Încleştarea baronilor PSD: cine cu cine se bate pe cele 16 funcţii de vicepreşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea va controla în proporţie de 80% viitoarea conducere a partidului, care, oficial, va fi aleasă la Congresul de sâmbătă, susţin surse din conducerea PSD. „Adevărul“ vă arată cine sunt liderii care se vor bate pe cele 16 funcţii de vicepreşedinte pe fiecare regiune şi cine se consideră deja câştigător. Gabriel Firea, Robert Negoiţă şi Marian Oprişan vor fi singurii opozanţi ai lui Drganea în partid.

Liderii PSD din teritoriu negociază intens pentru cele 16 funcţii de vicepreşedinte care vor fi distribuite în funcţie de criterii geografice. Surse din  conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul“ că din cei 16 vicepreşedinţi, Liviu Dragnea va controla cel puţin 13. 

Regiunea Nord-Est: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui
Moldova este dominată de liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, unul dintre apropiaţii lui Dragnea, care, potrivit unor surse din PSD, este decis să candideze pentru un loc în conducerea partidului. Dacă Buzatu nu va intra în cursă, opţiunea de rezervă în PSD este Gabriel Vlase, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. Un mic defect are  Vlase: Dragnea îl suspectează că e prea apropiat de zona serviciilor secrete. În competiţia feminină se vor întrece vicepremierul Ana Birchall, susţinută de Buzatu, şi senatorul Doina Fedorovici, liderul PSD Botoşani.

Regiunea Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea
Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, îşi doreşte cu ardoare un post de vicepreşedinte. Potrivit surselor „Adevărul“, Oprişan a negociat intens în aceste zile cu Liviu Dragnea, deşi relaţiile dintre cei doi sunt reci, după ce baronul de Vrancea a fost de partea lui Mihai Tudose. Sccăpat de Dosarul Microsoft, după ce s-au prescris faptele, europarlamentarul Dan Nica râvneşte şi el la funcţia de vicepreşedinte, însă nu are suficientă susţinere în partid, după ce Mihai Tudose ( Brăila), Marcel Ciolacu (Buzău) şi Felix Stroe (Constanţa) îl susţin pe Oprişan. Potrivit surselor din partid,  cota de gen va fi reprezentată de o femeie fidelă lui Dragnea.  

Regiunea Sud-Munteania: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman
Ciprian Pandea, liderul anonim al PSD Călăraşi pleacă cu prima şansă, deşi, pe hârtie, are concurenţă acerbă: Adrian Ţuţuianu (aflat în dizgraţia lui Dragnea), senatorul Emanoil Savin (fost primar al Buşteniului), Mircea Drăghici (trezorierul PSD) şi deputatul „AKM“ Cătălin Rădulescu. De partea cealaltă, Rovana Plumb are locul bătut în cuie, cu condiţia ca Dragnea să nu o arunce în luptă pe Carmen Dan, ministrul de Interne.

Regiunea Sud-Vest Oltenia: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea
În Oltenia, câştigătorii sunt deja cunoscuţi: Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu, cei mai influenţi politicieni în regiune. Mai există şi varianta în care vicepremierul Paul Stănescu să nu candideze şi să-i lase locul lui Claudiu Manda, partenerul de viaţă al Olguţei Vasilescu.

Regiunea Vest: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş
Nici aici nu vor fi surprize: ministrul Apărării, Mihai Fifor, are asigurat postul de vicepreşedinte, în timp ce miniistrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, va echilibra balanţa de gen.

Regiunea Nord-Vest: Bihor, Bistriţa, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj
Preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, pare să nu aibă concurent pentru funcţia de vicepreşedinte. Lupta e mai strânsă când vine vorba de locul pentru femei. Se vor bate ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, fostul ministru al Apelor, Doina Pană, şi preşdintele PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca. Cea din urmă are cele mai mari şanse să fie cea dintâi după alegeri, potrivit surselor citate.

Regiunea Centru: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu
Ministrul Turismului, Gabriel Trif, şi-a anunţat deja candidatura la Congres. Numai că are un rival cu mare susţinere politică: ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, susţinut de premierul Viorica Dăncilă. Roxana Mânzatu, deputat PSD, va asigura cota de gen.

Regiunea Bucureşti-Ilfov. O brumă de opoziţie la Liviu Dragnea va veni din Capitală. Gabriela Firea, primarul general, şi Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, naşă şi fin, vor obţine cu siguranţă funcţii de vicepreşdinţi, în condiţiile în care şi-au subordonat toţi edilii de sector.

Noile criterii impuse de Liviu Dragnea pentru alegerea vicepreşedinţilor PSD vor diminua influenţa taberei dirijate de Gabriela Firea. Primarul Capitalei se profilează ca o alternativă la Dragnea şi ţinteşte statutul de candidat la alegerile prezidenţiale, plan pe care liderul PSD încearcă să-l blocheze din faşă. Organizaţia Bucureşti va rămâne cu doar doi oameni în conducerea partidului, în condiţiile în care acum are cinci

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite