Şeful STS, decapitat de Ponta prin lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a cerut Parlamentului să treacă STS în subordinea Ministerului din Interne, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-l demită în CSAT pe Marcel Opriş, şeful STS.

Şedinţa Consiliului Superior de Apărare a Ţării (CSAT) a reaprins disputa dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Prim-ministrul a cerut demiterea şefului STS, Marcel Opriş, ca urmare a modului în care instituţia pe care o conduce a gestionat localizarea aeronavei prăbuşite, la 20 ianuarie, în Munţii Apuseni.

Şeful statului s-a opus şi a explicat că STS a acţionat conform legii. „În aceste zile, s-a instalat public ideea că STS trebuia să facă localizarea exactă a aeronavei prăbuşite în Apuseni. Este o minciună, STS nu are nici echipamente pentru aşa ceva,  nu are nici dreptul legal să facă mai mult decât atât“, a punctat Băsescu şi a precizat că învinuirea lui Opriş pentru eşecul operaţiunii face parte dintr-o campanie de discreditare a instituţiilor statului.

Premierul Victor Ponta a reacţionat şi el la scurt timp după încheierea CSAT şi a anunţat că Parlamentul va dezbate, în procedură de urgenţă, o lege prin care STS să treacă de la Administraţia Prezidenţială în subordinea Ministerului de Interne.

„E evident că Băsescu nu are curajul - probabil sunt lucruri cu care este şantajat - laşitate, interese personale, adevărul despre implicarea STS la referendumul din 2012, dar e clar că Băsescu îl va proteja pe şeful STS. Am decis ca mâine, la Biroul Permanent al Senatului să fie prezentat proiectul de lege prin care STS să treacă în cadrul MAI în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, să avem o bună coordonare, o structură mai puţin birocratică şi o răspundere clară. În această situaţie, din considerente strict politice şi personale, Băsescu refuză să accepte asumarea răspunderii de STS“, a spus Ponta, flancat de Crin Antonescu şi de Gabriel Oprea.

STS şi telefonia fixă

Şeful statului a explicat, la hartă, că STS nu a putut face mai mult, din punct de vedere tehnic, pentru localizarea aeronavei prăbuşite. „STS are capacitatea să spună locul din care s-a făcut apelul când se face de pe un telefon fix. Dacă se face de pe un telefon mobil, STS primeşte indicativul celulei de la un operator.  Ceea ce STS primeşte şi transmite imediat către structurile care conform procedurilor trebuie informate este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă“, a explicat şeful statului.

Victor Ponta a comentat ironic afirmaţiile preşedintelui.

„Cred că e ridicolă afirmaţia preşedintelui cu telefonul fix. Nu cred că a vorbit de pe un telefon fix doctorul Zamfir. Dacă şeful STS este protejat din motive politice, e greu să stabilim răspunderi. Un STS la preşedinte nu prea există în nicio ţară europeană“, a contrat Ponta, care a mai adăugat că „regimul securist al lui Traian Băsescu trebuie să ia sfârşit“.

Pe de altă parte, Traian Băsescu l-a acuzat pe şeful Executivului, indirect, că ar încuraja un joc al demiterilor pe criterii politice. „Directorul Opriş nu este om politic şi nu pot să-l tratez ca pe oameni politici care pot fi schimbaţi care să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară şi nu-mi pot permite să-mi bat joc de ei de dragul politicului“, a motivat Băsescu refuzul de a da curs solicitărilor înaintate de premier.  Ponta a văzut în această afirmaţie  un act de laşitate din partea şefului statului. „Cred că preşedintele Băsescu, din laşitate şi având lucruri de ascuns, nu are curaj să ceară demisia şefului STS. Era normal să avem o asumare de răspundere. Din păcate, STS  a greşit. V-au fost prezentate hărţile de Băsescu, reprezentantul STS, dar cei de la STS i-au trimis pe cei de la ISU în altă zonă“, a mai spus Ponta.

Întrebat dacă, în situaţia foarte posibilă în care STS va trece în subordinea Guvernului, îl va demite pe Marcel Opriş, Ponta a punctat: „E prematur să vorbim acum. Dar oricum cred că domnul Opriş este la vârsta pensionării“.

Am decis ca mâine să fie prezentat proiectul de lege prin care STS să treacă în cadrul MAI în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Victor Ponta premier
Directorul Opriş nu este om politic şi nu pot să-l tratez ca pe oameni politici care pot fi schimbaţi care să dea bine. Traian Băsescu preşedinte

În acest moment, conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este asigurată de un director cu rang de secretar de stat, numit de CSAT, la propunerea preşedintelui acestuia. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale răspunde în faţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru activitatea pe care o desfaşoară şi prezintă acestuia rapoarte anuale. Generalul Marcel Opriş conduce STS din 7 decembrie 2005, fiind numit în funcţie prin Hotărârea CSAT 164 din acea dată.

Citeşte şi:

VIDEO Ponta: Am propus Parlamentului ca STS să treacă la MAI. Băsescu îl protejează pe Opriş. Probabil este şantajat

Liderii USL s-au reunit duminică în şedinţă de urgenţă, la scurt timp după încheierea întrunirii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul căreia s-au prezentat rapoartele privitoare la accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Potrivit copreşedinţilor Uniunii, în Parlament va fi depus un proiect de lege prin care STS să treacă din subordinea Preşedinţiei în cea a Ministerului de Interne.

VIDEO Băsescu, după CSAT: STS poate depista doar telefoane fixe. Directorul Opriş nu este om politic şi nu poate fi schimbat ca să dea bine

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la scurt timp după încheierea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în cadrul căreia s-a discutat despre accidentul aviatic din Munţii Apuseni, că şeful STS nu va fi demis, întrucât instituţia pe care o conduce nu putea localiza aeronava prăbuşită.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite