România a cerut crearea unui coridor la Marea Neagră pentru ca Ucraina să poată exporta cereale, la întâlnirea cu ministrul de Externe turc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trilaterală România - Polonia - Turcia FOTO Mediafax / Andreea Alexandru / Arhivă
Trilaterală România - Polonia - Turcia FOTO Mediafax / Andreea Alexandru / Arhivă

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul turc despre situaţia generată de invazia Rusiei în Ucraina, ministrul de Externe subliniind necesitatea găsirii de soluţii pentru crearea unui coridor, inclusiv cu componentă maritimă prin Marea Neagră, pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 27 mai 2022, o întrevedere bilaterală cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, în marja Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, pe care acesta o găzduieşte la Istanbul”, a informat ministerul într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, „ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la dinamica deosebită a dialogului bilateral şi la nivelul foarte bun de cooperare dintre România şi Turcia, pe mai multe dimensiuni. În context, a subliniat importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Turcia, evocând seria de acţiuni comune prin care, în cursul anului trecut, au fost marcaţi zece ani de la semnarea acestui document programatic al relaţiei bilaterale”, iar „în acest cadru, cei doi miniştri au discutat, la propunerea părţii turce, şi despre posibilitatea creării unui format bilateral de tipul şedinţei comune de guvern între cele două state, de natură să stimuleze interacţiunea politică şi dezvoltarea pe mai departe a parteneriatului strategic bilateral”. 

Cei doi miniştri au salutat „ritmul constant ascendent al cooperării economice” şi „au agreat necesitatea intensificării dialogului pe acest palier, cu scopul fructificării întregului potenţial de colaborare şi al echilibrării balanţei comerciale”, mai arată sursa citată. 

Ministrul român şi omologul turc au discutat, de asemnea, „despre situaţia de securitate generată de războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei”, mai arată sursa citată, iar „pe fondul implicaţiilor multidimensionale ale agresiunii militare ruse, cei doi demnitari au abordat în cadrul discuţiilor şi teme de interes în domeniul securităţii energetice, cu accent pe necesitatea reducerii dependenţei de gazul rusesc. Au fost abordate aspecte concrete ale cooperării în acest domeniu, inclusiv vizând tranzitul gazelor naturale prin Turcia şi diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare”. 

Potrivit sursei citate, „ministrul Aurescu a subliniat necesitatea găsirii de soluţii, prin acţiune comună, pentru crearea unui coridor, inclusiv cu componentă maritimă prin Marea Neagră, pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene, precum şi cu asigurarea protecţiei împotriva minelor în derivă. A informat totodată asupra eforturilor depuse de România pentru a sprijini acest proces. La rândul său, ministrul turc de externe a informat despre diversele demersuri ale ţării sale în acelaşi scop”. 

De asemenea, şeful Diplomaţiei române „a subliniat susţinerea României pentru politica NATO a „Uşilor Deschise", arătând că România sprijină aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei, ca urmare a depunerii cererilor de aderare la Alianţă de către cele două state la 18 mai 2022. A informat asupra contactelor recente cu omologii suedez şi finlandez şi a reiterat importanţa unităţii în cadrul NATO cu privire la acest proces, argumentând că aderarea celor două state va conduce la o Alianţă mai puternică, mai ales în actualul context de securitate”, salutând, totodată, „dialogul Turciei cu cele două state, în vederea depăşirii blocajelor existente momentan”.

„La sfârşitul întâlnirii bilaterale, cei doi miniştri au semnat un Memorandum de înţelegere între Ministerul român al Afacerilor Externe şi Ministerul turc al Afacerilor Externe privind cooperarea în domeniul arhivelor diplomatice, document care va reprezenta o bună bază pentru dezvoltarea de programe de cooperare în domeniul cercetării istorice, pe aspecte de interes comun”, susţine MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite