Şi fără moţiune de cenzură, guvernul Dăncilă tot „praf“ este. Nu poate funcţiona

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată lumea discută despre moţiunea de cenzură. Şi dacă n-ar fi fost iniţiată moţiunea de cenzură, sau dacă n-ar trece, guvernul Dăncilă nu poate rămâne în funcţie, fiind „ciuruit“. Este clar că preşedintele Iohannis nu are de gând să semneze decrete de numire a noi miniştri, fie ei şi interimari, iar dacă revocă şi miniştrii la cererea premierul Dăncilă, guvernul rămâne fără încă doi miniştri.

Singura variantă, de care Dăncilă fuge ca dracu de tămâie, este aprobarea parlamentului pentru noua compoziţie a guvernului, după plecarea ALDE. Cum PSD mai are 206 parlamentari, mari şi laţi, această aprobare nu va veni.

Premierul Dăncilă nu înţelege ce se întâmplă cu propriul guvern

Ne anunţă că vineri va fi dată rectificarea bugetară, iar Teodorovici o corectează, ca la Radio Erevan: nu va fi rectificare bugetară ci doar o alocare de fonduri pentru primării, şi nu prin OUG ci prin HG. Premierul habar nu avea ce va face guvernul vineri.

A uitat să trimită la Bruxelles nominalizarea pentru comisarul european în noul mandat, şi la semnalările din presă a trimis totuşi o nominalizare, Dan Nica, respins de toate organismele UE.

Premierul Dăncilă nu a înţeles de la început că trebuie să se supună art. 85 din Constituţie, adică să se prezinte în parlament pentru validarea noii compoziţii politice a guvernului, după plecarea ALDE. A întârziat sperând într-o minune, care, bineînţeles, nu s-a produs. În politică nu există „minuni”. Într-un final, a anunţat ieri că va veni în parlament pentru validare după moţiunea de cenzură. Cine să-i voteze cererea de validare a guvernului, dacă mai are 206 parlamentari, iar majoritatea este de 233?

Şi nu numai. Începând cu 11 octombrie, guvernul Dăncilă devine interimar, pentru că au trecut 45 de zile de la schimbarea compoziţiei politice a guvernului, fără ca premierul să se conformeze art. 85 din Constituţie. În aceste condiţii, nu poate emite OUG-uri, nu poate face rectificări bugetare, doar gestionarea unor chestiuni curente. Asta dacă preşedintele nu decide un alt premier interimar, de exemplu pe Ana Birchall.

Gravă este situaţia de la Educaţie şi Interne, două ministere extrem de importante, care nu au titulari. Şi nu din cauza lui Iohannis, pentru că au mai avut miniştri interimari şi nu pot avea alţi interimari, în mod succesiv. La aceste ministere nu se pot semna Ordine de Ministru, nu se pot rezolva situaţii dificile, cum a fost aceea legată de examenul de Rezidenţiat. Până când pot funcţiona aceste ministere fără miniştri?

În concluzie

Chiar şi fără moţiune de cenzură, sau cu eşecul moţiunii de cenzură de joi, guvernul Dăncilă tot terminat este. Nu poate funcţiona fără opt miniştri plini, iar Educaţia şi Internele nici ministri interimari nu pot avea. Cum validarea guvernului de către parlament, în noua sa compoziţie politică, este imposibilă, nu înţeleg ce aşteaptă Viorica Dăncilă. Mai corect ar fi demisioneze acum, cu demnitate, decât să plece cu coada între picioare, neavând un guvern funcţional. De plecat, oricum va pleca. Cu sau fără moţiune de cenzură.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite