Politică

articolul anterior articolul urmator

Şi dacă CCR a minţit?

100
30 May 2018 18:00:26
Liviu Avram
Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia prin care Curtea Constituţională a decis că a existat conflict între preşedinte şi ministrul Justiţiei în cazul revocării şefei DNA conţine o minciună colosală, cu care nu ştim ce să facem din moment ce decizia este „definitivă şi general obligatorie“.

Minciuna este următoarea frază, conţinută în comunicatul Curţii: Or, în cauza de faţă, Preşedintele României a refuzat emiterea decretului de revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe motive de oportunitate, şi nu de legalitate“.

Prin urmare, judecătorii CCR au judecat ca şi cum preşedintele a contestat doar oportunitatea revocării, nu şi legalitatea ei. Or dacă citim adresa prin care preşedintele a refuzat revocarea, vedem că înşiră pe două pagini motive de nelegalitate a cererii ministrului, şi abia în ultima frază scrie că argumentele lui Tudorel Toader „nu sunt de natură să creeze convingerea cu privire la oportunitatea măsurii propuse“.

De altminteri, şi avizul negativ al CSM arată masiv, punct cu punct, că solicitarea ministrului nu întruneşte condiţiile legale pentru revocare.

Dar are preşedintele dreptul să judece legalitatea revocării? Da, o spune chiar CCR, în comunicatul emis azi: „Preşedintele României, în temeiul prevederilor art.94 lit.c) din Constituţie, nu are o putere discreţionară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularităţii acesteia. Rezultă că prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, Preşedintele României nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei“.

Dacă preşedintele trimite iar o adresă în care îi spune limpede ministrului Toader că cererea sa nu întruneşte condiţiile legale (nu de oportunitate) de revocare, aşa cum scrie de altminteri şi în avizul CSM, cred că nu încalcă decizia Curţii Constituţionale. Dar rămâne să vedem dacă preşedintele găseşte sau nu oportun să continue această hârjoană sau va emite decretul de revocare.

Indiferent de decizia preşedintelui, marea problemă rămâne - şi nu e lui Iohannis, nu e a lui Toader, nu e a lui Kovesi, ci e a noastră, a tuturor: ce ne facem dacă CCR a minţit?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Metoo Gras
30.05.2018, 18:09:53

Și dacă Lumea este o gafă a Creatorului?!

-20 (34 voturi)
Camelian Propinatiu
30.05.2018, 18:20:16

Gafa e ca I se ia treptat Societatii Civile mai tot ce a cucerit din 2004 încoace, iar euroatlanticii văd. Fara dna Kovesi, justitia are o pierdere de imagine si interna, si externa, Occidentul mai reţinând şi ca şeful CCR a fost mai întâi la Moscova, încât riscăm sa se aleagă praful de ăia 27 de miliarde euro promişi de UE: http://adevarul.ro/news/politica/presedintele-ccr-plecat-rusia-ciuda-faptului-mae-i-a-recomandat-nu-faca-deplasarea-1_5afc3bfcdf52022f750bda50/index.html

+23 (35 voturi)
Radu Mircea
30.05.2018, 18:30:35

# Baci U ngurean Nu gafa Baciule , greseala vieti lui vesnice pe care o regreta si in ziua de azi si de necaz ne pedepseste tot pe noi cu niste conducatori care l-ar face de rusine si pe Terente . Numai blestem poate fi un Dragnea , Dancila , Tudorel , Tariceanu , Dorneanu . Si nu stiu daca nu cumva blestemul continua multa vreme de acum incolo . Pe evrei i-a pedepsit sa rataceasca in pustiu numa' 40 de ani , da' noi am facut deja un stagiu de 70 de ani si parca e din rau in mai rau . CCR dovedeste prin deciziile ei ( alaturi de cele ale ICCJ ) ca s-a implinit dorinta cea din veac a varanului : '' nu avem toata puterea pina nu avem justitia ''' Se pare ca o au de s-a umflat pipota in varan incit a fost nevoie de o operatie de 7 ore ca sa nu de-a coltu' .

+26 (36 voturi)
Radu Gheorghe
30.05.2018, 18:13:35

Colegii lui Tu(-)dorel de la CCR l-au sustinut pe fata pe fostul lor cirac. Au aprovat rechizitoriul de tip stalinist intitulat "20 de acte si fapte..." care probabil ca li se potriveste urechilor lor care au auzit multe... Niste bosorogii care condamnau transfugii, care declarau "mortul e vinovat" la accidentele de munca din comunism sau a la accidentele rutiere provocate de nomenclaturisti bauti. Presedintele, ales prin vot direct de popor, capata rol de fanfara. Intotdeauna comunistii care faceau "totul pentru patrie si popor" au cam fost incomodati de popor... Cert e ca cei sase si-au dat cu muci-n fasole. O s-o si manince acum? Ii poate revoca cineva? Iii poate aresta/judeca cineva sau sunt mai presus de lege?

+14 (26 voturi)
Utilizator Adevărul
30.05.2018, 18:24:59

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările