Politică

articolul anterior articolul urmator

Şeful Pentagonului, întâlnire cu Iohannis. Preşedintele României a adus în discuţie şi situaţia energetică din UE

7
20 Oct 2021 14:37:26
Autor: Andreea Ghiorghe
Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Lloyd J. Austin, secretarul Apărării al SUA. FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu Lloyd J. Austin, secretarul Apărării al SUA. FOTO: Presidency.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd J. Austin, aflat în vizită oficială în România.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la stadiul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele de dezvoltare ale acestuia, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării, informează Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a reiterat importanţa pe care ţara noastră o acordă consolidării Parteneriatului Strategic, atât la nivelul dialogului politic, cât şi la nivel sectorial, în domeniile apărării, economic şi energetic. De asemenea, şeful statului a subliniat şi dialogul substanţial pe care l-a avut cu Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, în marja Summitului NATO de la Bruxelles, din luna iunie 2021, precum şi importanţa participării liderului de la Casa Albă la Summitul Formatului B9, găzduit de Preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, în luna mai 2021. 

Preşedintele României a salutat „nivelul excelent al cooperării existente la nivelul forţelor armate române şi americane, confirmat în cadrul exerciţiilor, misiunilor şi operaţiilor, şi a încurajat dezvoltarea pe mai departe a proiectelor comune în context bilateral şi aliat, pentru întărirea securităţii regionale şi, implicit, a celei euroatlantice”, mai arată sursa citată.

Totodată, Iohannis a oferit asigurări că ţara noastră va continua să fie un partener strategic şi un aliat de încredere,  angajat în consolidarea politică şi militară a Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre.

În ceea ce priveşte contextul global de securitate, preşedintele Iohannis a vorbit despre importanţa unei relaţii transatlantice solide pentru gestionarea provocărilor comune de securitate. În context, şeful statului a punctat impactul evoluţiilor recente din domeniul energetic la nivelul Uniunii Europene, evidenţiind eforturile României în direcţia diversificării surselor de energie, precum energia nucleară, şi a sporirii independenţei energetice a ţării noastre.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, Secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, a apreciat consistenţa Parteneriatului Strategic cu România şi a subliniat interesul sporit al SUA de a continua dezvoltarea şi diversificarea excelentelor relaţii de cooperare cu ţara noastră.

Oficialul american a transmis recunoştinţa SUA faţă de contribuţia majoră a României în cadrul NATO, punctând importanţa cooperării dintre forţele armate române şi americane, în cei aproape 20 de ani în teatrul de operaţii din Afganistan, pentru construcţia şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. Nu în ultimul rând, Lloyd J. Austin a subliniat hotărârea SUA de a-şi menţine angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre şi de a consolida relaţiile bilaterale cu România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Lucifer
20.10.2021, 14:41:35

Hmm. De ce o bântui ăsta prin Europa de Est?

-12 (12 voturi)
ovidiu preda
20.10.2021, 15:04:09

presedintele e la datorie, tara are nevoie de cirmaci

-11 (13 voturi)
Gigi Kent
20.10.2021, 16:24:38

Acelui măreț cârpaci, îi vom da mUE, în draci...

-12 (12 voturi)
Tomescu Tom
20.10.2021, 16:07:23

Dacă tot avem niște relații de cooperare excelente ..nu ar putea ridica și obligativitatea vizelor ? . ... „nivelul excelent al cooperării existente la nivelul forţelor armate române şi americane, confirmat în cadrul exerciţiilor, misiunilor şi operaţiilor, şi a încurajat dezvoltarea pe mai departe a proiectelor comune în context bilateral şi aliat, pentru întărirea securităţii regionale şi, implicit, a celei euroatlantice”... nu ar justifica asta ???

+1 (1 vot)
Gigi Kent
20.10.2021, 16:23:02

Maimuța și Plăvanul...

-12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările