Încă un pas pentru interzicerea penalilor la funcţii publice. Condamnaţii cu sentinţe definitive nu vor mai putea candida la parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Penalii nu vor mai putea candida pentru Camera Deputaţilor sau Parlament FOTO Alexandru Dobre / Mediafax
Penalii nu vor mai putea candida pentru Camera Deputaţilor sau Parlament FOTO Alexandru Dobre / Mediafax

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat un raport preliminar favorabil pe un proiect de lege prin care persoanele condamnate penal definitiv nu mai pot candida la alegerile parlamentare, ultimul pas fiind votul din plenul acestui for. Demersul a fost iniţiat de PNL şi are sprijinul Coaliţiei.

Mai precis, proiectul de lege al liberalilor, depus din 2017, dar ţinut la sertar timp de mai mulţi ani, prevede că interdicţia de a candida la alegerile parlamentare se aplică persoanelor care până la data candidaturii au avut condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau dezincriminarea faptei, după cum a nuanţat şi şefa Comisiei juridice, Laura Vicol.

Demersul PNL a plecat de la ideea uniformizării legislaţiei în ceea ce priveşte condiţiile de acceptare a unui candidat la parlamentare cu cele ale unui membru al Guvernului, după o speţă judecată în trecut de CCR.

„În lumina deciziei Curţii Constituţionale, care a găsit ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90/2001 şi care astfel interzice persoanelor condamnate definitiv să facă parte din Guvernul României, este imperios necesar ca legislaţia română să aibă astfel de prevederi şi în ceea ce priveşte posibilitatea de a candida la funcţiile de senator şi deputat în Parlamentul României”, explicau iniţiatorii în expunerea de motive.

Relevanţa iniţiativei este dată şi de apropierea cu paşi grăbiţi a alegerilor, până la parlamentare mai fiind doar doi ani. Mai mult, recomandările CCR sunt ca schimbările la legile electorale să fie făcute din timp.

Revizuirea Constituţiei pentru „Fără penali“ mai aşteaptă

În continuare la nivelul Senatului este ţinută la Comisia juridică iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, prin care nu ar mai fi permise candidaturile pentru persoane condamnate definitiv pentru nicio funcţie publică. Niciuna dintre formaţiunile parlamentare nu s-a mai aplecat asupra iniţiativei, care are nevoie de raport de la comisie, apoi de votul în plen, un vot care trebuie să treacă cu o majoritate de două treimi. Ultimul pas ar fi organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei. Surse politice din Coaliţie au explicat pentru „Adevărul“ că toate aspectele referitoare la legislaţia electorală s-ar putea să fie discutate în toamna viitoare, în cadrul unei comisii speciale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite