Şansa lui Iohannis: guvern minoritar susţinut de DNA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul preşedinte va avea o sarcină extrem de dificilă în reformarea clasei politice
Noul preşedinte va avea o sarcină extrem de dificilă în reformarea clasei politice

Victoria lui Iohannis din 16 noiembrie schimbă deja lucruri care păreau imposibil de mişcat  în România. Pentru prima oară după foarte mulţi ani, românii spun că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună.

După cum arată sondajul Inscop făcut la comanda ziarului Adevărul, 53,6% din respondenţi declară că România se îndreaptă într-o direcţie bună. Cu numai o lună înainte de alegeri, 68,2% din cei intervievaţi declarau că ţara merge într-o direcţie greşită. O asemenea răsturnare de situaţie într-un interval atât de scurt este un indicator al speranţelor şi aşteptărilor enorme pe care populaţia le are faţă de noul preşedinte.

Practic, Iohannis a căpătat o putere extraordinară şi un cec în alb din partea populaţiei. Evident,  o asemenea stare de graţie este scurtă. Tocmai de aceea, dacă vrea să schimbe ceva şi să îndeplinească măcar în parte mandatul care i-a fost încredinţat,  preşedintele Iohannis trebuie să acţioneze din primele ore de după investirea sa în funcţie.

Problema numărul unu este clasa politică pe care o are la dispoziţie pentru a-şi îndeplini programul. Din păcate, noul PNL nu este deloc nou. Aceiaşi tăbăciţi veterani ai politicii, trecuţi din opoziţie la putere şi invers de atâtea ori că au pierdut şirul, altădată duşmani de moarte, dar uniţi acum din interes, aşteaptă să le pice guvernarea în braţe după ce Klaus  Iohannis îşi va fi ocupat locul la Cotroceni. Sigur că, de ochii lumii, au mai votat ceva cereri de ridicare a imunităţii, dar şi acolo cu excepţii pentru apropiaţii partidului. Iar, de vor pune iar piciorul în Palatul Victoria, aceeaşi samsari de funcţii şi codoşlâcuri guvernamentale îşi vor lustrui pantofii şi vor da lecţii de guvernare naţiunii. Aşa au condus până acum, în toate formulele posibile, iar rezultatele s-au văzut.

Esenţial pentru România este schimbarea radicală a modului de guvernare, ceea ce niciun partid,  fie PSD,  fie Dreapta, nu a reuşit până acum. Guvernul Ponta şi-a epuizat resursele şi, după scandalul organizării votului în diaspora, are şanse din ce în ce mai mici să se menţină la Palatul Victoria.

Simpla reconfigurare a majorităţii parlamentare nu are cum să impună un guvern ferit de influenţa nocivă a sistemului baronial care a împărţit până acum posturile din  Cabinet în funcţie de propriile interese. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat cu retrocedările sau cu marile contracte cu statul care acum constituie substanţa dosarelor de corupţie. Uitaţi-vă cum au ajuns diverse personaje în funcţii cheie, ce sprijin politic au avut şi cum s-au achitat de sarcini împărţind comisioane de zeci de milioane de euro!

O nouă guvernare trebuie să scape tocmai de asemenea mecanisme  prin propulsarea în funcţii guvernamentale a unor oameni care nu sunt legaţi de  butoanele obscure ale centrelor de putere din interiorul sistemelor politice corupte.

O asemenea majoritate nu există în acest moment. Dar, sub presiunea votului acordat  lui Klaus Iohannis şi a opiniei publice aflate în spatele noului preşedinte, o echipă competentă  ar avea şanse să treacă de votul de investitură. Mai ales că, în lipsa voinţei interne a partidelor de a face curăţenie, DNA s-a apucat să reformeze din afară clasa politică.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite