Începutul sfîrşitului pentru Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o săptămînă după violenţele din 10 august, l-am denumit pe Dragnea cadavru politic viu. Îmi menţin afirmaţia. Ce am văzut zilele acestea reprezintă doar începutul. Dragnea este contestat pe faţă, fără impunitate. Acesta este cel mai mare cîştig al zilei de vineri. Grupul puciştilor este puternic şi va muta bătălia în Parlament. O atenţionare: încă să fim atenţi la OUG-uri!

Iar am tăcut, iar n-am spus nimic zilele acestea. Deşi mi-aş fi dorit ca Dragnea să fie dat jos vineri, nu am crezut că vor reuşi acum. S-au grăbit din punct de vedere tactic: “revoluţia” trebuia lăsată la dospit. Semne au fost că nu vor reuşi: prea puţini l-au contestat public pe Dragnea, iar Firea-Stănescu-Ţuţuianu au fost destul de “soft” în zilele de dinaintea CEx-ului.

Cele bune:

Dragnea este contestat pe faţă, fără impunitate. Acesta este cel mai mare cîştig al zilei de vineri. Dincolo de ce bătălie pare că a cîştigat, de fapt Dragnea a pierdut grav. Cei care i-au vrut sfîrşitul nu suferă nicio pedeapsă, nicio consecinţă. Iar asta este grav pentru un dictator cum se visa Dragnea. Dovedeşte că poate fi atacat la scenă deschisă. Dovedeşte că-i curge sînge.

Din grupul celor trei, poziţia cea mai vulnerabilă o are Gabriela Firea. Dependentă de colaborarea cu un Guvern care încă îi pare loial lui Dragnea, este în situaţia în care nici nu-şi poate da demisia din PSD că-şi pierde postul de primar, şi cu proiecte începute “în an de centenar”. Nu se poate situa ca independent (cel puţin nu acum), nu poate nici influenţa deciziile Guvernului pentru a-şi termina proiectele.

Pentru ea lupta abia a început. Este în joc supravieţuirea ei politică - pe orice plan. Şi de visează la un al doilea mandat la Primăria Capitalei, şi de se visează candidat la prezidenţiale pentru anul viitor.

Pe un fond de ură nestăpînit împotriva PSD-ului în Bucureşti, nu are nicio şansă la încă un mandat de primăriţă dacă nu se va poziţiona (aşa cum a făcut-o) ca o contrapondere a direcţiei de pînă acum a PSD-ului. Pentru ea este imperativ să-şi cîştige măcar neutralitatea societăţii civile. Side note: mă sperie gîndul că deja, mi se pare, şi-a cîştigat simpatia unui grup important de pe FB, al societăţii civile - i-a promovat evenimentul cu redeschiderea fîntînilor de la Unirii.

Toate acestea o vor determina să lupte cu înverşunare, în culise, împotriva lui Dragnea. Altminteri, va ajunge la rîndul ei un cadavru politic viu.

Pentru ceilalţi doi, Stănescu şi Ţuţuianu, au început jocurile politice pentru era post-Dragnea. El lidero maximo va intra în puşcărie. Întrebarea este cine va prelua şefia partidului după debarcarea lui Dragnea? Va fi o persoană din cele două facţiuni, cea a puciştilor sau cea a suporterilor lui Dragnea. Vanitatea şi setea de putere îi va împinge atît pe Stănescu, cît şi pe Ţuţuianu să lupte împreună pentru şefia partidului.

Din fericire pentru România, următoarea bătălie internă în PSD va fi cea pentru candidatul la prezidenţiale. Asta înseamnă că autoritatea lui Dragnea va fi contestată constant. Tot în urma acestui CEx, Dragnea şi-a luat adio de la o eventuală candidatură la preşedinţie - asta în ipoteză că ar reuşi, printr-o minune, să păcălească puşcăria.

La ce alte veşti bune am mai asistat? I s-a dat termen în dosarul angajărilor fictive pe 8 octombrie. Asta înseamnă o perioadă undeva la 3 săptămîni per termen de judecată. Dacă presupunem că vor fi 3 termene, la un interval de 3 săptămîni (începînd de azi), rezultă o perioadă de 9 săptămîni pînă cînd Dragnea îşi primeşte sentinţa definitivă. Grosso modo, dacă nimic nu se schimbă şi nu reuşeşte să facă vreo scamatorie cu legile Justiţiei astfel încît să scape de puşcărie, în 2 luni şi jumătate am scăpat de Dragnea.

Punînd lucrurile cap la cap, se prea poate ca Ponta să fi avut dreptate, anume Dragnea să plece de la şefia PSD direct în cătuşe.

10 august. După acele evenimente, am spus că acolo s-au petrecut crime împotriva umanităţii, iar că cei vinovaţi sunt pe filiera Dragnea, Carmen Dan şi conducerea Jandarmeriei. Am aflat zilele acestea că şefii din Jandarmerie au fost puşi sub acuzare pentru complicitate. COM PLI CI TA TE! Aseară, pe cînd urmăream declaraţiile lui Dragnea, echipele de filmare au surpins nişte secvenţe dintr-un lift cu Dăncilă, Olguţa-Mulguţa şi Carmen Dan. Singura care zîmbea era Dăncilă. În schimb, Carmen Dan era dărîmată. Efectiv dărîmată. Mă întreb de ce? Evident, este o întrebare retorică, ştim de ce.

Cele rele:

Referendumul pentru familie… dincolo de stupiditatea sa, reprezintă acea perdea de fum de care Dragnea are nevoie să-şi treacă vreo ordonanţă care să-l ajute să scape de puşcărie. A spus el că nu este interesat de amnistie şi graţiere, dar eu zic să nu-l credem! După cum am arătat mai sus, în 2 luni şi jumătate el ajunge la puşcărie dacă nimic nu se schimbă.

Voi să fiţi în locul lui Dragnea, ce aţi face? Priorităţile sale sunt extrem de previzibile: prioritatea absolută pentru el este să scape de puşcărie. Iar timp nu mai are. Prin urmare, eu zic să fim în continuare atenţi la mişcările lui Dragnea, şi la “nevoile” sale. Chiar vreţi să lăsăm acest infractor şi trădător de ţară să scape de puşcărie pentru o perdea de fum?

Eu propun să fim ceva mai aşezaţi, mai chibzuiţi şi să boicotăm acest referendum. Nu avem nevoie în România de o divizare artificială. Tot ce avem nevoie este o Justiţie corectă şi linişte. Dar ca să ajungem acolo, trebuie să nu ne lăsăm duşi de nas de un infractor, de Dragnea.

Cu peniţa în slujba domniilor voastre,

Răzvan Ruelle,

Chapeau! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite