Politică

articolul anterior articolul urmator

Şantajul PMP de la Bucureşti

14
7 Jul 2020 15:44:25
Mihai Dumitru

Ameninţarea lui Eugen Tomac privind candidatura lui Traian Băsescu la Bucureşti provoacă recalcularea procentelor. Dar în egală măsură arată de ce, pentru igiena politicii româneşti, PMP şi stilul său de a face politică prin şantaj trebuie lăsat pe cale naturală să moară sub pragul electoral.

Sondajul INSCOP de săptămâna trecută care îl credita pe Nicuşor Dan cu un avans de aproape 9% asupra Gabrielei Firea în alegerile pentru Primăria Municipiului Bucureşti a generat un val entuziasm în tabăra care se opune administraţiei PSD a Capitalei. Însă cine ştie a citi un sondaj politic înţelege că lucurile nu stau atât de roz pentru dreapta pe cât o arată cifrele. Începând cu faptul că, din eşantionul de 1120 de participanţi ai sondajului telefonic, peste 67% dintre repondenţi au indicat că se vor prezenta la vot.

Ştim din experienţa anterioară că este fantezist să ne aşteptăm ca două treimi dintre alegătorii bucureşteni să-şi exprime opţiunea la urne. Prezenţa la vot la nivel de Bucureşti a fost de 31% în 2008, 44% în 2012 şi 33% în 2016. PSD are un electorat captiv şi disciplinat, compus în mare parte din pensionari, în timp ce alegătorii celorlalte partide şi nehotărâţii sunt mult mai predispuşi la absenteism. Deşi este de anticipat ca prezenţa să nu fie atât de scăzută ca în urmă cu patru ani, nimic nu prefaţează în septembrie 2020 o participare de 67%, mai ales în contextul resurgenţei pandemiei de coronavirus.

Dincolo de Primăria Municipiului Bucureşti, unde PNL şi USR PLUS au convenit ferm să susţină acelaşi candidat în persoana lui Nicuşor Dan, negocierile nu au dus la niciun rezultat în privinţa primăriilor de sector. Iluzia opoziţiei unite a eşuat din cauza orgoliilor, dar şi a incompatibilităţii dintre formaţiunile politice aflate în război cu PSD. Cu toate că actualii primari social-democraţi ai sectoarelor pornesc cu prima şansă în alegerile dintr-un singur tur, partidele care îşi revendică electoratul de „dreapta” vor avea fiecare propriul candidat, fărâmiţând votul anti-PSD.

În ultimele luni s-a vehiculat puternic în spaţiul public românesc o împărţire a celor şase sectoare ale Capitalei între cele trei partide – PNL, Alianţa USR PLUS şi PMP – conform unui oarecare algoritm, de exemplu 3-2-1. Părea chiar logic pentru coaliţia de facto care susţine în Parlament guvernul Orban să vină în faţa alegătorilor din Bucureşti cu candidaţi unici la fiecare sector, ba poate şi în restul ţării.

Varianta candidaţilor unici ar fi fost în avantajul Partidului Mişcarea Populară, care nu are capacitatea de a câştiga pe cont propriu nicio primărie de sector, ci doar câteva posturi de consilieri municipali şi locali. PMP îşi punea mari speranţe în a avea măcar şanse la o primărie de sector, dacă nu chiar să o câştige cel puţin candidatul său să aibă vizibilitate în lupta pentru Bucureşti. Din primul moment, Eugen Tomac a condiţionat sprijinul pentru Nicuşor Dan de repartizarea către PMP a unui candidat de sector care să fie susţinut în alegerile locale inclusiv de PNL şi USR PLUS. Din acest punct de vedere, Tomac a arătat consecvenţă.

Dacă PMP îşi pune mintea să aibă propriul candidat la Bucureşti, acesta cel mai probabil va fi Cristian Diaconescu, un politician care practică un discurs tehnic de tip ex cathedra şi care a mai candidat în 2008, din partea PSD.

Spre finele anului 2019, pe când se desfăceau cadourile de Moş Nicolae, Traian Băsescu anunţa lista candidaţilor PMP în lupta pentru primăriile Bucureştiului: Theodor Paleologu la primăria Capitalei, Eugen Tomac – primăria sectorului 1, Mihail Neamţu – primăria sectorului 2, Ioana Constantin – primăria sectorului 3 etc.

În scurt timp a devenit evident că lista întocmită de fostul preşedinte era scoasă din pix, după ce Paleologu a declarat că nici nu a fost întrebat şi că oricum nu va candida împotriva lui Nicuşor Dan, în situaţia în care este păstrat sistemul electiv dintr-un singur tur. La o analiză lucidă, era clar că nominalizările pentru primele trei sectoare aveau la rândul lor un aer ad-hoc şi că au fost făcute în ordinea numerelor de pe tricou în partid, fără a ţine cont de lipsa de experienţă a presupuşilor candidaţi în administraţia publică locală.

Perspectiva ca structurile USR PLUS din Bucureşti să susţină la vreun sector un candidat unic al dreptei din partea PMP precum Mihail Neamţu era de-a dreptul ridicolă. Cu atât mai mult cu cât USR a acuzat în repetate rânduri blaturi între PMP şi PSD în consiliul general al municipiului Bucureşti şi în unele consilii locale, cel mai recent la sectorul 1. Nu este de mirare în aceste condiţii că nu s-a ajuns la un acord la nivelul coaliţiei de facto anti-PSD pentru desemnarea unor candidaţi unici la primăriile de sector. De aici şi vehemenţa lui Tomac la adresa USR.

Pus în faţa faptului de a nu conta în Bucureşti decât eventual prin consilieri locali şi municipali care să încline balanţa puterii într-o parte sau alta, liderul PMP Eugen Tomac a recurs la arma la care a excelat cândva mentorul său, Traian Băsescu: şantajul politic. Dacă PMP nu primeşte o primărie de sector, atunci va arunca în luptă propriul candidat la primăria generală, pentru a compromite şansele lui Nicuşor Dan în faţa Gabrielei Firea. Iar numele adus în discuţie pentru o candidatură din partea PMP la Bucureşti a fost chiar al lui Băsescu, care a mai condus Capitala între anii 2000 şi 2004, înainte de a deveni preşedintele României.

Însă candidatura lui Traian Băsescu la primăria Bucureşti nu este deloc sigură, ci a fost aruncată pe piaţă de Tomac ca posibilitate pe care nu o exclude, la întrebarea bine ţintită a unui jurnalist. Fostul preşedinte are deja fotoliul de senator în Parlamentul României şi pe cel de eurodeputat la Bruxelles până în 2024. Îi este prea comod acum încât să mai ducă în această toamnă o luptă electorală pe care ştie că nu o poate câştiga. O luptă ale cărei roade materializate în maximum 10 procente modeste nici măcar nu vor fi în folosul său, ci al unor colaboratori din partid pe care îi tratează ca pe nişte lachei, dar şi al Gabrielei Firea.

Dacă PMP îşi pune mintea să aibă propriul candidat la Bucureşti, acesta cel mai probabil nu va fi Băsescu. Pentru că Paleologu s-a recuzat, candidatul PMP pentru primăria Capitalei ar putea fi doar Cristian Diaconescu. Politician care practică un discurs tehnic şi anost, de tip ex cathedra, Diaconescu a mai candidat la Bucureşti în 2008, din partea PSD. Rezultatul obţinut la vremea respectivă (locul trei, cu 12%) nu este de trecut în CV, însă are minima satisfacţie de a-l fi învins pe Ludovic Orban pentru câteva zecimi de procent.

Recenta răbufnire a lui Eugen Tomac pe Facebook îl vizează chiar pe Orban, de care depinde eventuala desemnare a candidaţilor unici PNL-PMP la primăriile de sector. Însă odată cu şantajul ca mod de a face politică, Ludovic Orban riscă să primească în PNL şi „calul troian”, adică pe cel pe care în 2014 îl numea Satana – Traian Băsescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Lucifer
7.07.2020, 16:12:17

Totuşi, trebuie pornit de la nişte sondaje bine făcute şi acceptate de toţi. În funcţie de aceste sondaje se distribuie apoi candidaturile de Primari la sectoare. Din câte ştiu, PNL stă mai bine la Bucureşti decât USRPLUS, ceva de felul PNL=30-33%, USRPLUS =aprox. 20% şi PMP vreo 8%( ca putere electorală). O împărţeală la sectoare PNL=3, USRPLUS=2 şi PMP=1 mi se pare rezonabil pentru toţi. Oricum, PNL a cedat la Primăria Generală susţinând-l pe Nicuşor Dan. Sper ca descreieraţilor din USRPLUS să le vină mintea la cap.

-2 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.07.2020, 17:45:00

In primul rand că mafia liberal-iohannist-neosecuristica se ”santajeaza” singura, venind cu candidati care n-au nicio treaba cu partidul . Cocalarii care-si spun ”liberali” stiind ca gainarii lor cu carnet de membru PNL n-ar avea nicio sansa sa castige primaria Capitalei (in ultimile trei incercari au luat cam 15%, parca) si-au facut un obicei sa apeleze la ”candidati de avarie” gen Marian Munteanu, Nicusor Dan , fripturisti cu pic de ”priza” pe linie de ONG-uri, arivisti fara nicio culoare si ideologie, dar pe care sondajele (comandate si platite tot de catre cocalarii mafiei liberal-iohannist-neosecuristice , toate masluite) se chinuie sa-i scoata ceva mai ”populari” in randurile bucurestenilor (fake).

-4 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.07.2020, 17:56:11

Despre candidatura lui Nicusor Dan pe lista cocaralimii liberal. reisu un comentariu mai veci. (Motto: pana si ei, cocalarii liberali, Iohannis si securistii care-i consiliaza, sunt convinsi de faptul ca pe oricare dintre limberalii cu carnet l-ar fi fost impins in față sa candideze la primaria Bucurestiului, acesta ar fi luat-o in freza ”tagma cum laude” de la mafia pesedista..!) Decrepitudine si Umilință, numele vostru e ”PNL”..! Fortati de lipsa acuta de cadre ”viabile” si de prostia debordanta din propria ograda, care a dus inclusiv la escurile lor rusinoase din ultima vreme, Iohannis si restul cocalarilor cu minte inceata si putina, mascarici fanfaroni care-si spun ”liberali” si ”salvatorii natiei”, au fost obligati ”sa inghita broasca” Nicusor Dan, altminteri singurii care ar mai fi ramas sa-i sustina ar fi fost: a) cu simbrie - limbaii (trolii) de net (isterizati si aflati mereu la un pas de un stop cardiac..reusit, de cand Iohannis cocălărimea liberala o iau in freza sistematic de la mafiotii ăilalti, pesedistii) b) fara simbrie - organizatiile umanitare care se ocupa de indivizi cu dizabilitati de tot felul. c) cu inima frântă - acei parinti care, desi rusinati din cale afara de odraslele lor cocalare liberale, inca nu au au trecut la gingasul ”eu te-am facut, eu te omor”. Cu alte cuvinte, Iohannis si restul cocălărimii habarniste ”liberale” au ajuns sa linga pana si bocancii celor de la USR, iar asta de frica sa nu fie fie total scosi pe tusa si sa ajunga si mai tare de rasul lumii decat sunt in prezent. ”Cooptarea” ..pe sest a lui Nicusor Dan nu poate fi absolut deloc un succes al cocalarilor liberali, ci mai degraba o ..umilinta..! Nici daca Nicusor Dan va castiga primaria Bucurestiului, tot nu va fi un ”succes liberal”..! Nicusor Dan nu-i membru PNL..! Si nu fiti asa de siguri ca coțcarii penelisti incearca doar sa se folosescă de Nicusor Dan pana se vad cu sacii in caruță..! S-ar putea sa aveti supriza sa fie..”viceversa”..! In plus (sau mai degraba in minus) exista si posibilitatea ca sustinerea lui Nicusor Dan de catre PNL, sa-l traga in jos si pe acesta, dar si pe cocalarii liberali....! Bucuresteni au un..”stil propriu” in a-si alege primarii...!:) Altminteri, cum ar fi ajuns primariță Găbița lui Pandelică Voluntiru..?:)) Va garantez ca gargara cu ”salvatorii natiei” nu tine la bucuresteni..!:)) Dar daca Nicusor Dan chiar se angajeaza sa traga căruța cu cocalari ai mafiei penelist-iohannist-securisticae dupa dupa el (aici e vorba si de consilieri , nu numai de primar), caz in care va trebui s-o si ”omeneasca” pentru sprijinul primit cu niscaiva ”tunuri” daca ajunge primar, atunci in ochiii mei valoreaza tot atat ca in cazul in care s-ar fi angajat sa traga caruta mafiei pesediste dupa el..! Adica, nu mai valoreaza nici doi bani, nici ca politician si nici ca om, caracter..! Pentru ca iata ce spunea Nicusor Dan, in noiembrie 2016: "În termeni formali, PSD şi PNL au ratat aproape toate obiectivele pe care şi le-au propus. În termeni simpli, promisiunile lor electorale au fost nişte minciuni sfruntate, apă de ploaie, o bătaie de joc la adresa tuturor celor care au avut încredere în ei şi i-au votat. Nu este un accident şi nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. În România, din păcate, în ultimii 26 de ani a fost o convenţie tacită între ei şi noi: ei au promis, noi ştiam că ne mint, dar îi votam pe cei care, speram, vor fura mai puţin." Si-atunci vin si-l intreb: - Pai bine bai Nicusor, daca tot stii asa de bine ce hram poarta mafiotii PNL (hoti si mincinosi), cum de te-ai ”infratit” cu ei, arivist fripturist ce esti.?:)) Sau crezi ca va tine vrajeala cu ”candidatul dreptei”, Nicusor ”Incoruptibilule”..? Care ”dreapta”..? Nicaieri in lumea asta liberalii nu sunt considerati ”de dreapta”, ci ”de stanga”, sau cel mult ”centru-stanga”..! Cu atat mai putin pot fi considerati ”de dreapta” cocalarii si smenarii romani care-si spun ”liberali”, mai ales dupa ce s-au mai si pupat 30 de ani pe gingii cu mafiotii pesedisti, jurându-si reciproc si iubire vesnica de vreo cateva ori, asta intre 2-3 ”tunuri” trase avutei nationale si niscaiva mânăreli legislative la care au colaborat ca fratii, cat se poate de ”fructuos”, ultima oara absolut oficial si la vedere sub sigla USL..! Deci, al carei ”dreapta” ziceai ca esti tu candidat, Nicusor Dan..?:))

-3 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.07.2020, 17:57:21

”Regimul actual (limberalo-iohannisto-neosecuristic-n.m.) este prostocratic nu pentru ca ar fi al celor multi, ci pentru ca este al unor neispraviti selectati fara cetateanul simplu care este, în definitiv, fiecare. Este un regim securist – cel mai securist dupa 1989! – în care s-au “recuperat” tehnici detestabile ale national-socialismului si comunismului. Ostracizarea pluralismului, controlarea de sus a justitiei, guvernare prin stari de alerta, instrumentarea serviciilor secrete si pervertirea valorilor Europei postbelice se dezvaluie tot mai mult ca miez al regimului. Cine compara matur faptele, își da seama cât de incapabili sunt decidenții României actuale sa asigure un stat democratic, inovativ si responsabil si sa-l reprezinte. Iar o astfel de incapacitate se platește din greu.” (Andrei Marga)

-3 (5 voturi)
herr v.6.01
7.07.2020, 18:17:53

"[liberalii (n.m.)] si-au facut un obicei sa apeleze la ”candidati de avarie” gen Marian Munteanu, Nicusor Dan , fripturisti cu pic de ”priza” pe linie de ONG-uri, arivisti fara nicio culoare si ideologie, dar pe care sondajele [...]" Ciripitorul, pardon, cititorul cu Scufita Albastra trasa pe ochi confunda intr-o veselie alegerile generale cu localele, unde alesul bucurestenilor trebuie sa se dovedeasca un om cinstit, bun gospodar, si nu un politruc de duzina. Ca liberalii au talentul de a transfera jucatori care dau valoare echipei, e un fapt de necontestat. In 2014, Crin, capitanul liberalilor in acel moment, simtind ca echipa s-a plafonat, a negociat un transfer de senzatie, cedandu-i locul de capitan unui Stürmer de o talie impresionanta, un atacant sas din Hermannstadt, care imediat a bagat mingea in atze, cucerind Cupa Romaniei de la Cotroceni. Iar anul trecut a recidivat :) ND are toate datele sa bage si el mingea in atzele portii ciumetilor rosii.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările