Politică

articolul anterior articolul urmator

Şi la CFR, şi la Ministerul Educaţiei, incompetenţă cât cuprinde

15
14 Sep 2018 07:36:06
Mircea Morariu

Una dintre primele măsuri cu caracter populist, luată încă din ianuarie 2017 de guvernarea PSD-ALDE, a fost aceea de a le acorda studenţilor un număr nelimitat de călătorii pe calea ferată.

Era, fără doar şi poate, vorba doar despre o parte din mai amplul program ticălos şi josnic de cumpărare de conştiinţe. O operaţiune al cărei prim eşec a fost înregistrat în momentul în care guvernul a încercat adoptarea, noaptea, ca hoţii, a celebrei Ordonanţe 13. Printre cei mai vehemenţi protestatari s-au numărat studenţii.

Dincolo de toate acestea, nimeni, nici un factor responsabil din rândul celor ce alcătuiau la acea vreme guvernul Grindeanu nu a sesizat că gratuităţile cu nemiluita au o mulţime de consecinţe nefaste. A sporit absenteismul şcolar, în week-end bibliotecile universitare sunt goale (degeaba sunt ele deschise sâmbăta până la ora 13, nici urmă de student în ele), bugetul Ministerului Educaţiei a fost pus la grea încercare, iar calea ferată s-a văzut în imposibilitatea de a face faţă solicitărilor de bilete de călătorie. Pentru simplul motiv că CFR Călători nu mai dispune la ora actuală de un număr suficient de vagoane. Din câte pare, de abia dacă mai sunt apte de a fi puse în circulaţie în jur de 800 de vagoane, or, pentru a face faţă, în condiţii cât de cât normale, solicitărilor, Compania CFR Călători ar mai avea nevoie de încă cel puţin 400. Ia-le de unde nu sunt!

Situaţia a devenit încă şi mai gravă după ce la cârma ministerului Educaţiei a ajuns agramatul rector al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava. Dl. Valentin Popa-Pamblică, cel susţinut de mai bine de 40 de rectori ce s-au dovedit complet defectivi de coloană vertebrală. Ca să nu mai vorbesc de minte, de bun simţ, de demnitate.

Ministrul Ceolofan-Pamblică, ahtiat să câştige la capitolul imagine, a luat, la rându-i, alte măsuri cu caracter populist. A scos orice limită de vârstă pentru beneficiarii de călătorii gratuite, a decis mărirea cuantumului burselor şi a mai hotărât ca acestea să se acorde şi în perioadele de vacanţă. Desigur, fără a asigura fondurile necesare în vederea achitării. Să se descurce universităţile din fonduri proprii!, a decretat ingineraşul Popa, corigent la limba română, pus de brigandul Dragnea în funcţia de ministru al Şcolii

Iată însă că, după ce Ministerul Muncii a decis măririle de salarii intrate în vigoare în luna martie, aceleiaşi super-inteligente fiinţe sub conducerea căreia Ministerul Educaţiei a comis un şir nesfârşit de boacăne, culminând cu greşelile în cascadă din manualele unice (aici dl. Popa împarte vina cu predecesorul său, plagiatorul dovedit şi corigentul la Matematică, disciplină pe care a predat-o în calitate de profesor, un individ cunoscut sub numele de Marian Liviu Pop-Genunche) puţin i-a păsat că nu mai ajung banii pentru achitarea salariilor personalului didactic. Descurcaţi-vă, fraţilor!, le-a spus ambuscatul Vali Popa rectorilor de proastă condiţie, şi morală, şi intelectuală, repetenţi la capitolul Morală, care au făcut sluj în faţa domniei-sale în ianuarie 2018, atunci când pitecantropica lui persoană s-a cocoţat pe nemerit în guvernul condus de agramata Viorica Vasilica Dăncilă. Iar rectorii caută acum soluţii de a ieşi la liman pe seama salariaţilor. Modificând de capul lor şi unilateral, în dispreţul legii, contractele individuale de muncă. Aceasta şi spre a-şi acoperi prostul management şi acordarea de cadouri din bani publici celor care formează propria lor curte.

Să revenim, însă, la ceea ce se întâmplă la CFR. A plouat cu plângeri vara aceasta în legătură cu calitatea transportului pe calea ferată. Călătorii în picioare, condiţii insalubre, murdărie, revenirea la bou-vagonul de odinioară, cozi interminabile la casele de bilete, vânzarea de locuri inexistente, proasta calitate a serviciilor, incapacitatea CFR Călători de a face faţă solicitărilor, întârzieri, locomotive care s-au defectat în câmp, aşteptarea unei locomotive de schimb cu orele. Şi nimeni nu plăteşte pentru asta.

D-lui Lucian Şova, ministrul de resort, nu i-a păsat defel de dezastrul pe care îl gestionează şi patronează.. Doar ne-a avertizat demult că timpul domniei-sale este prea preţios spre a se ocupa de lucruri mărunte. Fără a băga de seamă cât de măruntă este şi propria lui persoană. La fel cum este şi aceea a ministrului Educaţiei. Ca şi premierul Dăncilă. Tel maître, tel valet!

Aveţi nevoie de translator, domnilor miniştri? Apelaţi la serviciile hiper-calificate ale doamnei Lia Olguţa Vasilescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

sestisotseminatati
14.09.2018, 08:30:25

Comentariu considerat abuziv.

Vanatorul/d.c.
14.09.2018, 10:11:29

Inlesnirea accesului la internet a golit bibliotecile din toate tarile in care acesta, Internetul, e utilizat pe scara larga de catre toate categoriile de varsta sau pregatire profesionnala. Ideea e ca, asa cum nu mai trebuie sa mergi personal la banca pentru a face niste plati, transferuri, etc, pentru ca poti face asta cu internetul de pe pc, laptop, tableta, smartphone, tot asa, nu mai trebuie sa mergi la biblioteca, daca ceea ce cauti gasesti cu ”goagălul”, stand comod in fotoliu si crănțănind cipsuri, sticksuri, pop-corn, etc.?:)) Ca sa nu mai vorbim de faptul ca sute de Universitati din lume (inclusiv cele care se bucura de cel mai inalt prestigiu) au pus la dispozitia doritorilor cursuri gratuite online din domenii foarte cautate (Informatică, Matematică, Programare, Științe sociale si Economice, Educație, Sănătate și Medicină, Artă, etc, etc). Da..! E un pic trist, desigur..! Moare o epoca si odata cu ea si ceea ce-i dadea..culoare, lucruri care ne provoacă mereu nostalgii, dorinta de a-i retrăi farmecul..! Insa se naste o noua epoca, care poate fi mult mai pasnica, mai fericita si mai imbelsugata pentru urmasii nostri decat a fost pentru generatia noastra epoca de dinaintea Internetului..!

-3 (9 voturi)
Scorilo
14.09.2018, 10:46:24

De ce va mirati ? INCOMPETENTA a cuprins intreaga societate romaneasca...Exista peste tot ! Inclusiv in conducerea statului (politica),in cultura,in mass-media,in invatamant,in sanatate,in magistratura,in sport etc. Oare invatamantul particular nu a contribuit DIN PLIN la asa ceva ? Incompetenta a generat (genereaza,va genera) o reactie in lant,cu consecinte dezastruoase pentru societatea romaneasca...Rezolvarea nu poate veni decat de la oameni competenti. DE UNDE II LUAM ? This is THE QUESTION ! PS. Desigur,dupa cum se stie,fiecare roman SE CREDE CEL MAI COMPETENT,CEL MAI DESTEPT (INTELIGENT),CEL MAI EDUCAT,CEL MAI CAPABIL.CEL MAI CORECT...Acestia se gasesc,de obicei,in MASS-MEDIA,PE FORUMURI si DIVERSE SITE-uri...La "taclale si barfa" nu ne intrece nimeni ! Noi avem probleme cu verbul "A FACE"...Si suntem experti in verbul "A ZICE" !

0 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
14.09.2018, 11:47:33

"Desigur,dupa cum se stie,fiecare roman SE CREDE CEL MAI COMPETENT,CEL MAI DESTEPT (INTELIGENT),CEL MAI EDUCAT,CEL MAI CAPABIL" Nu te teme..!Nu te suspectează nimeni ca ai putea fi altceva decât un gargaragiu fanfaron, care își închipuie ca știe cum se crede fiecare roman.

-5 (9 voturi)
MM Ordean
14.09.2018, 11:52:52

`Era, fără doar şi poate, vorba doar despre o parte din mai amplul program ticălos şi josnic de cumpărare de conştiinţe” Frumoasă (era să zic și eu jalnică...) oratorie. Fără doar și poate. Amplu (program). Plus ticălos și josnic. Cumpărare de cunoștințe. În rest, și pornind de la titlu. Lipsa de competență e doar la alții...

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (15)