Politică

articolul anterior articolul urmator

Şeful Comisiei SRI din Parlament, apel pentru urgentarea legii securităţii cibernetice

0
25 May 2022 13:50:36
Autor: Maria Dinu
Ioan Cristian Chirtes foto facebook
Ioan Cristian Chirtes foto facebook

Şeful Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Cristian Chirteş, a declarat în urma unei şedinţe la care a participat directorul Cyberint, Anton Rog, că atacurile cibernetice reprezintă în prezent cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a cetăţeanului, potrivit Agerpres. Şeful de comisie a atras atenţia asupra necesităţii urgentării legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice.

Şeful comisiei susţine că Legea securităţi cibernetice trebuie să stabilească clar atribuţiile fiecărei entităţi din acest domeniu. „Doresc să subliniez importanţa elaborării legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice, legislaţie care astăzi România din păcate nu o are şi cred că trebuie urgentată, sunt convins că trebuie urgentată legea securităţii cibernetice, care este într-o formă finală şi fac un apel decidenţilor politici să vină în Parlament cu această lege”, a declarat Cristian Chirteş, la finalul unei şedinţe la care a participat directorul Centrului Naţional Cyberint  din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Anton Rog, potrivit Agerpres
 
„Readuc în atenţia tuturor avertismentele date de către SERI cu privire la posibilitatea unor noi atacuri cibernetice în perioada următoare. SRI, prin Cyberint, a identificat vulnerabilităţi şi bineînţeles a făcut recomandări tuturor instituţiilor care au fost afectate de aceste atacuri şi nu numai”, a mai explicat Chirteş. 

Potrivit şefului de comisie, „nu este suficient ca serviciile de informaţii sau cele de securitate să-şi facă treaba, este necesar ca fiecare instituţie, companie de stat sau privată, persoanele fizice să-şi facă treaba”, explicând că în cadrul şedinţei o discuţie a fost şi despre cum factorul politic poate creşte nivelul de conştientizare şi de securitate în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, arătând ototodată că lipsa unei culturi de securitate cibernetică este o mare problemă astăzi şi este nevoie de alocarea fondurilor necesare. „Aceşti hackeri sau entităţi statale sau non-statale pot cauza daune atât materiale, cât şi morale,", a mai explicat Chirteş.

Preşedintele Comisiei parlamentare SRI a precizat că a avut loc o dezbatere despre atacurile cibernetice care au vizat România în ultima perioadă. Potrivit şefului de comisie, SRI  a precizat că, în afara atacurilor DdoS, derulate de Killnet, nu au fost identificare conexiuni între atacurile cibernetice de sorginte rusă care vizează statul român şi conflictul ruso-ucrainean şi a avertizat în context că există posibilitatea unor atacuri viitoare mult mai complexe. „Această grupare a lansat atacuri similare şi în cazul altor ţări NATO şi instituţii din SUA, Estonia, Polonia, Cehia, Bulgaria, Croaţia, Germania şi trebuie să vă spun că există în România o investigaţie în acest sens, iar organele abilitate vor face precizări în acest sens", a mai explicat Cristian Chirteş.

Această grupare, Killnet, se pare că este foarte bine finanţată, este vorba de bani mulţi, bineînţeles şi răspunsul trebuie să fie pe măsură. Astăzi nu sunt dovezi că este finanţată de către un stat, este mai mult o autofinanţare. (...) Cu toate acestea, atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a cetăţeanului. (...) Nu există şi nu sunt dovezi în care această organizaţie, Killnet, a primit ordine de Federaţia Rusă pentru aceste atacuri. Dar, cu siguranţă, ministerele, instituţiile publice, SRI se pot aştepta şi se aşteaptă în viitor la alte tipuri de atacuri mult mai complexe, fiindcă trebuie să recunoaştem că acest atac nu a fost unul complex. Există posibilitatea unor atacuri mult mai complexe”, a mai avertizat senatorul PNL, menţionând că „în trecut au avut loc şi atacuri cibernetice statale în România”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările