Şeful AEP, propus de PSD, respinge ipoteza fraudării alegerilor, scenariu promovat chiar de social-democraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Mituleţu-Buică FOTO AEP
Florin Mituleţu-Buică FOTO AEP

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituleţu-Buică, a exclus vineri varianta că rezultatul de la europarlamentare ar fi fost fraudat prin modificarea datelor şi că singurele erori se referă la completarea proceselor verbale.

„AEP, inclusiv ca membru în BEC, prin preşedinte şi doi vicepreşedinţi, a constatat că la aceste alegeri europarlamentare şi referendum nu au fost constatate decât erori de completare a proceselor verbale, şi nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adică a voturilor valabil exprimate", a declarat preşedintele AEP la dezbaterea „Eu votez”, citat de Agerpres.

Mihai Fifor, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunţat, miercuri, că în cadrul coaliţiei PSD-ALDE se discută despre înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru votul la alegerile europarlamentare, în contextul unor informaţii  potrivit cărora votul ar fi fost fraudat. Singurii care au vorbit de fraudarea alegerilor au fost parlamentarii PSD, la Antena 3. Comisiile de anchetă erau marcă înregistrată a epocii Liviu Dragnea.

„Nu ne dorim să avem un vot în Diaspora cum am avut în 2009, un vot la trei secunde cum am avut, de pildă, la Ambasada de la Paris, un vot aproape de necontrolat sau un vot ca la Bruxelles. Urmărim şi noi cu foarte mare atenţie tot ce a apărut în spaţiul public în ultimele zile legat de o posibilă fraudare a alegerilor din 26 mai”, a spus  Mihai Fifor, miercuri, la Antena 3.

Florin Mituleţu-Buică a mai relatat că corecţiile din procese verbale nu influenţează voturile exprimate şi că BEC a valitat în totalitate alegerile.

„Două procese verbale, care au fost în spaţiul public, le-am văzut. La unul era vorba de prezenţa la vot şi voturi valabil exprimate - 1.676 şi 5.300 reprezenta numărul buletinelor de vot neutilizate (...) Au fost decizii în sensul în care s-au dat răspunsuri către birourile electorale - să se facă corecţiile în procesele verbale. Corecţiile din procesele verbale nu influenţează voturile valabil exprimate. Biroul Electoral Central a validat în totalitate alegerile pentru Parlamentul European, neconstatând probleme pe partea de voturi valabil exprimate şi a repartizat şi datele şi azi AEP a trimis la Parlamentul European lista parlamentarilor care vor prelua mandatul” a adăugat preşedintele AEP.

Acesta a afirmat că BEC nu a constat probleme legate de vot multiplu şi e de părere că STS „cu siguranţă” nu ar trebui să fie eliminat din procesul de monitorizare al votului. Florin Mituleţu-Buică a dezvăluit şi că luni, la şedinţa Comisiei speciale parlamentare privind votul din diaspora, va propune un proiect de lege al Autorităţii care să fie îmbunătăţit în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite