Şerban Nicolae vrea să suspende pentru o lună aproape tot Codul Penal. Condamnările la 10 ani, tăiate la jumate. Ce politicieni scapă de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul senatorilor PSD a propus câteva amendamente care graţiază integral faptele de corupţie prevăzute de Codul Penal, dar şi de alte legi anticorupţie. În plus, senatorul PSD le oferă infractorilor şansa de a comite fapte penale încă o lună de la intrarea în vigoare a legii, suspendând, practic, în acest timp întreaga legislaţie penală. Liviu Dragnea, Nicuşor Constantinescu şi Adrian Severin sunt doar câţiva dintre beneficiarii legii.

Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a transmis colegilor săi din Comisia juridică amendamentele pe care intenţionează să le depună la proiectul legii graţierii, elaborat de Guvernul Grindeanu în acelaşi timp cu celebra Ordonanţă de Urgenţă 13. Legea graţierii va fi discutată marţi în Comisia Juridică a Senatului, ca primă Cameră sesizată, în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi a conducerii Administraţiei Penitenciarelor (ANP).Tot marţi vor fi dezbătute şi amendamentele propuse de senatorul PSD Şerban Nicolae, care nu doar completează sau modifică pe alocuri proiectul Guvernului, ci, practic, îl rescrie din temelii în favoarea infractorilor. 

Iniţiativa lui Şerban Nicolae, care este de fapt o rescriere integrală a legii iniţiate de Guvern, graţiază infracţiunile de corupţie, inclusiv luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, abuzul în serviciu şi conflictul de interese, fapte prevăzute atât de vechiul Cod Penal, cât şi de noul Cod Penal, întrucât, în sistemul judiciar, funcţionează legea penală mai favorabilă. Spre exemplu, dacă cineva a săvârşit o infracţiune acum 10 ani, iar între timp noul Cod Penal prevede o pedeapsă mai drastică decât cea prevăzută în vechiul Cod Penal, se va aplica legea penală mai favorabilă, deci, în acest caz, pedeapsa din vechiul Cod Penal.

În plus, Şerban Nicolae propune şi graţierea pedepselor din alte legi anticorupţie, nu doar din Codul Penal. Spre exemplu, potrivit amendamentelor depuse de senatorul PSD, vor fi graţiate toate pedepsele prevăzute în Legea 78/2000, privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, principalul instrument legislativ cu care operează DNA. De asemenea, vor fi graţiate şi pedepsele prevăzute pentru spălarea de bani, evaziune fiscală, pentru transferul fictiv de companii şi alte pedepse ce rezultă din infracţiuni vamale şi navale. Amendamentele lui Şerban Nicolae sunt cu atât mai toxice cu cât Guvernul, în proiectul pe care l-a trimis Parlamentului, a exceptat toate aceste legi de la graţiere.

Graţierea înaintea pedepsei
Dar cea mai scandaloasă propunere cu care a venit Şerban Nicolae se regăseşte în finalul textului. Senatorul PSD susţine că „dispoziţiile prezentei legi se aplică faptelor săvârşite până la intrarea acesteia în vigoare“, iar legea intră în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Deci, dacă acest amendament ar fi adoptat, s-ar deschide o portiţă ideală pentru săvârşirea faptelor penale cu bună-ştiinţă. Practic, amendamentul lui Şerban Nicolae le oferă şansa infractorilor să afle din lege ce infracţiuni se graţiază şi să le poată comite în intervalul de o lună, ştiind că oricum vor fi graţiaţi.

„E stupid să invocăm girul partidului“
Întrebat de jurnalişti care este raţiunea pentru care a depus aceste amendamente, Şerban Nicolae a răspuns arogant: „Raţiunea o vom discuta în Comisia juridică. Nu am de ce să dau explicaţii celor de la PNL, PCR sau alte partide“.  De asemenea, acesta a precizat că nu are nevoie de acordul partidului pentru a-şi spune punctele de vedere. „Din punctul meu de vedere, e stupid să invocăm girul partidului pentru amendamente care vor fi supuse dezbaterii“, a precizat senatorul PSD Şerban Nicolae.

Întrebat de „Adevărul“ dacă PSD susţine propunerile lui Şerban Nicolae, purtătorul de cuvânt al partidului, Adrian Dobre, a spus: „Nu e vorba de susţinere. Deocamdată nu avem un punct de vedere oficial, domnul senator Şerban Nicolae a venit cu amendamente. Deocamdată, nu avem o poziţie nici de susţinere, nici de respingere“. Practic, PSD va lua o decizie după discuţiile de marţi din Comisia Juridică a Senatului şi după întoarcerea lui Liviu Dragnea din Israel.

O nouă dedicaţie pentru Liviu Dragnea
Conform proiectului iniţiat de Şerban Nicolae, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar scăpa de executarea pedepsei în cel de-al doilea dosar. Liderul PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual, ambele infracţiuni pentru care se aplică graţierea propusă de colegul său de partid. Deci chiar dacă ar fi condamnat, Dragnea n-ar ajunge după gratii. Şi n-ar fi singurul politician cu greutate. Călin Popescu Tăriceanu, Nicuşor Constantinescu (fostul preşedinte al CJ Constanţa), Adrian Severin (fost europarlamentar PSD) şi Cristian Poteraş (fost primar PDL al Sectorului 6) sunt doar câţiva dintre liderii politici care s-ar bucura de legea lui Şerban Nicolae.

Pedepse reduse drastic
Potrivit amendamentelor lui Şerban Nicolae, pedepsele se graţiază astfel:

  • în întregime, pedepsele de până la trei ani inclusiv.
  • în întregime, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare  a început, iar restul  rămas  de executat este  mai mic de trei ani. Deci cei care au fost condamnaţi la 7 ani de închisoare şi au ispăşit deja patru ani şi o zi sunt liberaţi.
  •  parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat  este mai mare  de patru ani. Deci celor care au fost condamnaţi la 7 ani de închisoare şi au executat o singură zi din pedeapsă li se scad automat trei ani din cei 7.
  • parţial, trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la 10 ani  inclusiv, a căror executare a început,  iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani. Deci dacă ai executat 6 ani şi o zi, din cei patru ani rămaşi mai execuţi doar un an.
  • parţial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la  10 ani inclusiv, a căror executare  a început, iar restul  rămas de  executat  este mai mare de patru ani.  Deci celor condamnaţi la 10 ani, dar au executat o singură zi, li se scad din pedeapsă cinci ani. 

Cine e Şerban Nicolae
Senator PSD de Bucureşti, Nicolae este autorul mai multor proiecte legislative controversate, precum cel de modificare a Codului de Procedură Penală prin care ar fi eliminată încătuşarea celor arestaţi pentru corupţie şi pedepsirea cu până la trei ani de închisoare a celor care dezvăluie informaţii din dosarele penale aflate în curs de cercetare. El a fost avocatul fostului senator PSD Cătălin Voicu, politician condamnat pentru trafic de influenţă la 7 ani de închisoare.

Liviu Avram, redactor-şef adjunct Adevărul, comentează modificările aduse de deputatul PSD Şerban Nicolae la legea graţierii, care l-ar putea scăpa de Dragnea de puşcărie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite