Politică

articolul anterior articolul urmator

Şi Băsescu cere demisia lui Augustin Lazăr: Aş fi un caraghios să spun să rămână, când eu am condamnat comunismul

31
3 Apr 2019 11:23:10
Autor: News.ro
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune la TVR, că Augustin Lazăr trebuie să demisioneze din funcţia de procuror general al României. Şi Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să semneze urgent revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr, susţinând că nu se poate tolera ca „procurorii oneşti ai României să fie conduşi de un complice al regimului securisto-comunist”.

„Cred că dânsul a ţinut această taină, dar care devenind publică automat îl descalifică să mai rămână în fruntea Parchetului general”, a spus Băsescu despre acuzaţiile care îi sunt aduse lui Augustin Lazăr privind respingerea eliberării condiţionate a fostului disident comunist Iulius Filip.

Întrebat dacă ar trebui ca Augustin Lazăr să-şi dea demisia, Traian Băsescu a afirmat: „Aşa ar face un om de onoare. Eu, vă mărturisesc, când a venit l-am simpatizat fără să-l cunosc, ştiind că e procurorul care a adus brăţările dacice, dar evenimentul ăsta nu se potriveşte cu mine. Aş fi un caraghios să spun să rămână, când eu am condamnat comunismul şi instrumentele comunismului. Sunt capitole întregi despre ce făceau procurorii”.

Luju.ro a scris că Augustin Lazăr "a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist", Iulius Filip. "În anii '80, după ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceausescu şi şi-a exprimat printr-o scrisoare sprijinul faţă de mişcarea anticomunistă “Solidaritatea” din Polonia, Iulius Filip a fost anchetat şi arestat în mai multe rânduri (..) În final, acesta fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru “propagandă împotriva orândurii socialiste”", scrie sursa citată, care susţine că Iulius Filip a încercat de două ori să fie liberat condiţionat, fiind refuzat de o comisie condusă de procurorul Augustin Lazăr.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat că între 1985-1986 a fost procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia şi a îndeplinit, periodic, atribuţii privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situaţia condamnaţilor ce îndeplineau fracţia de pedeapsă pentru liberare condiţionată. El subliniază că această comisie nu dispunea eliberarea deţinuţilor, ci doar verifica îndeplinirea criteriilor tehnice pentru eliberare.

"Contrar afirmaţiilor lansate de unele instituţii de presă, rolul acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnaţi, acesta fiind exclusiv atributul instanţei de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59-60 din Codul penal din 1969: îndeplinirea unei fracţii minime obligatorii din pedeapsa ce se executa şi inexistenţa rapoartelor de sancţionare disciplinară", arată Lazăr.

El adaugă că pedepsele cu închisoarea se executau în temeiul mandatelor de executare emise în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare, iar procesele-verbale ale Comisiei pentru liberare condiţionată se trimiteau instanţei de judecată competente a hotărî, persoanele condamnate putându-se adresa instanţei de judecată şi în cazul unor constatări negative ale Comisiei.

"Având în vedere perioada lungă de timp care a trecut, precum şi imposibilitatea consultării unor documente originale (în special a hotărârii judecătoreşti emise în cauza respectivă) care să probeze situaţia evocată, precizez că nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă", mai spune Augustin Lazăr.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Mitica Bugulejdeanu
3.04.2019, 11:42:08

Uite cine vorbeste!!! Betivanul Kiorete care a fost turnator la securitate!!!

+3 (7 voturi)
hihihi mare e gradina
3.04.2019, 12:17:40

Mitica, patrihotul Felix ti-a spus sa ne impartasesti secretul?

0 (4 voturi)
Popa Pius
3.04.2019, 11:44:08

Miza nu este demisia, ci eliminarea lui de la sansa celui de al doilea mandat. Se pare ca Mafia a intrat in sevraj la vestea ca perechea Lazar - procxuror sef al Romaniei si Kovesi - procuror sef la UE le cunoaste ”durerile” hoților... Iar Baselu sughiță din cauza lor pentru Lenuța din Costa Rica.

+8 (12 voturi)
Casandra II
3.04.2019, 12:02:20

Daca rudotel n-a reusit lovitura sub centura cu revocarea lui A Lazar, complotistii penali au apelat la alte arme, tot murdare si total incorecte. Acest luju.ro este o fituica propagandistica a sclavilor psd ce actioneaza in justitie. In mod normal, ar trebui sa se numeasca sluju.psd, dar din motive de tactica, adica de invaluire prin perdele de fum, si-a ales un nume conspirativ neutru. In fond, ei, infractorii, au mai multe bube in cap pe aceasta tema, a slujirii regimului comunist decat oricine dintre adversarii lor. Rudotel, de exemplu, are atat de multe bube incat nu i-au incaput toate in cap si a fost nevoie sa fie puse pe obrazul gros al acestuia, pe rol de alunite Basescu si-a dat si el cu parerea despre A Lazar dar nu-mi dau seama ce urmareste in mod precis. Oricum, sa iei de bune "soparlele" din sluju.psd(alias luju.ro) denota ca fostul presedinte "arunca si copilul odata cu apa din copaie", ceea ce nu este o nota buna pentru marinar....

+5 (9 voturi)
Paun Al
3.04.2019, 12:34:42

Din pacate majoritatea romanilor nu au inteles in dec 89, in 90 ca nu se poate face o struto-camila in care sa spui ca nu mai vrei dictatura comunista , dar sa alegi sa te conduca to vechea nomenclatura comunista , tot pe vechii activisti PCR din liniile 2-3 , tot vechii securisti si colaboratori ai securitatii ... Asa ca au respins propunerea de lustratie , celebrul punct 8 de la Timisoara , prin care aceasta nomenclatura comunista si securista sa nu mai conduca tot ea Romania spre capitalism . Numai ca majoritatea romanilor , de 30 de ani , a ales si isi alege conducatori din aceasta nomenclatura si dintre discipoli ai ei ... Incepand cu Iliescu cu 86% . Acum sa spui ca dl Toader a fost un activist comunist "bun ", ca dl Melescanu , Voiculescu ...si foarte lunga lista ... ca dl Basescu a fost un comunist si un colaborator cu securitatea "bun ", iar dl Lazar un procuror comunist 'rau "...."suna ca dracu " ca sa citez un alt discipol si beneficiar a comunismului Petre Roman ... ( faptul ca dl Lazar a fost parte , sau sef , ce o fi fost a unei comisii , care verifica criteriile de eliberare conditionata, conform legilor de atunci , criterii ce verificau daca a ispasit cat spunea legea din pedeapsa si daca rapoartele facute de cei in inchisoare erau favorabile ...in final decidea un judecator nu este cel mai groaznic lucru care s-a facut in dictatura comunista ) Normal era ca toti acestia , dupa 89 sa-si faca meseria la stat ,sau sa lucreze in privat si sa lase pe altii sa conduca si sa administreze tara ... Numai ca poporul i-a vrut , i-a votat tot pe ei ... Si atunci ce sa faca si ei ? "S-au sacrificat " pentru binele celor ce i-au votat , sau au fost numiri prin functii ale statului . Lustratia ar trebui aplicata , chiar si prea tarziu , la fel . Nici macar credinciosii nu au avut si nu au nici o problema de credinta, sau de moralitate , sau de etica ca in ierarhia BOR au fost si sunt o multime de fosti informatori si colaboratori ai securitatii . Se pare ca mergem inainte cu cu ... vechii

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările