Îşi permite PSD 20 de ani de absenţă de la Palatul Cotroceni?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

1. PSD este cel mai mare partid politic din România. Numărul de membri, structura organizaţională, numărul de aleşi locali, reprezentarea parlamentară sunt cele 4 repere fundamentale care susţin acest lucru.

2. PSD este cel mai „generos” partid politic din România. Deşi are o anvergură politică şi electorală aproape duble comparativ cu PNL, PSD a cedat liberalilor jumătate din locurile de pe lista USL şi jumătate din guvernare.

3. PSD se pregăteşte de o absenţă de 20 de ani de la Palatul Cotroceni, cu toate implicaţiile politice şi electorale care decurg de aici. Acesta este scenariul cel mai probabil dacă PSD îl va susţine la alegerile prezidenţiale din 2014 pe candidatul liberal.

Am început cu aceste 3 observaţii deoarece ele fixează tabloul unor decizii strategice pe care Partidul Social Democrat nu îşi permite să le mai amâne dacă nu vrea ca în următorii 5 ani să piardă poziţia de cel mai mare partid politic din România în favoarea PNL.

…de la ultimul preşedinte de stânga al României până când PSD va mai avea posibilitatea reală de a câştiga funcţia prezidenţială se vor fi scurs 20 de ani.

USL este un proiect construit în jurul unui singur obiectiv major: eliminarea din viaţa politică a lui Traian Băsescu. Lucru care se va întâmpla natural în 2014. După acest moment, proiectul USL îşi va pierde liantul fondator şi va dispărea în mod natural.

Voci liberale vorbesc deja deschis despre ambiţia PNL pentru 2016: Crin Antonescu – Preşedinte, Klaus Johannis – premier. Deloc întâmplător, 80% din timpul alocat conferinţei de presă prilejuite de intrarea primarului Sibiului în PNL a fost dedicat ipotezei Klaus Johannis prim-ministru liberal. Prin urmare, 2013-2014 şi mai ales 2013 este perioada marilor decizii politice care vor configura spaţiul politic românesc pentru cel puţin un deceniu. Punctul cheie al acestor decizii este pregătirea scrutinului prezidenţial din 2014, iar până acum, PNL a făcut cele mai bune mutări.

În ipoteza în care PSD nu va avea un candidat şi îl va susţine, sub umbrela USL, pe Crin Antonescu, social-democraţii îşi vor lua adio de la funcţia prezidenţială până în 2024 (dacă mandatul preşedintelui va râmâne de 5 ani) sau 2022 (dacă mandatul preşedintelui va rămâne de 4 ani).

Spun acest lucru deoarece viitorul preşedinte în funcţie va avea toate şansele să-şi dubleze mandatul, dacă nu face greşeli foarte mari. Cu alte cuvinte, de la ultimul preşedinte de stânga al României până când PSD va mai avea posibilitatea reală de a câştiga funcţia prezidenţială se vor fi scurs 20 de ani.

În acest condiţii, întrebările fireşti sunt următoarele:

  • Îşi permite cel mai mare partid politic din România, 20 de ani de ani de absenţă de la Palatul Cotroceni, depozitarul celei mai înalte funcţii în stat?  
  • Cum va fi afectată, în următorii 10 ani, forţa politică şi electorală a PSD în absenţa unei locomotive electorale prezidenţiale care mai are şi atributul de a numi primul-ministru?   
  • Cum va explica PSD alegătorilor săi (cel mai mare grup electoral) refuzul de a intra în cursa prezidenţială, în condiţiile în care primii doi politicieni din România în topul încrederii sunt din zona stângii, iar unul dintre ei are aproape dublul încrederii de care se bucură în prezent Crin Antonescu?
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite