Îţi dau un veto de nu te vezi!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta se ceartă pe blana ursului din pădure. Săptămâna viitoare se votează bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 şi, bineînţeles, banii sunt mai puţini: 958 de miliarde de euro.

Iniţial, Comisia Europeană a propus un buget de 1.033 miliarde de euro, însă lui Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Europei, i s-a părut prea mult şi l-a mai tăiat cu 75 de miliarde.

Cum e şi firesc, sunt voci care se declară nemulţumite de reducerea propusă de Van Rompuy.

Dacă Franţa, Spania şi Danemarca s-au declarat împotriva reducerii bugetului, ferm, pe o singură voce, România are două voci. Fiecare ţară are dreptul de a bloca bugetul, la fel cum şi România, care va primi cu 8 miliarde de euro mai puţin în următorul interval, are drept de veto. Doar că, în România, Traian Băsescu şi Victor Ponta se contrazic pe acest subiect, iar acest lucru nu face decât să afecteze imaginea ţării în spaţiul comunitar.

Deşi Traian Băsescu este cel care va merge la Bruxelles pentru a vota bugetul, premierul Victor Ponta a declarat, tocmai de la Bistriţa, că Băsescu ar trebui să voteze împotriva propunerii preşedintelui Van Rompuy. Băsescu l-a ironizat pe Ponta spunându-i că liderii ţărilor contributoare de la Bruxelles s-au băgat sub birouri de frică când l-au auzit că ameninţă cu dreptul de veto al României.

„Nu te poţi duce la Merkel să îi spui: Doamna Merkel, dacă nu îmi dai atât, îţi dau un veto de te doare capul", a grăit Băsescu de la Palatul Cotroceni. Prin aceste schimburi de replici, cei doi lideri politici continuă să umbrească imaginea şi credibilitatea României la Bruxelles într-o perioadă în care ţara noastră suferă la aceste capitole.

În primul rând, nu Ponta este cel care merge la Bruxelles, iar dacă are să-i dea un sfat preşedintelui o poate face civilizat. Să împărţi repede suma de 8 miliarde în minus la numărul de locuitori şi să slobozeşti o inepţie electorală de genul „România primeşte cu 400 de euro mai puţin pentru fiecare român" este nedemn pentru un premier.

La rândul său, preşedintele Băsescu nu poate face glume de autobază înaintea unui eveniment atât de important precum cel în care se votează bugetul. Ponta nu va deveni mai responsabil după o ironie ca aceea cu Merkel, însă credibilitatea acestui guvern are de suferit. România nu merită aceşti bani, pentru că niciun guvern nu a fost în stare să atragă fondurile puse la dispoziţie de UE, iar pentru asta se fac vinovaţi şi Boc, şi Băsescu, şi Ponta. Aşa că, domnilor, lăsaţi dreptul de veto ţărilor care au cheltuit toţi banii puşi la dispoziţie şi încercaţi să-i atrageţi măcar pe cei pe care îi primiţi!

Ovidiu Marincea este editor coordonator "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite