Politică

articolul anterior articolul urmator

Şi Gheorghe nu mai pleacă...

23
20 Mar 2017 17:09:42
Péter Demény

„Pentru mine e o datorie morală, ca istoric şi conducător al comisiei de înălţare a statuii lui Ion Antonescu la Cluj-Napoca din 2000, să repun în coordonatele istorice ştiinţifice contribuţia militară a mareşalului la apărarea creştinătăţii şi civilizaţiei europene, dar şi ca să se respecte o hotărâre de restaurare a memoriei acestui mare conducător de oaste românească.”

Mă înfior cînd citesc asemenea texte. Retorica de secolul al XIX-lea, de „eroism” înviat în comunism mă irită, mă întristează, mă decepţionează.

Textul aparţine Dlui Ţene Ioan Vasile, funcţionar public la Cluj din timpul funariot, director editorial al Napoca News.
 
Nu se putea să nu semnez petiţia asta.
 
Mă îngrijorează faptul că oameni cu astfel de puncte de vedere mai lucrează prin primării. Clujul e un oraş multietnic, burg săsesc, magyar város, oraş românesc, oraş transilvănean în secolul al XXI-lea. Nu se poate să trăim unii contra alţii şi să mai şi facem din asta un fel de politică oficială. Nu facem decît să încurajăm punctele de vedere extremiste şi desuete oricum existente la multe colţuri şi în toate etniile.
 
Şi eu care credeam că Funar plecase...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Muntean Aurelian
20.03.2017, 17:44:40

Peter,scrie ceva de Tokes,hai ca poti !!!

+15 (19 voturi)
Ovidiu Stoica
20.03.2017, 18:31:12

Sau despre Albert Wass, cel mai popular scriitor printre ungurii din Transilvania dupa Jokai Mor, i-au facut si statuie la Odorheiu Secuiesc. Peter Demeny se apuca de aruncat cu pietre fara sa realizeze ca el insusi (minoritatea maghiara si politica ei culturala) traieste intr-o casa de sticla. Norocul lui e ca romanii nu citesc presa de limba maghiara din Romania si deci nu sunt foarte constienti de sovinismul pe care il revarsa zilnic.

+17 (21 voturi)
Mos Ion Roata
20.03.2017, 18:13:08

Dar retorica voastră ruptă din vremuri dejiste, de tristă amintire, cu exemplul securisto-federalist Mureş Autonomă Maghiară, nu te deranjează, Péter-bacsi? Dar ocuparea horthystă a Ardealului de Nord, care vă bucură şi pe care o sărbătoriţi, nu e tot retorica voastră periculoasă de secol XX? Te deranjează, ca pe alţi comunisto-globalişti şi iudeo-masoni, doar problema Mareşalului, nu? Hai că, noi, românii, am fost băieţi buni cu voi şi oricum n-ar fi vrut Mareşalul să vă pedepsească pe drept pentru Ip şi Trăznea, aşa că las-o baltă cu iredentismul, că nu ţine!

+13 (15 voturi)
gyll
20.03.2017, 18:42:42

Da de ce zic ai voștri prin Harcov nema? Sau despre cum s-au comportat cu diplomați români,la Budapesta,nema,nema nici despre ce zic la taberele de vară din România extremiștii veniți din Ungaria. De ce?

+11 (15 voturi)
Paun Al
20.03.2017, 18:59:41

"Nu se poate să trăim unii contra alţii şi să mai şi facem din asta un fel de politică oficială." Atat in articolul asta , cat si in multe altele cu asta va ocupati ...ne tot cautati defectele si greselile . la cate articole cu iz separatist , de superioritate a a maghiarilor , cu iz sovin ati scris ...ce sa facem ? Sa cerem sa va dea afara ? Mai ales ca formati tineri in acelasi spirit .

+15 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările