Şerban Marinescu, lider M10, despre Colectiv: Au fost zile de doliu şi am tăcut. Dar acum e timpul să ţipăm. Moartea poliţistului Gigină va fi recuperată acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitectul Şerban Marinescu, unul dintre liderii partidului M10, a vorbit, la Adevărul Live, despre vinovaţii pentru tragedia de la Colectiv şi le-a cerut oamenilor să iasă din casă pentru a protesta împotriva lui Oprea şi Piedone. De asemenea, Şerban Marinescu, care l-a denunţat pe fostul primar din Vâlcea pentru că i-a cerut „zeciuiala“,  a prezentat  strategia M10 pentru alegerile de anul viitor.

Principalele declaraţii ale lui Şerban Marinescu:

Cea mai mare vină pentru tragedia de la Colectiv o au autorităţile, care n-au făcut nimic şi nu fac nici acum nimic. Erau foarte mulţi arhitecţi la concert şi cunosc foarte mulţi oameni care au fost răniţi sau şi-au pierdut viaţa. Sunt doi asistenţi de la Facultatea de Arhitectură care au murit, la fel şi un bun prieten de-ai mei, chitaristul trupei. Cel mai important este să punem presiune pe autorităţi şi pe clasa politică să nu se mai repete aşa ceva. Au fost zile de doliu în care am tăcut, dar acum e momentul să ieşim şi să ţipăm în piaţa publică că aşa nu se mai poate. Piedone nu înţelege că tu, ca primar, ţii în mână o întreagă adminsitraţie. Iar dacă această administraţie nu funcţionează, dar nu numai că nu funcţionează, ci şi omoară oameni, trebuie să pleci de acolo. Şi moartea poliţistului Gigină, şi moartea celor de acum, ar trebui să ne spună „până aici“. Moartea poliţistului Gigină va fi recuperată acum. Mi se pare absolut oribil ce fac Oprea şi Piedone. Nu se mai poate aşa. Trebuie să-i schimbăm cu altcineva. Am aşteptat atâţia ani să-i schimbăm cu alţii. Hai să-i înlocuim cu noi! 

Despre evoluţia M10

Să iei 10 - 12% în oraşele mari, mi s-a părut extraordinar la alegerile prezidenţiale. Era foarte greu să faci partid. Am făcut o Asociaţie, am început să derulăm nişte proiecte de liberalizare a vieţii politice. A fost foarte greu să strângem cele 200.000 de semnături. Apoi s-a schimbat legea. Misiunea noastră este să-i chemăm pe oameni alături de noi.

Despre denunţarea unui primar care a cerut şpagă

Eu sunt arhitect. Sunt asistent la Facultatea de Arhitectură Ioan Mincu. Am făcut un concurs. Am câştigat concursul. Înainte să fim plătiţi, primarul Frâncu ne-a cerut 10% din bani. Ne-a cerut zeciuiala. A scris pe foaie suma. Ne-am înfuriat! Voiam să-l bat fizic, să-l pocnesc. Mi s-a părut că m-a umilit. Am fost la DNA. l-am denunţat. A început să ne preseze şi ne chema n tot felul de locuri dubioase, prin baruri de prin Băneasa. Era un proiect pe fonduri europene. Am vorbit cu procurorul de caz. Ne-a sunat şi l-au prins. A fost un flagrant. S-a ajuns ca acest primar să facă puşcărie.

De ce Monica Macovei şi nu alt partid

Monica este o eroină a luptei anticorupţie. O urmăream demult. O admiram. Trăim numai din cotizaţii. Este de 10 lei cotizaţia, nu un leu ca la PSD, dar acolo oricum nu plăteşte nimeni. Oamenii care vin şi sunt activi dau şi bani la partid.

Despre obiectivul de la alegeri

Să facem nişte figuri cât mai frumoase, în cât mai multe locuri. Nu excludem să mergem şi la sate şi la comune. Vom avea şi la Sectoare şi la Primăria Capitalei. Monica Macovei poate oricând să fie un candidat. Am luat în calcul şi varianta Monica Macovei la Bucureşti. Acolo unde nu o să avem candidaţi vom susţine candidaţii independenţi. Ne propunem să intrăm în Parlament. Nu intrăm, ne propunem să mergem înainte.

Despre scrisoarea adresată către Iohannis privind nepromulgarea legii votului prin corepondenţă

Noi am fost dezamăgiţi de cum a ieşit legea. Monica Macovei a promis Diasporei că o să-i ajute să voteze. Au făcut un lucru prost. Devine atât de greu să votezi prin coprespondenţă. Au făcut-o doar să bifeze. Nu am primit nicio reacţie din partea preşedintelui Iohannis. L-am votat pe Klaus Iohannis în turul II. Sunt dezamăgit acum. Nu are reacţie sau are o reacţie foarte proastă. Nu simt că am un partener acolo. Că simte agenda publică. Mi se pare efectiv absent.. Este un preşedinte absent.

Despre o eventuală colaborare între M10 şi Mişcarea Populară a lui Traian Băsescu

Nu cred. S-a vorbit, dar puţin. Ideea a fost respinsă e majoritatea oamenilor. Traian Băsescu a ajuns să aibă un discurs anti-Justiţie care pe noi ne sperie. Ceea ce spune astăzi este complet împotriva a ceea ce spunem noi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite