Şcoala şi aurul. De la Roşia Montană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În weekend au continuat protestele contra şi pro Roşia Montană. Cu şi mai mare înverşunare. Timpul nu a rezolvat situaţia, aşa cum sperau politicienii. Cu toată problema asta mare cât România pe cap, domnii şi doamnele din politică s-au înghesuit luni la deschiderea anului şcolar.

Ca să scape de Roşia Montană şi să mai vâneze nişte voturi. Le-au explicat părinţilor cât s-au implicat ei ca să mai pună trei termopane şi două uşi într-o şcoală. Dar ştiţi care e culmea ? Că şcoala chiar are legătură cu rezolvarea problemei de la Roşia Montană. Şcoala este soluţia pentru a împăca cererile protestatarilor din Piaţa Universităţii cu ale minerilor din Alba.

Dacă învăţământul românesc funcţiona ca învăţământul din Germania sau din Statele Unite, acum aveam şi noi tehnologii avansate de extracţie a aurului. Nu îi mai chemam pe canadieni sau mai ştiu eu pe cine ca să ni-l extragă. Ba chiar puteam să le vindem altora tehnologiile noastre. Dacă învăţământul românesc făcea performanţă, acum aveam tehnologii avansate care poate că nu mai foloseau cianuri. Dacă şcoala românească era prioritate naţională, acum nici măcar nu mai era nevoie să extragem aurul. Exportam tehnologii înalte, softuri şi aplicaţii, produse create de mintea noastră şi nu bogăţii pe care natura ni le-a aşezat sub fund.

S-a tot vorbit că suntem un popor de oameni inteligenţi, creativi, dar ţara asta nu a avut niciodată un plan naţional de exploatare a celei mai importante bogăţii, mintea omenească. Astăzi, clasa politică nu mai ştie pe unde să scoată cămaşa. Prinşi între minerii din Roşia Montană şi protestatarii din Piaţa Universităţii, marii politicieni ai ţării nu mai au soluţii. Evident, soluţii ca să le fie lor bine şi care să ne trimită pe noi toţi la culcare. De data asta se pare că nu le mai merge. În disperare de cauză, unii descind la Roşia Montană, unii fraternizează cu demonstranţii, iar alţii, pur şi simplu, stau şi contemplă. Mai sunt şi unii care stau şi aşteaptă ca adversarii politici să-şi rupă gâtul pentru a trage foloase electorale. O întreagă clasă politică depăşită de situaţie...

Soluţia, stimaţi concetăţeni, este simplă, dar nu poate fi gândită de mintea politicienilor actuali. Pentru ei, aurul de la Roşia Montană e numai bun ca să-şi mai satisfacă o perioadă clientela. Dacă nu s-ar teme că pierd voturi din cauza protestelor, ar vota legea cu amândouă mâinile. Soluţia, bună şi pentru mineri şi pentru protestatarii din Piaţa Universităţii, este să negociem cât se poate de bine din punct de vedere economic şi ecologic un contract de exploatare, să scoatem aurul acum, iar banii rezultaţi în urma afacerii să-i băgăm în educaţie. Să se constituie prin lege un fond special în care să intre toţi banii rezultaţi din vânzarea aurului dar şi a altor bogăţii naturale. În lege să se spună că nici un guvern, oricare ar fi el, nu poate folosi banii respectivi în alte scopuri decât pentru educaţie şi cercetare. Iar oamenii din România care chiar se pricep la învăţământ să gândească un plan întins pe ani de zile, pentru ca banii luaţi pe aur să producă creiere. Minţi luminate, care să creeze bunuri cu valoare adăugată mare.

Cred că minerii şi protestatarii din toată ţara ar putea să-şi unească eforturile şi să ceară acest lucru. Ar fi în folosul tuturor. Cât îi priveşte pe politicieni, eu, unul, nu mai am nici o speranţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite