Întâlnire de lucru la Guvern pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă FOTO Gov.ro
Nicolae Ciucă FOTO Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire de lucru cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode şi alţi responsabili din ministere cu prevenirea şi combaterea traficului de persoane. În cadrul întâlnirii, şeful Executivului a subliniat că lupta împotriva traficului de persoane reprezintă o prioritate pentru acest Guvern. De asemenea, potrivit Parchetului General, se înregistrează o scădere a numărului de cauze.

„Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, astăzi, o întâlnire de lucru cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cu secretarul de stat pe Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, Bogdan Despescu, cu inspectorul general al Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Benone-Marian Matei, directorul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, comisar-şef de poliţie Maximilian Nicolae, procurorul general al Românei, Gabriela Scutea, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Bogdan Ilea, precum şi cu reprezentanţii principalelor instituţii implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane din România: Ministerul Afacerilor Externe, Autoritate Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi consilierul de stat care coordonează Comitetul de monitorizare a implementării Strategiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane la nivelul Cancelariei”, a transmis Executivul, într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, „scopul întâlnirii de lucru iniţiate de premier a fost acela de a realiza o analiză privind rezultatele obţinute de România în prevenirea şi combaterea traficului de persoane pe parcursul anului 2021”. De asemenea, în cadrul întâlnirii, „premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat faptul că lupta împotriva traficului de persoane reprezintă o prioritate pentru acest Guvern şi a vorbit despre importanţa strategică a abordării acestui fenomen pe cele trei nivele de intervenţie – prevenire – combatere – protecţie.

”Vreau să mă asigur că avem o coordonare solidă de la nivelul Guvernului în acest domeniu pentru ca măsurile intersectoriale pe care le presupune adresarea acestui fenomen complex să fie implementate eficient. Acţiunile de prevenire în comunitate sunt fundamentale, trebuie să avem timpi de intervenţie rapidă în depistarea, prinderea şi anchetarea traficanţilor, dar la fel de important este să avem în vedere o abordare integrată a fenomenului, pornind de la măsurile structurale de combatere a sărăciei”, a arătat premierul.

Sursa citată mai arată că ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a prezentat situaţia la zi a principalelor activităţi ale structurilor MAI cu atribuţii în domeniu.Astfel, „în contextul Planului Naţional de Acţiune 2021-2022 pentru implementarea Strategiei Naţionale împotriva traficului de persoane - 2018-2022, a rezultat că au fost desfăşurate numeroase activităţi de prevenire şi combatere a traficului de persoane, precum şi de monitorizare şi evaluare a fenomenului traficului de persoane.S-a constatat o cooperare accentuată cu societatea civilă şi partenerii internaţionali consacraţi, în special SUA, Marea Britanie şi Franţa, precum şi o intensificare a activităţilor de pregătire de către personalul instituţiilor naţionale responsabile, prin diferite parteneriate şi proiecte”. 

De asemenea, „Consilierul de stat Mădălina Turza a vorbit despre noua măsură a coordonării Comitetului de monitorizare a implementării Strategiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane de la nivelul Cancelariei, despre efortul colaborativ fără precedent pentru elaborarea Raportului de ţară privind traficul de persoane către Departamentul de Stat al SUA, dar şi despre iniţiativa, în premieră, derulată la nivelul Cancelariei de elaborare a unui Plan de Acţiune privind identificarea proactivă a victimelor traficului de persoane cu sprijinul personalului medical din sistemul public şi privat, cu sprijinul reprezentanţilor societăţii civile”. 

„Din perspectiva Parchetului General se înregistrează o scădere a numărului de cauze, echilibrată de numărul de trimiteri în judecată mai mare în 2021 şi de numărul de persoane cercetate în stare de arest. Două treimi din condamnări au fost cu executare. Pedepsele rămase cu suspendare sunt atacate de procurori, iar rata de neconfirmare prin achitare este mică. În ceea ce priveşte cauzele de competenţa DIICOT, sunt puţine probleme de administrare a probatoriului sau de validitate a probelor”, mai arată sursa citată. 

În ceea ce priveşte cooperarea europeană, sursa citată arată că statelor membre li se recomandă să deruleze contacte directe. „La nivel conducerii Ministerului Public, operativitatea cercetărilor este importantă, pentru reconstituirea parcursului persoanelor în afara teritoriului naţional şi pentru a stopa revictimizarea victimelor traficului de persoane. Cooperarea internaţională este o componentă importantă a activităţii Ministerului Public şi implică deopotrivă o coordonare susţinută la nivel european şi ordine europene de anchetă. Multe dintre rezultatele activităţii părţii române sunt contabilizate în alte state, ca parte a anchetelor transfrontaliere. Cooperarea europeană se derulează prin intermediul Eurojust, cu sprijin european acordat echipelor comune de anchetă. Legislaţia europeană recomandă ca statele membre să deruleze contacte directe”, mai arată sursa citată. 

Directorul  Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a detaliat aspecte legate de analizele europene privind numărul victimelor traficului de persoane, investigaţii şi condamnări. Răspunsul justiţiei penale trebuie dublat de măsuri sociale şi economice, care să protejeze  cetăţenii români vulnerabili de riscurile exploatării. România, prin ANITP, a susţinut fervent necesitatea incriminării cererii, fapt care a condus la declanşarea unui proces de analiză a acestui subiect la nivel european, fiind avută în vedere inclusiv modificarea legislaţiei UE în materie. De asemenea, ANITP a subliniat efortul de coordonare şi colectare de date realizat pentru redactarea Raportului privind situaţia traficului de persoane (TIP Report) pentru Departamentul de Stat al SUA, realizat în coordonarea Cancelariei Premierului.

Ministerul Justiţiei a arătat faptul că a susţinut în permanenţă dialogul cu Parchetele, a derulat un proces minuţios de anonimizare a datelor victimelor în platforma ECRIS şi a susţinut înfiinţarea Secţiei speciale de procurori dedicaţi anchetării cazurilor de trafic de persoane la nivelul DIICOT. Totodată, Ministerul Justiţiei derulează o amplă analiză pe marginea asistenţei financiare a victimelor traficului de persoane.

Ministerul Afacerilor Externe a subliniat saltul calitativ evident realizat de România în elaborarea Raportului privind situaţia traficului de persoane (TIP Report) pentru Departamentul de Stat al SUA, importanţa colaborării cu societatea civilă şi continuarea demersurilor coordonate de sprijin şi asistenţă acordate victimelor traficului de persoane.

ANOFM a arătat faptul că reprezintă o prioritate strategică demersurile de interoperabilitate a bazelor de date dintre diferite instituţii şi managementul de caz acordat victimelor traficului de persoane în căutarea unui loc de muncă care beneficiază de măsura de informare şi consiliere profesională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite