Şedinţă CSAT: Băsescu sesizează Parchetul în cazul vaccinului contaminat de la Cantacuzino

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din membrii CSAT, de la ultima şedinţă FOTO presidency.ro
O parte din membrii CSAT, de la ultima şedinţă FOTO presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a convocat, joi, o şedinţă a CSAT, pentru a discuta despre ultimele evenimente petrecute în Ucraina, dar şi şi despre activitatea Institutului Cantacuzino cu implicaţii în planul securităţii naţionale. În urma şedinţei, preşedintele Traian Băsescu a decis să sesizeze Parchetul în cazul scandalului cu vaccinul contaminat retras de pe piaţă.

„CSAT a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producţie, dar şi a implicării improprii a Ministerului Sănătăţii, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei şi că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficienţe şi pentru prevenirea repetării acestora. Preşedintele Traian Băsescu, a decis ca raportul prezentat în şedinţa CSAT să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Membrii Consiliului au evaluat şi situaţia internaţională provocată de evenimentele din Ucraina din ultima perioadă, implicaţiile majore în plan regional şi global ale acestora, precum şi rolul ţării noastre în susţinerea comunităţii româneşti din Ucraina.

La şedinţa a participat preşedintele Traian Băsescu, care conduce şedinţa, premierul Victor Ponta, miniştrii Titus Corlăţean ( Externe), Gabriel Oprea (Interne), Ioana Petrescu (Finanţe), Constantin Niţă (Economie), Robert Cazanciuc (Justiţie), Mircea Duşa (Apărare), directorii SRI şi SIE, George Maior şi Teodor Meleşcanu, Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General, Iulian Fota, consilier prezidenţial pentru probleme de securitate şi Ion Oprişor, secretarul CSAT.

Vaccinul contaminat, în atenţia tuturor

Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că a fost descoperită o concentraţie de endotoxine de 30 de ori mai mare decât valorile normale în vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino şi ca atare nu poate fi pus pe piaţă. Oficialii susţin însă că reacţiile adverse sunt minore.

Institutul Cantacuzino a intrat în atenţia tuturor organelor de verificare şi control ale statului, după ce întreaga producţie de vaccin antigripal românesc a fost contaminată cu o bacterie periculoasă care poate provoca, în condiţii extreme, şoc anafilactic.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat modul în care a reacţionat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, în cazul vaccinurilor neconforme produse de Institutul Cantacuzino.

„Nicolăescu a făcut presiuni pe Cantacuzino să se facă vaccinurile, dar mă întreb, tu ca ministru, dacă ai făcut presiuni, nu te considera chiar aşa nevinovat şi lipsit de responsabilitate, pentru că ai avut decizia politică. S-au făcut, au ieşit prost şi chemi SRI. Nu, dl ministru Nicolăescu, nu vrei tu să chemi Parchetul direct? Tu ai dat ordin şi asta a putut să facă Cantacuzino.  Ce treabă are SRI?”, a spus şeful statului, invitat la B1 TV. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite