Politică

articolul anterior articolul urmator

Încotro se îndreaptă unionismul în Republica lui Plahotniuc?

17
3 Sep 2018 12:27:38
Sebastian Rusu
sursa foto: Unimedia.md
sursa foto: Unimedia.md

Intervenţia în forţă a poliţiştilor moldoveni împotriva autocarelor cu unionişti, care au participat la „Marşul Centenar“ din acest weekend, se înscrie în planul „oamenilor lui Plahotniuc“ de menţinere a Republicii Moldova în zona gri a instabilităţii la graniţa dintre EST-VEST, din dorinţa acestora de a guverna „ruseşte pe banii europenilor“.

În momentul de faţă, Vladimir Plahotniuc nu are o problemă un unionismul în sine, ci cu liderii acestuia de la Chişinău şi Bucureşti pe care încă nu îi controlează şi încearcă să îi ţină despărţiţi. Acest lucru s-a văzut săptămâna trecută prin jocul informative făcut de SIS şi Poliţia de Frontieră a R.Moldova în cazul activistului pro-unionist George Simion căruia nu I s-a permis accesul pe teritoriul R.Moldova. De asemenea, bruscarea deputatului PMP şi vicepreşedinte al PUN, Constantin Codreanu  de către forţele de ordine ale MAI-ului moldovean reprezintă un mesaj voalat al lui Plahotniuc că în an electoral nu va tolera nicio implicare a fraţilor unionişti de peste Prut.

Teama lui Plahotniuc nu o reprezintă alegerile parlamentare pe care le-a decalat în primăvara anului viitor, ci posibila coagulare a curentului unionist în jurul binomului Sandu-Năstase care luptă să devină în plan extern vectorii opoziţiei la regimul oligarhic instituit de acesta.

În plan extern, combinaţiile politice şi PR agresiv plătit de Plahotniuc  nu au avut efectul scontat de acesta pe la marile cancelarii europene întrucât imaginea Republicii Moldova este compromisă aproape total de Igor Dodon prin seria acestuia de potlogării la curtea „Ţarului de la Kremlin“. După ce a distrus bruma de credibilitate castigate odată cu parafarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu UE, astăzi Republica Moldova este sinonimă cu Republica sa, un stat ermetic, subjugat reţelei sale subterane de interese.

Pentru mişcarea unionistă, Traian Băsescu este o pierdere imensă în contextul în care justiţia moldavă i-a retras cetăţenia şi nu mai poate să forţe o candidatură simbolică pentru primăvară. Cred că politicienii moldoveni au greşit că nu s-au solidarizat în jurul lui Traian Băsescu încă din toamna trecută când le-a dat semnalul că este dispus să joace în politica de peste Prut.

Este greu pentru tandemul Sandu-Năstase, gruparea lui Ghimpu şi unioniştii din PUN –societatea civilă să găsească un lider în jurul căruia să construiască un proiect european care să conţină şi elementul REUNIFICĂRII întrucât fragmentarea este prea adâncă.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Lucifer
3.09.2018, 12:44:47

Păi Băsescu făcea jocul Rusiei în chestiunea unirii. Mai bine că fost scos din joc, măcar aşa se vor limpezi lucurile în mod natural în Moldova. În plus, neglijaţi premeditat relaţia mafioţilor din România(grupaţi în PSD) cu cei din Moldova( Plahotniuc şi alţii) şi cu cei din Rusia(prin Transnistria). În Moldova există deja o alianţă a mafioţilor români-moldoveni-ruşi care conduc politic Moldova şi NU VOR o unificare cu România.

0 (2 voturi)
Mircea B.
3.09.2018, 15:30:02

Lucifer Da, știu. Băsescu ăla cu axa București-Chișinău-Moskova. Care a băgat vize pentru moldoveni. Sau a scos vize, nu mi-aduc aminte exact. Ia-te de mână cu adin-dva..piati.

+1 (1 vot)
ion zbucium
3.09.2018, 17:35:43

Plahotniuc n-a spus in public nici măcar jumătate de cuvânt, cu toate acestea lui i se pun in cârcă orice vreți, de parca ij R.Moldova toti stau cu mâinile in sân si numai el unului lucreaza in locul truturor. El e liderul PDM, el n-are dreptul sa dea ordine instituțiilor de stat. Deciziile, probabil, au aparținut responsabililor dela MAI in frunte cu ministrul, precum si comisariatelor de politie, in cazul dat - comisariatului de politie Straşeni si vreunui comisariat de politie din sectoarele Centru, Buiucani sau Rîscani. Desigur e mai ușor sa-l puneți pe Palhotniuc responsabil de toate decât sa va interesați, sa faceți investigații, sa aflați etc..

-1 (3 voturi)
ion zbucium
3.09.2018, 17:50:23

De ce socotiți ca unionistii sunt buricul pământului si lor li se poate sa se trântească jos in mijlocul drumului european E-58 Chisinau- Ungheni la kilometru 9 si sa blocheze circulația? Cu ce de vina erau soferii in trafic? Ce trebuia sa facă politia - sa stea pasiva si sa vadă cum coada mașinilor va ajunge pana la Chisinau sau Straseni? In care lege, regulament e scris ca poliţia n-are dreptul sa-i dea la o parte din drum pe persoanele care blochează circulația, indiferent cine sunt ei? Judecata ar trebuii sa le aplice o amenda usturătoare pentru actele de huliganism, plus is pentru defăimarea organelor afacerilor interne aflate in serviciu.

-2 (4 voturi)
ion zbucium
3.09.2018, 18:09:40

Încotro se îndreaptă mișcarea unionista? - Spre IMPAS. Miza precum ca statul le va permite violarea procedurilor legale obligatorii la traversarea frontierei, precum si la blocarea circulației rutiere etc. - s-a dovedit a fi greșită din start. Trecând la fapte unionistii la fiecare pas se ciocnesc de LEGE. Tot proiectul lor "'unionist" SFIDEAZĂ Legea, deaceea apar obstacole, probleme si unioniștilor nu le reușește si nu le va reuși nimic. Ambasadorul Romaniei in R.Moldova le-a atras atenția asupra OBLIGATIVITĂȚII respectării legislației tarii in care au venit. Sloganul precum ca Basarabia (R.Moldova) e Romania - nu se confirma in practica. Va imaginați cât de dezamăgiți vor fi unionistii atunci când vor afla ca UE n-are de gând sa cedeze in fata mofturilor lor unioniste. Același Băsescu trișează atunci când spune ca UE nu va avea incotro si va ceda in fata faptului împlinit (unirea). - Poate doar la Pastele Cailor. Tot proiectul unionist este construit pe NIHILISM JURIDIC, pe punerea ambițiilor ultranaționaliste, revanșarde, extremiste mai presus de orice lege si acum când se confrunta cu REALITATEA - el nu rezista, se risipește ca un castel de nisip. Odată cu edificarea statului de drept unionistii nu vor mai putea face niciun pas fără pericolul de a incalca legislația si a fi aspru sancționați. Incapabila de a se adapta la cerințele legislației R.Moldova, a Romaniei si a UE, de a face un proiect cu respectarea normelor legale, mișcarea n-are nicio perspectiva si se va stinge latent.

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările