Politică

articolul anterior articolul urmator

Şi medic şi avocat

5
17 Jan 2014 09:28:32
Alina Gorghiu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că respingerea în stagiatură a unui medic, absolvent de Drept, care a fost declarat admis la examenul de barou, fiind pus să aleagă între a practica medicina sau avocatura, reprezintă o încalcare a art. 8 din Convenţie, a dreptului la viaţă privată.

De ce viaţă privată? Pentru că obiectul acestui articol este protejarea individului de interferenţa arbitrară a autorităţilor publice, statul fiind obligat să se abţină de la astfel de interferenţe. Statul trebuie să găsească echilibrul perfect între satisfacerea interesului general şi a celui individual.

Românul a arătat în faţa CEDO că din moment ce dispoziţiile din Legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate nu conţin dispoziţii care să stabilească incompatibilitate între profesia de medic şi cea de avocat, iar pentru identitate de raţiune, nici în sens invers nu ar trebui să existe incompatibilitate. El a susţinut că experienţa ca medic l-ar putea ajuta în cariera de avocat dacă s-ar specializa pe cazurile de malpraxis.

Potrivit Legii nr. 15/1995, exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu: activitatea salarizată în cadrul altor profesii decat cea de avocat, ocupaţiile care lezează demnitatea şi independenţa profesiei de avocat sau bunele moravuri şi exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comert. Aceeaşi lege prevede ca exercitarea profesiei de avocat este compatibilă cu: calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau judeţene, activităţi şi funcţii didactice în învăţământul juridic superior, activitatea literară şi publicistică şi calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectuală, consilier în proprietate industrială, traducător autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare şi lichidare judiciară.

Curtea a arătat că este improbabil ca reclamantul să fi prevazut că nu va putea practica avocatura şi medicina, chiar dacă a fost declarat admis la examen, în condiţiile în care legea nu prevede explicit că profesia de medic este incompatibilă cu cea de avocat, reiterând şi principiul conform căruia tot ce nu este interzis este permis. 

 

Pentru cei interesaţi de speţă, o puteţi accesa aici

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Sorin Paveliu
17.01.2014, 09:48:00

Ma intereseaza speta dar nu am reusit sa o gasesc cu link-ul oferit - puteti sa oferiti citeva date suplimentare pentru a fi identificate de motorul de cautare?

+1 (1 vot)
Marius B.
17.01.2014, 21:27:33

Incercati si cu linkul http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-139998 la care ne redirecteaza linkul initial.

+1 (1 vot)
Marius B.
17.01.2014, 21:31:04

scuze, vreau sa zic : http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-139998

+1 (1 vot)
Marius B.
17.01.2014, 21:36:03

...si mai scrieti imediat in continuarea linkului de mai sus (adica fara spatiu) si sirul urmator: ?i=001-139998 (pentru ca se trunchia automat). Succes!

miron miron
18.01.2014, 00:02:00

Cu alte cuvinte medicul vrea sa fie avocat iar avocatul vrea sa fie medic, pana la urma din cele doua profesii, doar una-i compatibila. Atunci daca esti bun de medic, nu mai esti bun de avocat, daca esti bun avocat nu mai esti bun de medic. Daca ai fost o data bun de medic si odata data bun de avocat inseamna ca esti bun de avocat si de medic. Insa intervine CEDO, doar una sa aleaga...

+2 (2 voturi)
Modifică Setările