Întrebarea zilei: intră PSD în al doilea tur la prezidenţiale? S-ar putea să nici nu conteze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua conducerea a PSD are în faţă două probleme, candidatura la prezidenţiale şi situaţia financiară. FOTO Inquam Photos
Noua conducerea a PSD are în faţă două probleme, candidatura la prezidenţiale şi situaţia financiară. FOTO Inquam Photos

În timp ce Viorica Dăncilă face puţină curăţenie în guvern, încercând să obţină mai multă credibilitate şi să-i elimine pe cei care aduc imagine negativă, realitatea arată continua deteriorare a echilibrelor financiare ale ţării, amplificarea deficitelor din balanţa de plăţi şi creşterea alarmantă a datoriei externe.

Mulţi se întreabă care vor fi protagoniştii din finala prezidenţialelor din acestă toamnă. Dar alegerile sunt încă departe. Ceea ce este mai aproape, e criza bugetară în care s-ar putea găsi România în urma politicilor iresponsabile promovate în ultimii doi ani. În cazul unei recesiuni la nivel global, România ar fi complet descoperită.

Remanierile cosmetice nu au cum să acopere găurile pe care politică economică pusă în aplicare de PSD le-a creat în conturile naţionale. Sigur că disputele Carmen Dan-Viorica Dăncilă sau Gabriela Firea-Viorica Dăncilă sunt pe prima pagină, dar nota de plată se apropie vertiginos. Cineva va trebui să achite măsurile populiste concretizate în explozia cheltuielilor bugetare. Pentru PSD a devenit evident că strategia de a mitui electoratul pentru a obţine voturi nu mai funcţionează, cum bine a arătat rezultatul alegerilor europene din 26 mai. Dar măsurile anunţate privind impozitarea pensiilor de peste 10.000 de lei nu mai pot redresa situaţia. Este prea târziu şi prea puţin.

În acelaşi timp, deficitele nu mai pot fi acoperite şi nici rostogolite. Ceva trebuie făcut, iar soluţia nu este decât una singură, tăierea unor cheltuieli. Ceea ce Orlando Teodorovici anunţă de câteva săptămâni. Partea hazlie este că acelaşi ministru al Finanţelor a pus în operă dezmăţul bugetar pe care acum încearcă să-l corecteze. Creşterea salariilor bugetarilor, majorarea pensiilor, introducerea pensiilor speciale au fost aplaudate. Acum se vorbeşte despre impozitarea pensiilor speciale şi reducerea altor cheltuieli , în special  din bugetele ministerelor. Ceea ce înseamnă, că investiţiile vor fi din nou sacrificate. Cine aşteaptă autostrăzi, căi ferate, spitale şi şcoli nu le va avea.

De unde s-a acoperit, până acum, gaura bugetară? Simplu. Din ianuarie până în mai, datoria externă a României a crescut cu 4 miliarde de euro. Faţă de decembrie 2018, datoria pe termen lung s-a majorat cu 2,2%, iar datoria pe termen scurt cu 8,3%.  Dacă ne-am fi împrumutat să construim, am fi avut o speranţă, dar ca să te împrumuţi pentru salarii şi pensii speciale pentru o categorie de privilegiaţi, asta înseamnă faliment curat.

Lucrurile se complică şi mai mult pentru că intrăm în campania pentru alegerile prezidenţiale. În asemenea perioade, măsurile nepopulare sunt de tăiere a cheltuielilor nu sunt puse în practică din raţiuni electorale. S-a întâmplat în 2008 şi 2009, când bătălia pentru alegerile parlamentare şi pentru alegerile prezidenţiale a făcut imposibilă orice măsură care ar fi uşurat impactul crizei economice ce urma să lovească România. Rezultatul a fost tăierea pensiilor şi a salariilor, cea mai dură măsură de acest fel din Europa.

Greu de crezut că se va schimba ceva în actualul ciclu electoral. Cu excepţia protagoniştilor. Dan Barna, Călin Popescu Tăriceanu, Viorica Dăncilă se vor bate să intre în turul doi alături de titularul funcţiei, Klaus Iohannis. PSD, pentru prima dată în istorie, îşi pune problema dacă va intra în finală. Dar dacă falimentează ţara, nu va mai avea nicio importanţă ce face PSD.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite