Înregistrările cu Nicuşor Dan dezvăluie scopul candidaturii lui Traian Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre protagoniştii dreptei, fostul preşedinte al României trâmbiţează cel mai tare presupusul trafic de influenţă ce ar reieşi din înregistrările care îl au în prim-plan pe contracandidatul său, în speranţa că astfel va câştiga voturi de la electoratul demobilizat al lui Nicuşor Dan.

Înregistrările audio ale conversaţiilor telefonice dintre Nicuşor Dan, candidat independent susţinut de PNL şi USR PLUS la primăria generală a Capitalei, şi un consilier al primarului PSD al sectorului 4 au meritul de a dinamiza anosta campanie electorală din Bucureşti. Ce se prefigura a fi un duel de la distanţă, în lipsa confruntării directe în cadrul unei dezbateri între Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, campania s-a transformat într-un război al acuzaţiilor de corupţie şi al plângerilor penale.

Înregistrările, a căror autenticitate nu a fost contestată din nicio parte, reprezintă o punere în scenă a unei curse în care Nicuşor Dan cade cu multă naivitate. În atâţia ani de interacţiune cu aleşii PSD şi mafia transpartinică din administraţia publică locală, te-ai fi aşteptat să ştie că nicio convorbire privată cu aceştia nu este mânată de bune intenţii. Analizând tonalitatea, pauzele în vorbire şi alte mărci paraverbale, este limpede că interlocutorul său urma riguros un scenariu, punctând anumite aspecte probabil scrise pe o foaie de hârtie. Însă Nicuşor Dan fie nu s-a prins, fie nu i-a păsat, iar acum decontează propria neglijenţă.

Să nu-l uităm totuşi pe interlocutor: Cristian Zărescu, consilier personal al primarului Daniel Băluţă şi fost reporter de teren la Realitatea şi România TV. Faţa buhăită care bâlbâia în direct clişee obosite de la locul accidentelor şi dezastrelor naturale, Zărescu este de aproape doi ani coordonatorul comunicării online a PSD. Adică este ţarul postacilor agramaţi de pe Facebook şi de pe platformele web ale ziarelor şi televiziunilor din România.

Aşa cum era de aşteptat, întreg aparatul mediatic din anturajul PSD a bătut toba pe înregistrarea iniţială dată publicităţii de Dana Budeanu, dezbătând-o consensual pe mai multe voci între politicieni de la PSD, ALDE şi jurnaliştii de casă. Mesajul a fost amplificat în reţelele de socializare, prin articole şi meme-uri postate pe toate grupurile de Facebook. Unealta de propagandă rusească Sputnik a mers cel mai departe, prezentând-o ca pe o „nucleară” care „îl termină pe Nicuşor Dan”. Lăsând la o parte trompetele manipulării, cele două înregistrări făcute publice până în prezent nu conţin nimic care să indice o încălcare a legii de către Nicuşor Dan.

Să fim însă bine înţeleşi, ce se aude pe înregistrări nu este tocmai lucru cuşer pentru Nicuşor Dan. Căci omul de afaceri Mihai Mitrache nu este genul de cetăţean neajutorat în raport cu sistemul administrativ din Bucureşti, pe care un ONG-ist mărinimos să-l ia sub aripa sa protectoare. Sunt mulţi bucureşteni care se confruntă cu abuzurile funcţionarilor publici din primării, însă nu am auzit ca Asociaţia Salvaţi Bucureştiul să le ofere asistenţă juridică tuturor. Dacă l-a ajutat dezinteresat pe afacerist, aşa cum susţine Nicuşor Dan, dă dovadă de amatorism să nu verifice în prealabil profilul celui cu care se asociază ca imagine, intervenind ca mediator între Mitrache şi autorităţile locale.

Se marchează un eveniment al campaniei, cu zece zile înainte de alegerile de pe 27 septembrie. Înregistrările cu Nicuşor Dan tind să aibă acelaşi efect precum dezvăluirile publicate de Rise Project despre Dan Barna în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2019. Adică demobilizează o parte din electoratul care înclina să-l voteze pe Nicuşor Dan, dar nu era foarte hotărât că o va face în ziua scrutinului. Pe aceştia, bănuiala că Nicuşor Dan a făcut trafic de influenţă fie îi va ţine acasă pe 27 septembrie, fie îi va direcţiona către alt candidat.

Profilul alegătorilor lui Nicuşor Dan este incompatibil cu al celor care o preferă pe Gabriela Firea, aşadar înregistrările nu vor determina pe nimeni dintre cei care ar fi votat candidatul susţinut de PNL şi USR PLUS să pună ştampila în căsuţa actualului primar general. În schimb, mult mai înclinaţi ar fi unii dintre alegătorii decepţionaţi de Nicuşor Dan să voteze celălalt candidat perceput ca fiind de dreapta, Traian Băsescu. Fostul primar al Capitalei şi preşedinte ale României se află în pole-position pentru a obţine voturile anti-PSD pe care nu le câştigă Nicuşor Dan.

Vârful de lance al PMP a preluat cu entuziasm tema înregistrărilor, interpretând-o în aceeaşi cheie precum cei de la PSD şi ALDE, anume că este vorba de trafic de influenţă. Traian Băsescu a avut chiar temeritatea (a se citi „tupeul”) să compare situaţia lui Nicuşor Dan cu un caz penal din propria sa familie, afirmând că nepotul său, Dragoş Băsescu, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru promisiune de trafic de influenţă, pe când contracandidatul său ar face „trafic de influenţă direct”.

Traian Băsescu omite în mod convenabil să menţioneze că nepotul său ceruse unui om de afaceri suma de 1.000.000 euro ca să intervină favorabil într-un dosar al DIICOT în 2014, când încă era preşedintele României. Pe câtă vreme Nicuşor Dan nu are funcţie oficială prin care intermediul căreia să influenţeze o decizie administrativă sau o hotărâre judecătorească, el fiind deputat şi preşedinte de ONG.

PMP şi oamenii din anturajul lui Traian Băsescu reprezintă calul troian din tabăra dreptei, continuând să facă jocul PSD la Bucureşti, început de consilierii săi municipali şi locali încă din 2016. După două săptămâni de campanie electorală, petrecute mai mult la Bruxelles şi în care nu a urcat peste 10% din preferinţele electoratului bucureştean, scandalul înregistrărilor îi vine la ţanc pentru a mai câştiga voturi de la Nicuşor Dan. În fapt, însăşi candidatura sa are ca scop fărâmiţarea voturilor dreptei, împărţindu-le între doi candidaţi, pentru a-i lăsa culoar liber Gabrielei Firea către un nou mandat la Bucureşti.

O fostă consilieră prezidenţială, una dintre multele proptele care populau birourile Palatului Cotroceni în timpul mandatului lui Băsescu, anunţă ca 100% sigur eşecul lui Nicuşor Dan în alegeri, ca parte a unei strategeme a lui Ludovic Orban de a-l ţine în şah pe Klaus Iohannis. Editorialele distinsei doamne ar trebui marcate cu (P) de la publicitate electorală pentru PMP.

Ce este cu adevărat sigur în acest moment este că Nicuşor Dan a devenit ţinta unui foc încrucişat din stânga şi din aşa-zisa dreaptă băsistă. Semn că poate fi cazul să riposteze la fel de viguros în ambele direcţii, căci adversarul său principal, Gabriela Firea, are un aliat pe flancul drept.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite