Politică

articolul anterior articolul urmator

Înapoi la mistică sau despre politică şi economie ca teologie a conspiraţiei

8
24 May 2016 11:03:21
Vasile Ernu
FOTO AP
FOTO AP

Zi de zi aflăm aceleaşi ştiri. Legile sînt făcute la presiunea unor firme de lobby cărora nu le găsim adresa în interesele unor companii multinaţionale necunoscute despre care nu ştim de cine sînt reprezentate. Interesul cetăţeanului s-a dizolvat demult şi nu mai este reprezentant de nimeni.

Ce ştiţi despre parlamentarii care vă reprezintă în parlamentul UE? Nimic. Ce înţelegeţi? Nimic. Dar ce ştiţi despre cine şi cum ajung să hotărască reprezentanţii pe care-i veţi alege dumneavoastră? Nimic.

Afacerile sunt făcute de nişte tipi despre care aflăm că sînt agenţi secreţi cel puţin dubli. De asta toţi sînt convinşi. Căror agenţii? Ştim doar că sînt secrete. Aflăm din diverse lupte că e vorba de „oamenii Rusiei”, „oamenii lui Soros” sau „interesele SUA”. O adevărată mistică.

Banii se duc în nişte paradisuri fiscale sau bănci elveţiene ultrasecretizate de nu mai ştie nici Bond cum să ajungă la ele. Vorbim despre ele ca despre lumea de apoi.

Dezvăluirile mari sînt făcute de tot soiul de hackeri despre care nu sîntem siguri dacă există şi pe ce lumi trăiesc. Sau dacă trăiesc, sînt suspendaţi în diverse „No man's land”.

Investitorii strategici fac contracte cu statul care de mult nu ne mai aparţine. Contractele sînt ultrasecretizate şi conţin tot felul de scutiri de care nu o să afle nici copiii noştri.

Serviciile secrete, investitorii strategici, grupurile de prestigiu şi lobby au devenit un soi de „loje masonice” despre care aproape nimic nu se poate şti, dar în a căror putere misterioasă şi secretă cred mai nou aproape toţi. O putere feroce conduce această lume. Ştim mult mai multe despre Dumnezeu, pe care nu l-a văzut nimeni, decît despre aceste contracte.

Bătăliile apocaliptice se dau în ceruri, nu pe pămînt. Iar noi trăim încă aici, în carne şi oase, cu probleme destul de palpabile. 

Toată economia, elementul central al hegemoniei actuale, ni se explică, a devenit o „mînă invizibilă” care face şi desface din temelii acestă lume. Nimic din ce se vede nu e adevărat, ci doar ce nu se vede şi e secret este adevărat. Credinţa în puterea acestei mîini invizibile a devenit religia principală. Teologii predică peste tot şi să nu dea Dumnezeu să vii cu o mică îndoială sau erezie că vei fi spulberat.

Singura formă de critică care ne-a rămas este conspirologia: ce se vede nu e adevărat, faptele sînt mincinoase, aparente, înşelătoare şi doar ceea ce nu se vede este adevărat, iar lucrurile stau cu totul altfel. Faptele şi subiecţii adevăraţi sînt o taină.

Într-un astfel de sistem reflecţia şi acţiunea politică dispar, iar conspiraţia devine un soi de teologie oficială. Într-un astfel de sistem dispare încrederea şi solidaritatea, căci celălalt este suspect. Toţi sîntem suspecţi.

Cel mai recent film al lui Mungiu ne arată această stare: suspiciunea de corupţie, conspiraţia corupţiei. O nouă mistică. Şi mai dispare ceva esenţial: sensul luptei politice, neputinţa schimbării. Nu poţi lupta cu o putere misterioasă, tainică, mistică care nu are nici măcar corp şi adresă, loc. Bătăliile apocaliptice se dau în ceruri nu pe pămînt. Iar noi trăim încă aici, în carne şi oase, cu probleme destul de palpabile. Doar problemele noastre, ale celor mulţi, au rămas palpabile într-o lume în care politicul a devenit o conspiraţie, iar puterea s-a decorporalizat şi şi-a dizolvat spaţiul.

Cine mai este suveran şi cine mai instituie puterea legislativă? E tot mai greu de definit. Cert este că ecuaţia „99 % la 1%” a devenit noul fetiş al neputinţei.

Poziţia omului actual devine tot mai precară şi el susţine pesimist şi suspicios următoarea teză: situaţia este mult mai tragică decît ne putem noi imagina. Însă acest dezastru tragic e un prim pas spre o nouă speranţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

berenger
24.05.2016, 11:31:42

un articol cu rol de exemplu pentru ce în clasa a noua ar trebui să se învețe la disciplina logică, capitolul „sofisme”: falsa generalizare. nu ne miră că ernu e într-o veșnică eroare logică. pur și simplu el face propagandă doar atât cât îl duce capul, nu mai mult.

+3 (9 voturi)
Radu Mircea
24.05.2016, 14:27:19

# Despre europarlamentari ce sa stiu domnu' Ernu ??? Ia colea , niste neveste disperate , dornice de bani nemunciti , niste sinecuristi care in cariera lor au facut partidului servicii care trebuiesc recompensate , si niste monumente de prostie cum au fost Becali si Vadim . Cu asa '' parlamentari '' succesurile sunt asigurate . Traiasca Scumpa Noastra Patrie , Republica Socialis......Ptiuuu ... drace .

+3 (5 voturi)
marius cristian
24.05.2016, 12:34:25

Dle Ernu aveti perfecta dreptate cu teoria - va rog nu cu teologia - conspiratiei , in sensul in care intr-adevar lumea este condusa la modul subtil si invizibil de miliardari , banci si corporatii trans-nationale , guvernele si parlamentele nationale sau europene fiind simple marionete de fatada pentru fraieri... Asta-i realitatea europeana si americacana la ordinea zilei , iar ce patesc cei care indraznesc sa se opuna acestui dictat este vizibil in Grecia , Argentina si Venezuela...

-1 (5 voturi)
mihu florescu
24.05.2016, 15:04:20

Dar Romania anului '89 ? De ce numai Grecia,Argentina,Venezuela ? Cam putini comentatori pe o tema de-a dreptul infricosatoare ! In ce priveste "teologia conspiratiei" ,e clar ca Biserica isi ia "partea" dar care ii este participarea ? Ce parte din noi vinde ea ,sufletul sau trupul ? Si cui ?

+2 (2 voturi)
Viorel Toma
24.05.2016, 14:50:08

Cum se poate tovarase Vasile sa vii tocmai tu cu misticismele, cu obscurantismele astea ?! Tocmai tu ?! Materialismul dialectic nu permite mistere, pesimism, disperare....ce, suntem domnisoare nevrotice ?

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (8)