Şedinţă la Cotroceni. Participă Traian Băsescu, Victor Ponta, Gabriel Oprea, şefii SRI şi SIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta i-a trimis o informare lui Traian Băsescu despre liderul extremist maghiar Vona Gabor
Victor Ponta i-a trimis o informare lui Traian Băsescu despre liderul extremist maghiar Vona Gabor

Preşedintele Traian Băsescu discută, la această oră, cu premierul Victor Ponta, ministrul de Interne şi şefii serviciilor de informaţii, într-o şedinţă de lucru convocată la Palatul Cotroceni, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, după şedinţa de la Cotroceni, la România TV, că tema discuţiilor a fost problema extremismului în România. 

Imediat după marşul secuilor de la Târgu-Mureş, unde s-au scandat lozinci antiromâneşti, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta, dar şi Parlamentului, să interzică, printr-un act normativ emis de urgenţă, partidul extremist maghiar Jobbik, dar şi pe liderul acestuia, Vona Gabor.

ieri, premierul Ponta a anunţat că transmis Preşedinţiei nota de informare redactată de vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, privind activităţile pe teritoriul României ale preşedintelui partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, "cu impact în planul securităţii naţionale şi siguranţei publice", şi îl roagă, în acest sens, să avizeze, în calitate de preşedinte al CSAT, concluziile şi măsurile propuse în nota de informare.

Ponta a declarat că Ministerul de Interne îl poate declara pe liderul Jobbik drept persoană indezirabilă pe teritoriul României dacă preşedintele Traian Băsescu, ca şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, avizează procedura.

Cine este extremistul maghiar Vona Gabor
Aflat anul trecut la şcoala de vară de la Băile Tuşnad, Vona Gabor nu a ratat ocazia de a comenta sensibilul subiect al autonomiei maghiarilor din România. Liderul extremist declara atunci că întărirea drepturilor maghiarilor din România trebuie realizată chiar dacă acest lucru poate „altera grav“ relaţiile dintre Ungaria şi România. „Pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea societăţii şi a naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Dacă apărarea drepturilor maghiarilor din România şi reprezentarea acestora înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această responsabilitate, care ar trebui asumată, de fapt, de întreaga Ungarie“, a spus, tranşant, Vona Gabor.

Afirmaţia liderului extremist a declanşat un val negativ de reacţii în România şi s-a ajuns până în faza de a fi declarat persona non grata. Însă Ministerul Afacerilor Externe nu a putut lua o astfel de decizie pentru că Vona Gabor nu avea paşaport diplomatic. Vona Gabor a recidivat la începutul acestei săptămâni, după comemorarea eroilor la Statuia Secuilor Martiri, desfăşurat luni la Târgu-Mureş. Manifestarea a degenerat, iar participanţii, printre care se aflau şi simpatizanţi Jobbik, au aruncat cu petarde în jandarmi şi au scandat lozinci pro-autonomie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite