Politică

articolul anterior articolul urmator

Şi ministrul Bode refuză să-şi publice teza de doctorat. Cum e cu integritatea, domnule preşedinte Iohannis?

20
3 Aug 2021 16:51:15
Ştefan Vlaston

După Sorin Cîmpeanu, un alt ministru refuză să-şi publice teza de doctorat. Este vorba de ministrul de la Interne, Lucian Bode. Mai este ascultat Klaus Iohannis de cineva din guvernul „meu”? Nici de premierul Cîţu pe care-l susţine pentru şefia PNL? Preşedintele a ieşit public acum câteva zile cu o declaraţie fermă în favoarea integrităţii academice.

Dar refuzul a doi miniştri de a-şi publica tezele de doctorat înseamnă orice, dar nu integritate academică. Se aplica si azi celebra zicere a lui Arghezi, „una vorbim, alta fumăm?”

Cum a procedat ministrul Bode

Cu o zi înainte 22 iulie 2021,  termenul limită până la care trebuia să-şi publice lucrarea de doctorat pe patforma ministerului Educaţiei, creată în acest scop, ministrul Bode şi-a „secretizat” lucrarea, anunţând în scris universitatea unde şi-a susţinut lucrarea că refuză publicarea ei, ea fiind publicată distinct la o altă editură. Ministrul Bode a minţit, nu era publicată nicăieri, doar în pregătire la o editură şi nu se ştie dacă şi când va fi publicată. Nu mai adaug faptul că e de neînţeles de ce un doctor ar alege să dea bani unei edituri pentru publicarea lucrării, când o putea face gratis pe site-ul ministerului. Care ar fi interesele ministrului Bode pentru această alegere? Vom afla cândva.

Declaraţia de presă a preşedintelui Iohannis legată de integritatea academică

Acum câteva zile, preşedintele Iohannis şi-a exprimat opinia în legătură cu integritatea academică.

Combaterea fenomenului plagiatului nu ar trebui să se limiteze la sancţionarea abaterilor de la normele de integritate ale scrierii academice, fiind necesare acţiuni concrete şi coerente pentru a preveni instituirea unei „culturi a plagiatului”, precum şi pentru a evita compromiterea calităţii în procesul educaţional şi de cercetare”.

Prevenirea instituirii unei culturi a plagiatului înseamnă în primul rând transparentizarea tezelor de doctorat, argument de care miniştrii Câmpeanu şi Bode nu  vor să ţină cont.

Că aşa procedau membrii PSD, se ştie. Dar ca obiceiul ascunderii tezelor de doctorat să fie preluat de persoane cu înalte funcţii în statul român, doi ministri,  nu mai este de conceput şi acceptat. Şi pentru asta cetăţenii au votat actuala coaliţie de guvernare: să se termine odată cu plagiatul din mediul academic. Cum se poate stabili că miniştrii Cîmpeanu şi Bode nu şi-au plagiat lucrările de doctorat, dacă nimeni nu are acces la ele? Dimpotrivă, principalul motiv pentru care cei doi îşi ascund lucrările ar putea fi faptul că sunt plagiate.

Cine poate schimba această situaţie stranie?

Preşedintele Iohannis şi-a spus opinia, cei doi miniştri nu sunt în subordinea sa. Doar premierul Cîţu le poate da termen de 10 zile în care să-şi publice tezele de doctorat, sub sancţiunea pierdererii posturilor de miniştri. Dacă n-o face, înseamnă că nu-şi doreşte schimbarea proastelor obiceiuri moştenite de a PSD, şi nu merită susţinerea preşedintelui Iohannis pentru funcţia de şef al PNL.

Sper că dl Cîţu să cântărească foarte bine dacă dă curs, sau nu, cerinţei implicite a preşedintelui Iohannis. Iar dacă nu-i dă curs, înseamnă că nu dă doi bani pe ce spune preşedintele, îl tratează cu dispreţ şi indiferentă. Altă explicaţie nu văd la o astfel de situaţie.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

John McClane
3.08.2021, 17:28:39

Bote e bata. Nu stiu de ce dar atitudinea asta de ghertoi inainte de vreme a miniministrului Mitzu Baston imi adunce aminte de scena aia din Balanta, cand Rebengiuc se ridica beat fiind de la masa cu cheflii, deschide geamul camerei si urla din casa catre sat: baaa enoriasilor, baaa! F_tu-va muma-n c_r, baaa! Nu stiu de ce... Pur si simplu mi se par foarte asemanatoare ambele situatii.

+25 (29 voturi)
herr v.6.01
3.08.2021, 18:02:06

"[...] Iar dacă nu-i dă curs, înseamnă că nu dă doi bani pe ce spune preşedintele, îl tratează cu dispreţ şi indiferentă. Altă explicaţie nu văd la o astfel de situaţie." (autor) Exista o explicatie. Iohannis nu-l sustine pe Catu, asa ca nici Catu nu-i e obligat lui Iohannis. Insa e ideal ca premieurl sa devina sef al liberalilor, ca sa nu mai aiba dureri de cap de la partid.

-2 (6 voturi)
John McClane
3.08.2021, 18:32:21

Cred ca stiu de unde provine asemanarea: si Bota e beat. De putere.

+21 (21 voturi)
Iulian Arion
3.08.2021, 19:56:48

Trebuie aplicate urmatoarele reguli: 1.Orice teza de doctorat va fi facuta publica, inclusiv numele autorului. 2. Toate tezele de doctorat secrete vor fi facute publice. Autorul poate opta pentru anularea acesteia. 3. Este furt comis de bugetarul care primeste spor de doctorat pe teza secreta. 4. Sumele acordate ca spor de doctorat, vor fi returnate.

-3 (33 voturi)
Iulian Arion
3.08.2021, 19:59:50

Toata lumea vrea intrarea Romaniei in zona Schengen, Dar ministrul afacerilor interne nuu participa la reuninunile ministrilor de interne din UE, adica reuniunea celor care decid admiterea in zona Schengen. Trimite diverse persoane "sa ia act" de deciziile adoptate. Idem ministrul transporturilor. Doar ministrul agriculturii participa la reuniunile ministrilor agriculturii. Ceilalti? Lemn. Tufa de Venetia.

-14 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările