Politică

articolul anterior articolul urmator

Şeful celei mai puternice organizaţii PNL la parlamentare: Este un congres ratat. Ce înseamnă „echipa câştigătoare”? Pe cine au învins?

11
24 Sep 2021 19:14:13
Autor: Radu Eremia
Dan Motreanu, eurodeputat şi preşedintele PNL Giurgiu, organizaţia cu cel mai bun rezultat la parlamentarele din 2020. FOTO Facebook Dan Motreanu
Dan Motreanu, eurodeputat şi preşedintele PNL Giurgiu, organizaţia cu cel mai bun rezultat la parlamentarele din 2020. FOTO Facebook Dan Motreanu

Dan Motreanu, preşedintele PNL Giurgiu, a publicat un mesaj critic la adresa modului cum s-au comportat colegii săi din echipa Cîţu şi echipa Orban. Liberalul, care conduce organizaţia care a obţinut cel mai bun rezultat al PNL la parlamentare, a lansat cele mai multe atacuri în direcţia celor care s-au strâns în spatele premierului Florin Cîţu, însă nu l-a menajat nici pe Orban.

„Nu candidez pentru nicio funcţie la acest congres al PNL, deşi organizaţia pe care o conduc, PNL Giurgiu, a obţinut cel mai bun rezultat la alegerile parlamentare din 2020 - 47%, aproape dublul mediei naţionale. Este şi cazul colegului meu, Ilie Bolojan, care conduce cea mai puternică organizaţie PNL şi este un model pentru administraţia publică românească. Performanţa, rezultatele, leadershipul nu sunt confirmate de funcţii, ci funcţiile ar trebui să le aibă la bază şi să vină firesc ca urmare a îndeplinirii acestora. Bunul simţ ne cere asta. Asta este regula în orice organizaţie, nu doar în politică. Sunt liberal de 30 de ani şi voi fi aici şi peste un an şi peste doi şi peste zece, alături de PNL, în bătăliile PNL, cu rezultate doar pentru PNL cu sau fără funcţii. Am câştigat toate bătăliile electorale pe care le-am dus pentru PNL şi tot aici voi fi, indiferent de funcţiile trecătoare.

Deşi nu s-a făcut nicio evaluare în PNL după alegerile parlamentare, realitatea este că în doar 12 judeţe PNL a ieşit pe primul loc. Cu siguranţă am fi obţinut un rezultat mai bun la alegeri, dacă unii colegi s-ar fi implicat cu aceeaşi pasiune, cum au făcut-o în lupta pentru funcţii în partid”, a scris Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook. 
 
Liderul PNL Giurgiu susţine că pe funcţiile de conducere ar fi trebuit să fie cei cu performanţe, nu cei care nu au obţinut nici măcar votul popular. 

„Nu este normal să avem în conducerea naţională a PNL oameni care nu au fost confirmaţi de votul cetăţenilor în propriile judeţe. Cum nu este normal ca vicepreşedintele regional să nu provină din prima sau a doua dintre cele mai performante filiale ale regiunii. Ce model poate reprezenta pentru celelalte organizaţii, altul decât al eşecului şi al “combinagiilor”?! Ce înseamnă ”echipa câştigătoare” atunci? Pe cine au învins? Câştigă în disputa cu colegii lor mai buni din filiale precum Giurgiu, considerat fief roşu, sau câştigători consacraţi în numeroase bătălii precum Caraş-Severin sau Bihor?! Se clamează democraţia şi meritocraţia şi nu le practicăm în propriul partid?”, a completat Motreanu. 
 
Reprezentantul liberal a vorbit despre faptul că PNL-ul de acum a împrumutat lucruri negative de la PDL şi de la vechiul PNL. 

„Cu regret spun că în urma fuziunii am luat şi ce este mai rău de la cele două partide. De la fostul PDL am luat vasalitatea faţă de şef/preşedintele partidului, faptul că i se permite orice, chiar şi când acesta ia decizii controversate, lipsa spiritului critic, punerea la îndoiala şi dezbaterea unor decizii, caracteristica “politicii de gaşcă” - toate atât de străine de spiritul PNL şi de cel al unei organizaţii democratice. Un partid în care loialitatea se manifestă faţă de persoană şi din ce în ce mai puţin faţă de principii, valori, reguli şi care se plasează departe de electorat, nu este pe un drum bun! De la vechiul PNL am luat lipsa de apreciere a performanţei electorale, mentalitatea de partid balama, lipsa evaluării rezultatelor filialelor mulţumite să fie în planul doi. Unii şefi de filiale cred sincer că ”dacă nu curge pică” şi nu îi deranjează dacă pierdem alegători, ei speră că şeful îi va pune pe primul loc în judeţul lor, chiar dacă suntem “mai mici””, a mai afirmat Motreanu.
 
Liberalul le-a cerut colegilor să revină la realitate şi la problemele cu care se confruntă cetăţenii. „Acest congres trebuia să pună în discuţie două teme mari: reforma internă şi găsirea de soluţii de guvernare. Este un congres ratat. Aveam nevoie să analizăm scăderea din sondajele de opinie, problemele reale de guvernare, reformele mult aşteptate, creşterea preţurilor în energie şi efectele acesteia, măsurile rapide pentru oameni şi mediul de afaceri. Ar trebui să ne îngrijoreze reacţia întârziată în gestionarea valului IV sau promovările controversate. Ceea ce nu s-a înţeles de către liderii partidului este că PNL nu îşi mai permite să rămână în paradigma actuală, "că lucrurile pot merge la fel", iar timpul irosit acum, în campania internă pentru Congres, va crea dificultăţi şi mai mari în procesul de elaborare şi comunicare de soluţii pentru România. În lipsa unei oferte moderne de politici publice, de funcţionare instituţională internă bazată pe performanţă, loialitate şi meritocratie, generaţiile noi, cetăţenii activi care se raportează la alte referinţe îşi vor modifica opţiunile şi se vor îndepărta de PNL”.
 
„Luni, 27 septembrie, acest congres se va încheia. Ce rămâne în urma acestuia? Rămâne măcar speranţa că PNL este o opţiune a unui alt mod de a face politică? Oferă PNL certitudine sau măcar speranţă mai multă decât până acum că lucrurile se vor schimba în bine? Şi încă ceva… Din 2014, PNL a făcut progrese importante pentru a se reforma şi pentru a atinge aşteptările cetăţenilor, prin decizii grele, uneori dureroase. Am primit încrederea oamenilor pentru asta. Trebuie să continuăm acest parcurs, nu trebuie să renunţăm la el, iar mâine şi duminică trebuie să dovedim asta. Un exemplu ar fi faptul PNL avea o regulă a pasului în spate din partea celor cu probleme penale. De aceea sper ca viitoarea conducere care se va alege mâine nu va include oameni cu probleme de acest gen sau controversaţi. Asta ar fi o pată mare pe obrazul PNL si, mai ales, pe al Preşedintelui Iohannis, a cărui părere pe acest subiect o ştim clar si răspicat toţi liberalii!”, a conchis eurodeputatul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Kelemen Jakob
24.09.2021, 19:30:18

S-au invins intre ei. In 91 s-au mai paruit cu Radu Camoeanu si a aparut "Aripa tanata penele" ! Acum pierdantii vor forma o alta aripa "galben decolrata"

-9 (17 voturi)
Maximilian Musat
24.09.2021, 19:48:59

Perfect adevarat,cine l-a ales pe Camatarul Bogdan in functie de prim vicepresedinte?...sa treaca de votul cettenilor apoi sa ceara functii ! ...de fapt el este cel ce a tulburat apele chiar de cand a intrat in partid,cine l-a invatat sa faca asta?...se vede cati prim-vicepresedinti si vicepresedinti sunt ,exact ca la partidul lui "Izmana "...vai de capul vostru urmasi ai lui Bratianu,ati ramas la mana unui penal !

-10 (14 voturi)
Maximilian Musat
24.09.2021, 19:50:39

Si acum este aripa "foarte tanara" cu Flutur si Boc la care le duce coliva Raresel .

-10 (12 voturi)
T. Timisorean
24.09.2021, 19:39:11

PNL merge pe urma PNTCD. Ati ravasit o tara intreaga pentru prostia asta de congres. Nici nu ar fi trebuit sa se stie ca este un congres PNL. Pe mine, de exemplu, nu ma intereseaza. Ma intereseaza ce face guvernul, dar nu ma intereseaza bucataria interna PNL, in rest numai demagogie, tot nivelul 1 PNL este rupt de realitate si de societate, la fel ca la PSD de altfel, si tot asa ....

-7 (17 voturi)
muresan anna
24.09.2021, 20:04:22

Cand apar tensiuni, oamenii cerebrali discuta si cauta solutii; oamenii fara minte isi arata muschii,se injura si se bat. Cam asta am vazut in ultima vreme in PNL. Nimeni nu este legat de o functie pe viata, iar cand nu mai are solutii, se retrage cu eleganta. Nu stiu daca exista un castgator, dar cu certitudine perdantii suntem noi!

+12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările