Politică

articolul anterior articolul urmator

Întrebările „Adevărul” pentru şeful Statului. Ce spune Iohannis despre memorandumul secret privind mutarea ambasadei din Tel Aviv

21
19 Nov 2019 20:39:37
Autor: Iulian Bîrzoi
FOTO Mediafax Foto / Andreea Alexandru
FOTO Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Ion M. Ioniţă, senior editor Adevărul, l-a întrebat marţi seară, în timpul dezbaterii de la Biblioteca Central Universitară (BCU) „Carol I” din Bucureşti pe preşedintele Klaus Iohannis despre centrele de reflecţie menţionate de Tudorel Toader, care ar fi dus la redactarea legilor Justiţiei, precum şi despre existenţa unui memorandum secret privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Adevărul: Tudorel Toader a vorbit despre centre de reflecţie ale PSD care s-au ocupat  de radectarea legilor Justiţiei. Aţi avut cunoştinţă de existenţa unui asemenea centru de reflecţie? 
 

Klaus Iohannis: Nu am auzit despre astfel de centre, nu ştiu despre ce a vorbit fostul ministru. Însă legile au fost elaborate în Parlament într-o formă extrem de discutabilă, a fost comisia care a funcţionat în hiperviteză. Partea preşedintelui e de a verifica legea când ajunge la promulgare. Dar despre aceste centre nu am auzit, drept să zic. Dacă ar fi fost, aş fi ştiut.

Adevărul: Guvernul Dăncilă a promovat mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Conform declaraţiilor publice în Guvern a fost aprobat un memorandum secret. Ştiţi cine a iniţiat memorandumul rămas secret şi care putea avea efecte majore? Avem de a face cu un centru obscur şi aici?

Klaus Iohannis: Cu un centru obscur nu, dar cu gândirea obscură da. Este gândirea obscură tipic PSD-istă. S-au trezit Dragnea şi Dăncilă în încercarea de a se promova în politica externă, deşi nu au atribuţii, nu au ce căuta. Pot să clasific aceste demersuri drept un diletantism care ne-a dăunat foarte mult. Acel memorandum a fost folosit pentru a da imaginea unei anumite legitimităţi. La MAE a fost elaborat un studiu, trimis într-un târziu şi la Cotroceni, care propunea să se facă conform legii.
 
Urmăreşte dezbaterea live: Iohannis, la dezbaterea cu jurnaliştii: Nu există teme aranjate. Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Dobrican Felician
19.11.2019, 20:58:04

Intrebarile de la Adevarul au fost de fapt ridicari la fileu pentru Iohannis ca sa poata ataca PSD. Si culmea,nici macar nu i-a iesit.

-1 (11 voturi)
Markus Roman
19.11.2019, 21:08:45

Secretul lui 'Ulea Spataru. Nu a fost niciun memorandum secret, din moment ce toata lumea a vazut la TV propunerea coanei Dancila.

-1 (9 voturi)
StefanB
19.11.2019, 21:15:51

I-ati zis-o voi...:)))) Nimic de vizele pentru America, de Republica Moldova, de politica externa dezastroasa. Bravo!

+2 (8 voturi)
Alexandru Preda
19.11.2019, 22:41:48

Luni se ca întoarce la Sibiu sasul. Sa își ia acolo și drepta lui politica... "Guvernul său". Drum bun!

+1 (7 voturi)
Sorin Barbu
20.11.2019, 00:23:59

Ce sa iti spun ne-am gasit noi Romania sa mutâm ambasade prin Israel ?Vai mama noastrâ .

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările