industrial din Videle.  Respingerea în cauză îi va permite premierului demis nu doar să organizeze şi să urmărească din Palatul Victoria cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, ci şi să crească în sondaje. Respingerea guvernului Orban va da o gură de oxigen activului de partid din teritoriu, va arăta că pentru PSD nu totul este definitiv pierdut, îi va spori votanţii.

Pentru dl. Barna, căderea la vot a guvernului Orban va reprezenta semnul că nu mai prea are şanse de a ajunge în turul al doilea. Cei care i-ar fi dat votul d-lui Barna s-ar putea să se răzgândească, să se reorienteze spre preşedintele Iohannis şi aceasta fiindcă îşi doresc obligatoriu, cu orice preţ, victoria Dreptei. Dar şi îndeplinirea dezideratelor cărora le-au dat ei înşişi expresie la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, ca şi în ziua în care au aşteptat cu sufletul la gură rezultatele dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură.

Chiar dacă în cele din urmă USR a anunţat că îşi va da votul guvernului Orban, simpatizanţii lui nu uită ezitările, fandoselile şi fasolelile d-lui Barna&co. Care, aşa după cum bine arăta dl. Andrei Cornea într-un comentariu publicat joia trecută în Dilema veche, sunt gata să salveze România, însă exclusiv graţie eforturilor altora.

Nu, nu e vorba în toată această evoluţie simplă a faptelor despre cine ştie ce implicare a activilor şi rezerviştilor din Servicii, aşa după cum se tot chinuie să ne demonstreze în apariţiile sale televizate inflaţioniste pretinsul „maestru” Ion Cristoiu.

Nu e vorba nici despre faptul că nu ştiu pe unde, în exteriorul ţării, s-ar fi decis că alegerile prezidenţiale trebuie câştigate chiar şi dormind de dl. Klaus Iohannis. Căruia i-ar fi mult mai convenabil să o aibă drept adversară în turul al doilea pe d-na Viorica Dăncilă.

La mijloc sunt doar calculele greşite ale d-lui Barna. Şi ale partidului domniei sale. Care par să nu fi aflat decât mult prea târziu zicerea simplă potrivit căreia, înainte de a face omletă, trebuie să spargi niscaiva ouă.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite