Îngrijorări mari pentru Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile din regiunea separatistă au anunţat mai multe atacuri
Autorităţile din regiunea separatistă au anunţat mai multe atacuri

Exploziile repetate din Transnistria şi focurile de armă  ridică nivelul de alertă în zonă, mai ales că vin la câteva zile, după ce oficiali ruşi au vorbit despre extinderea operaţiunilor militare în sudul Ucrainei şi realizarea unei joncţiuni cu separatiştii transnistreni.

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a declarat, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că sunt forţe transnistrene care destabilizează situaţia şi cresc, astfel, riscurile pentru Republica Moldova. Pe fondul unei asemenea destabilizări, situaţia devine din ce în ce mai gravă pentru Republica Moldova şi implicit pentru România. Cu atât mai mult, se dovedeşte că rezistenţa ucraineană este esenţială pentru ca flăcările războiului să nu cuprindă şi Republica Moldova.

 În acest sens, victoria lui Emmanuel Macron aduce multă uşurare în Europa, tocmai în acest moment în care războiul din Ucraina continua cu brutalitate, iar retorica violenţei nu dă înapoi, ci escaladează.

E adevărat, Macron a pierdut şapte procente faţă de acum cinci ani, iar extrema dreaptă a înregistrat cel mai bun scor din istorie. Este un mare semnal de alarmă şi pentru alegerile legislative ce urmează.  Dar nici împrejurările nu au fost favorabile primului mandate al lui Emmanuel Macron. Protestele generate de condiţiile sociale şi economice caracteristice societăţii franceze au fost urmate de crizele venite din afară, pandemia şi războiul din Ucraina. Pentru Aliaţi şi pentru Uniunea Europeană, votul francezilor este vestea cea bună. Solidaritatea în faţa agresiunii ruseşti rămâne în picioare, răspunsul şi angajamentele occidentale vor fi în continuare coerente, iar Ucraina va continua să fie sprijinită pe toate planurile, în primul rând militar prin furnizarea armamentului şi muniţiei de care are nevoie pentru a rezista atacurilor ruseşti. În această privinţă, este clar că de rezistenţa Ucrainei pe teren depinde viitorul unor state despre care se tot vorbeşte că ar fi următoarele pe lista de obiective a ofensivei forţelor ruseşti.

Chişinăul a cerut de explicaţii de la ambasadorul Rusiei în Republica Moldova privind declaraţiile generalului rus care a vorbit despre intenţia Rusiei de a ajunge în Transnistria. Un scenariu care s-a vehiculat de la începutul războiului, când era posibil  că un atac asupra Odesei  să fi putut implica şi forţele ruseşti din Transnistria.

Republica Moldova a invocat statutul său de neutralitate. Dar asta nu înseamnă că acest statut o poate proteja în vreun fel. Avansul trupelor Rusiei în sudul Ucrainei ar pune sub mare presiune Republica Moldova. Şansa ar fi ca acest lucru să nu se întâmple şi să nu ajungem într-o situaţie şi mai complicată.

Soarta războiului depinde de capacitatea de a sprijini Ucraina, dar şi de sancţiunile legate de importurile de energie din Rusia, gaze şi petrol. Dependenţa mare a unor economii importante, în primul rând a Germaniei, de aceste importuri a împiedicat trecerea la măsuri drastice. Dar lucrurile se pot schimba.

Într-o primă etapă, se poate sista importul de produse petroliere care pot fi mult mai uşor înlocuite din alte surse. În privinţa gazului, situaţia este mult mai complexă. Cantităţile furnizate de Rusia nu au cum să fie suplinite pe termen scurt din alte surse. Este nevoie de investiţii în infrastructura de transport, ceea ce nu se poate face pe termen scurt. Dar chiar şi Germania îşi dă seama că nu poate continua să fie atât de dependentă de gazele ruseşti. Planuri în acest sens se fac şi într-un viitor previzibil europenii vor putea să se aprovizioneze cu gaze din alte surse într-o măsură mult mai mare.

Sunt lucruri pe care Europa le poate face imediat şi unele pe termen mediu. Din păcate, războiul din Ucraina este alimentat din ce în ce mai mult şi ameninţă să se extindă.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite