Şedinţă PNL. Alina Gorghiu, preşedinte unic al liberalilor. Blaga, absent. „Mergem pe un drum drept, al integrităţii şi al împrospătării interne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL s-a reunit, sâmbătă, pentru Consiliul Naţional de Coordonare, pentru validarea deciziei BPN privind validarea preşedinţiei unice a partidului şi desemnarea lui Daniel Buda responsabil pentru a contrasemna listele la alegerile parlamentare. Liberalii au prezentat o parte a programului electoral şi au subliniat că nu vor încălca crititeriile de integritate.

UPDATE Mircea Ionescu Quintus, preşedinte de onoare al PNL: Îmi e greu să vă spun doamnă pentru că eu v-am ales când eraţi domnişoară. Membrii partidului nostru evoluează, nu îmbătrânesc. Nici eu nu mă consider bătrân, ci vârstnic. Am avut medici foarte buni. Unul dintre ei este aici, senatorul Luchian, preşedintele Comisiei de Sănătate. 

Liberalii nu îmbătrânesc niciodată. Cei care au îmbătrânit înainte de vreme ştim unde sunt, la un partid care îndrăzneşte să se numească liberal. Medicii mi-au recomandat să evit enervările şi de aceea nu mă uit la emisiunile TV unde văd că se strâng nişte tovarăşi. 

Acestor tovarăşi le-am spus: M-am născut în PNL, tatăl meu a fost unul din fruntaşii liberali din vremea primei Constituţii a noastre. Îi cunosc foarte bine soarta de aproape o sută de ani. Numai 40 de ani nu am fost în PNL. Tuturor acestora le spun: toată viaţa am lucrat cu faţa la tineret, îmi cer scuze că stau acum cu spatele. Am plecat ca şef al tineret al PNL. Am fost desemenat preşedinte al tineretului din Parahova de fostul prim-ministru Gheorghe Tătărescu. 

UPDATE Alina Gorghiu: Ne aflăm cu două luni înainte de al treilea test electoral important al PNL. În 2014, am decis unificarea dreptei. Am reuşit să facem atunci primul pas, un preşedinte liberal. Am reuşit pentru că am ales să optăm pentru un om cinstit. Am înţeles atunci că schimbarea începe cu noi înşine. AL doilea examen electoral a venit în această vară. A fost o a doua etapă majoră. 

Avem astăzi o zestre de peste 1.100 de primari. Evident, rezultatele puteau fi mai bune. Ştim să ne luăm revanşele noi, cei din dreapta românească. România vrea o politică fără diletanţi de integritate. 

Avem, practic, două curente care separă România: România noastră, a PNL, şi o Românie mică şi meschină reprezentată de PSD şi ALDE. Am ales să mergem pe acest drum pe care mulţi îl văd dificil. E dificil pentru că un drum drept. E un drum al integrităţii, al împrospătării interne. 

Sacrificiul politic ne consolidează identitatea prin puterea exemplului. Uitaţi-vă în jur la ce se întâmplă la colegii noştri din politică. Nu o să vedeţi genul acesta de atitudine demnă. 

În ultima perioadă asistăm la o campanie de mistificare a adevărului. Este un concurs de inepţii revoltătoare pe care liderii cartelului PSD-ALDE le livrează. Câteva exemple: cozile de alegerile prezidenţiale. Mai nou aceeaşi lideri ai PSD neagă furia tinerilor care l-au contestat pe Ponta după Colectiv. Ei vorbesc acum de lovituri de stat şi conspiraţii internaţionale.  

Preşedintele nu va desemna niciodată un prim-ministru cu probleme penale. Nu se va întâmpla niciodată acest lucru, că îi place sau nu îi place lui Dragnea. 

Puterea noastră stă în normalitate, în decenţă, în inteligenţă şi în echilibru. Nu ne stă bine în extreme. Noi suntem adepţii unui stat condus în funcţie de legi şi de reguli. Nu suntem nici de partea celor care luptă pentru a-şi impune propria lege. România are nevoie de instituţii puternice. O ţară fără un Parlament puternic nu e un stat de drept. 

Îl asigur pe domnul Blaga că voi duce mai departe spiritul colaborării pe care am început-o acum doi ani. Angajementul meu e că PNL va fi la guvernare. 

UPDATE Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Cred că ştiţi de ce sunt aici, pentru că în programul de guvernare am văzut că reforma în Sănătate e acolo. Fie că suntem de stânga sau de dreapta, ştim că pacientul e cel mai important într-un spital. 

Mi se spune adesea să las de o parte corupţia mică, să mă ocup de corupţia mare. Mă miră cât de puţini politicieni au înţeles că sănătatea e o investiţie, nu un cost. Trebuie să înţelegem că sănătatea e esenţială. În sănătate, vorba că omul sfinţeşte locul e adevărată. 

Ce înseamnă respectul? Venituri decente şi cred că măsurile luate de guvernul Cioloş în august au fost bune. 

Oamenii buni sunt speriaţi de penali, sunt speriaţi când sunt conduşi de mincinoşi şi de hoţi. Rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă ştiţi cum să-i trataţi pe aceşti oameni buni. 

UPDATE Cristian Buşoi, preşedinte PNL Bucureşti : Avem un sistem de sănătate în care toţi actorii sunt nemulţumiţi. Nu sunt standarde de calitate, comunicarea e precară. Nu de puţine ori, pacienţii trebuie să scoată din buzunare bani pentru medicamente. 

Medicii de familiesunt profund nemulţumiţi de birocraţia. Consecinţa, un exod masiv din domeniul sănătăţii. După 1990, 21.000 de medici au plecat din România.  

UPDATE Raluca Turcan, deputat: Educaţie este cel mai eficient program antisărăcie. Fără niciun echivoc noi spunem că avem nevoie de mai mulţi absolvenţi de şcoli profesionale cu calificări reale, licee profesionale la standarde moderne şi facilităţi investitorilor care vor să-şi formeze forţa de muncă.

UPDATE Eugen Nicolăescu, liderul deputaţilor PNL: Programul nostru de guvernare stabileşte direcţii pragmatice şi progresiste. Noi, liberalii, avem respect pentru contribuabilul român. PSD are grijă doar de baroni. Noi, liberlii, suntem cunoscuţi că am adoptat de fiecare dată impozite şi taxe mai mici. Promovăm cota de impozitare unică de 16%. Noi încurajăm munca, pe cei care voir să investească. PSD vrea impozite suplimentare prin cote progresive. 

UPDATE Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a vorbit despre o parte a a programului economic al PNL pentru campanie. Acesta a punctat faptul că liberalii trebuie să pună accentul pe susţinerea antreprenoriatului rommânesc, pe diminuarea birocraţiei care îi împiedică pe oamenii de afaceri să-şi desfăşoare activitatea.

UPDATE Adriana Săftoiu, prim-vicepreşedinte PNL Bucureşti: Un singur deziderat: ce fel de stat vrem să creem.  Pe mine mă doare faptul că statul tratează cetăţeanul ca un prezumtiv vinovat. Mentalitatea aceasta o întâlnim încă de mici. 

UPDATE Ilie Bolojan, secretar general:  Pe ordinea de azi avem: prezentarea modificărilor la Statutul PNL; prezentarea direcţiilor privind programul de guvernare. 

Sunt trei categorii de modificări. Sunt câteva clarificări de natură tehnică la capitolul membri de partid. Sunt articole de statut care sunt ajustate în aşa fel încât punctele să corespundă realităţii de astăzi. 

Un alt punct: cel referitor la conducerea partitară şi la conducerile tranzitorii. Aici sunt puncte mai improtante. Articolul 154 care prevede structurile naţionale de conducere tranzitorii se modifică în sensul în care structura naţională va fi dintr-un preşedinte. 

Articolul care prevede copreşedinţie se abrogă. 

Un articol care prevede modalitatea depunerii listelor de candidaţi pentru parlamentare va fi de asemenea modificat. De acum înainte listele vor fi semnate de preşedintele partidului şi de un prim-vicepreşedinte împuternicit de fostul PDL.

În unanimitate au fost aprobate modificările. Vă supun votului o decizie a BPN aşa cum a fost ea aprobată. Ca să validăm decizia 149 din 9 octombrie prin care domnul Daniel Buda e împuternicit să semneze listele pentru parlamentare în urma deciziei demisiei domnului Blaga.  


Convocarea Consiului Naţional de Coordonare (CNC) are loc în condiţiile în care Daniel Buda, desemnat de aripa PDL a partidului să contrasemneze listele la parlamentare, în calitate de prim-vicepreşedinte, nu deţine această funcţie, încă, el fiind preşedintele PNL Cluj şi preşedintele comisiei de etică a partidului. 

„Cred că este calea cea mai corectă. Aveţi încredere că partidul va găsi resorturi să treacă peste aceste momente şi să iasă întărit“, a afirmat sâmbăta trecută fostul copreşedinte PNL Vasile Blaga. 

Ultimul CNC în 2015

Din CNC fac parte liderii de organizaţii judeţene, parlamentari, europarlamentari, aleşi locali şi delegaţi din toate filialele partidului. Ultimul a avut loc în 2015, când au fost validate criteriile de integritate şi a fost votat Ilie Bolojan în funcţia de secretar general al partidului. 

Pe lângă rezolvarea acestei probleme care ţine mai mult de detaliile tehnice ale partidului, Vasile Blaga, Gheorghe Falcă (şeful de campanie) şi Alina Gorghiu vor adresa mesaje prin care le vor cere liderilor locali ai partidului să meargă şi să muncească pentru un rezultat cât mai bun. Potrivit unor surse, teme ca unitatea partidului, lupta împotriva PSD, atragerea de fonduri de către autorităţile locale, şi continuarea proiectelor bune ale Guvernului vor fi abordate de cei care vor lua cuvântul. 

Nemulţumiri în teritoriu

Însă, venirea la Bucureşti a membrilor din teritoriu va fi şi un prilej ca, în spatele uşilor, liderii PNL să calmeze spiritele în organizaţiile din teritoriu unde au fost şi sunt probleme, aşa cum e cazul organizaţiilor PNL Vrancea şi PNL Prahova. De exemplu, la Vrancea, la începutul săptămânii a fost trimis de la centru Teodor Atanasiu să rezolve problema finalizării listelor pentru  Camera Deputaţilor şi Senat. Până la urmă, pe aceste liste nu s-a mai regăsit deputatul Nini Săpunaru, cel care între timp a anunţat că va rămâne însă în PNL, însă nici Corneal Noană, directorul Colegiului Unirea din Focşani care, din candidat pe poziţie eligibilă, a dispărut complet de pe listă. 

De asemenea, o altă problemă a liberalilor este şi la organizaţia de Prahova unde reprezentanţii din teritoriu sunt nemulţumiţi că le este trimis de la centru Petre Roman, candidat pentru un mandat de senator. Potrivit unor surse, unii membri PNL susţin că înainte de a candida în Prahova, Roman ar trebui să-şi rezolve problemele cu ANI şi să lase pe altcineva din judeţ să intre în cursă pe un loc eligibil.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite