Politică

articolul anterior articolul urmator

Şi dacă nu-l numeşte pe Ponta, ce?!

50
3 Dec 2012 16:44:50
Grigore Cartianu

Constituţia îi dă dreptul preşedintelui să nu-l desemneze prim-ministru pe candidatul alianţei câştigătoare nici dacă aceasta obţine un scor devastator!

Am intrat în săptămâna decisivă. Peste exact şapte zile vom şti componenţa politică a Parlamentului: cât la sută are USL, cât la sută ARD, cât la sută PP-DD. Mai mult: cât la sută PSD şi cât PNL (în cadrul USL). În tot acest dans al cifrelor, va conta inclusiv ponderea parlamentară a unor „aşchii” de genul UNPR, PC (în USL), PNŢCD, Forţa Civică, plus reprezentanţii Noii Republici (în ARD). Şi, desigur, va fi importantă menţinerea ori dispariţia din Parlament a UDMR.
Săptămâna viitoare vom lucra cu cifrele pe masă. Şi vom intra într-o nouă perioadă agitată, pentru că lupta nu se va încheia odată cu numărarea voturilor. Va urma interpretarea rezultatelor şi convertirea lor în victorie/înfrângere, în Putere/Opoziţie. De exemplu, o majoritate fragilă la urne a USL ar putea deveni rapid o înfrângere la formarea majorităţii parlamentare. Volatilitatea supraponderalei alianţe este generată de multe necunoscute: ce va face UNPR?; cum se va poziţiona UDMR?; dar PP-DD?; câţi parlamentari vor sări dintr-o barcă în alta?
Ţinând cont de toate aceste necunoscute, e de-a dreptul hazliu să pretinzi că un scor al USL de, să zicem, 53% impune automat nominalizarea lui Victor Ponta pentru postul de prim-ministru. Constituţia nu prevede nimic în acest sens! Ba dimpotrivă, Constituţia, prin Articolul 103 (“Învestitura”), alineatul 1, lasă preşedintelui libertatea de a jongla cu tot spectrul politic: dacă niciun partid (atenţie, partid, nu alianţă!) nu are majoritatea absolută în Parlament (peste 50%), “preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidelor reprezentate în Parlament”. Deci, partid cu partid, probabil în ordinea descrescătoare a mandatelor parlamentare. Să facem o previziune: PSD, PDL, PNL, PP-DD, UDMR, UNPR, PNŢCD, PFC, PC.
Personal, cred că responsabilitatea îi impune lui Traian Băsescu să nu mai pună încă o dată mandatul de prim-ministru în mâinile lui Victor Ponta. Pur şi simplu, omul acesta s-a dovedit a fi un real pericol pentru ţară, un politician capabil să târască România în afara lumii civilizate.
Asta nu înseamnă ca şeful statului să numească un prim-ministru de la PDL. Dimpotrivă: formarea Guvernului ar trebui încredinţată unui politician de la partidul cu cei mai mulţi parlamentari. Aproape sigur, acest partid va fi PSD. Iar în PSD există şi oameni raţionali, nu doar iresponsabili veseli din stirpea lui Victor Ponta.
Pentru a proceda astfel, Traian Băsescu trebuie să manevreze rapid şi cu anticipaţie, convingând zona responsabilă a PSD şi a PNL că încăpăţânarea de a merge pe varianta Ponta nu este nici în interesul României, nici în interesul lor pe termen lung. Şi că – ne place, nu ne place – trebuie să citim cu onestitate Constituţia. Iar Constituţia împarte puterea de decizie în instalarea primului-ministru între preşedinte şi Parlament: primul desemnează, celălalt aprobă sau respinge prin vot.
Există şi riscul unei noi suspendări a preşedintelui. Dar mai bine să-ţi asumi acest risc decât să dai ţara pe mâna unui incendiator! Oricum, o suspendare ar fi un nou abuz, întrucât Constituţia prevede o asemenea măsură extremă (Articolul 95 - „Suspendarea din funcţie”) doar  în cazul „unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”.
Întrucât textul constituţional nu defineşte noţiunea de „fapte grave“, pentru a statua dacă sunt îndeplinite condiţii¬le pentru suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, Curtea Constituţională a precizat în 2007, la prima sus¬pendare, că: „Pot fi considerate fapte grave de încălcare a prevederilor Constituţiei actele de decizie sau sustragerea de la îndeplinirea unor acte de decizie obligatorii, prin care Preşedintele României ar împiedica funcţionarea autorităţilor publice, ar suprima sau ar restrânge drepturile şi libertăţile cetăţenilor, ar tulbura ordinea constituţională ori ar urmări schimbarea ordinii constituţionale sau alte fapte de aceeaşi natură care ar avea sau ar putea avea efecte similare“.
E clar că desemnarea unui prim-ministru, altul decât cel propus de USL, nu se încadrează în niciuna din situaţiile precizate de Curtea Constituţională. De fapt, Traian Băsescu nu doar că nu ar produce „fapte grave” de încălcare a Constituţiei, ci nu ar încălca legea fundamentală în niciun fel!
A-l suspenda pe Traian Băsescu pentru că respectă Constituţia, stricând jocurile unor partide, ar genera o criză politică de zece ori mai crâncenă decât cea din vară. E o perspectivă care îi va face pe mulţi PSD-işti şi PNL-işti să nu mai urmeze ca berbecii programul demolator propus de Voiculescu-Ponta-Antonescu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

Vanatorul/d.c.
3.12.2012, 17:07:20

Ca Victor Ponta nu-i decat un mincinos caraghios si un plagiator fanfaron care se zbate intre demagogie si neghiobie e deja de notorietate mondiala.A tinut insa mortis sa demonstreze ca nu-i singurul si pentru asta a mers in mijlocul a 246 de parlamentari iresponsabili cunoscuti si ei pe plan european si nu numai,ca fiind "dusmanii interni ai Romaniei".Sigur ca am zambit amar cand aceste scursuri umane in frunte cu dejectia politicianismului sociopat uslas V. Ponta au atins ridicolul,discutand despre ceea ce ei isi bat joc zi de zi si ceas de ceas,adica despre interesele nationale.Batjocura la adresa poporului roman a devenit deja pentru ei o obisnuinta iar fuga de raspundere in fata legii o performanta greu de atins de muritorul de rand fara imunitate si fara gasca de escroci cu staif denumita legislativ.Si ca sa ne facem o idee pana unde poate ajunge fariseismul tembel si ridicol al liderului tuturor acestor degenerati,va trebui sa-l citam:"Interesul national al României nu poate fi nici negociat, nici supus unui compromis, asa cum sutine presedintele."De fapt,presedintele nostru Traian Basescu,un om responsabil cu o solida si matura experienta in negocieri interstatale,declarase urmatoarele:"Pot reprezenta Romania si negocia IN interesele ei,mult mai bine decat Ponta." E evident ca presedintele,un om rational si un caracter mare si greu de dominat,nu-l va numi premier pe monumentul de prostie fudula Ponta, si asta "in interesele" tarii ,interese pe care tocmai ei,Ponta,Antonescu,Voiculescu si cei 246 tradatori parlamentari,le pusesera pe tava asta vara,in fata mafiotizatei Rusii.Sa fim intelesi!Daca cineva isi bate joc de interesele nationale si de poporul roman,acel cineva e Ponta impreuna cu organizatia antistatala,antinationala,antieuropeana si obedienta rusilor,organizatie care-i cuprinde pe cei mai mari escroci tradatori de neam si tara,organizatia tuturor scursurilor si jafurilor umane,organizatie indeobste cunoscuta sub numele de USL.Datorita acestor taraturi uslase nivelul de trai se prabuseste,investitiile scad,investitorii fug,finantarea deficitului bugetar e improbabila,am ratat Schengenul(insasi prezenta noastra in UE fiind periclitata).In aceste conditii,a vota USL-ul e ca si cum ne-am pune singuri streangul de gat,si noua dar si generatiilor viitoare.Singura optiune rationala pentru a evita colapsul total e ARD!

+10 (18 voturi)
Milica
3.12.2012, 17:11:42

O trecut pe la organu feminin a lu PSD-u meu drag saracutu de Dragnea a lu Mihaela de la crucea rosie a lu Geoala.Era dezmembrat de suparare ca cica DeNeAu-l lasa fara comisari la zgarda financiara..si nu mai poate aduna gologani helectorali si pentru el ..si pentru Crinut cel dragut ca un bebi micut ce dormeste in patut.O zis ca abia are bani pentru el pentru vreo 250% de turisti care vin cu 3 saptamani inainte de revelion sa vada si ei cum arata o pocnitoarea aia de ultima generatie..de la el din birou.Asa ca nu are malai si pentru Crinut.Da tanti Jenna o zis ca daca le da voie la turisti sa plezneasca si ei un pic pocnitoarea..face rost de bani.Ca cica sa-l lase pe Crinut ca-i fraier..ca cica daca inchiria si el canapeaua din birou cu ora..isi cumpara un CAP si se punea presedinte la el

+7 (13 voturi)
Anokoo Anoko
3.12.2012, 17:13:03

Este evident că Preşedintele poate desemna pe cine doreşte (un independent, de exemplu), dar este recomandabil să se replieze în funcţie de realităţi şi de interesul naţional. La ora actuală cel mai important criteriu este COMPETENŢA. S-a văzut că un premier îngâmfat şi necopt, iar pe deasupra cu o instrucţie îndoielnică bazată pe înţelăciune şi furt (master la "Catania", "doctorat" cumpărat pe bani de la profesionişti ai copiatului de pe internet) devine îndată un pericol public. Miniştrii propuşi de Ponta n-au fost mai breji decât el: plagiatori, leneşi, mincinoşi, hoţi la drumul mare, gargaragii). Trebuie reţinut faptul că legea prevede şi varianta de a se ajunge la alegeri anticipate, deci ca să se ajungă aici ar trebui să existe posibilitatea reală. Or, cei care pretind că au toată puterea de decizie (iar Preşedintele ar fi OBLIGAT să propună pe cel recomandat de către partidul cel mai bine plasat ) exclud complet posibilitatea de a se ajunge la noi alegeri.

Utilizator Adevărul
3.12.2012, 17:24:03

Comentariu considerat abuziv.

Cristian Lazar
3.12.2012, 17:27:36

Din pacate multi, atat dintre PSD-isti cat si PNL-isti sunt doar o masa de manevra. Acest scenariu nu functioneaza. Este deplorabil ce se intampla, imposibilitatea sa decidem chiar acum la vot, pentru ca nu avem o societate curata. Se vorbeste de Ponta - plagiatorul, Crin - puturosul si chiulangiul, dar noi..................., ce suntem? Ne-am vandut de atatea ori pe o punga cu zahar, pe o sticla de ulei, pe 10-50 lei, ne place sa pacalim pe oricine, daca se poate, mintim ptr a obtine si un pumn de mizilicuri, ne ratoim ca parinti la profesori chiar daca copii nostri sunt opera propriei noastre educatii, mergem cu nasul ca e mai ieftin, defrisam paduri si apoi apele dau navala fara sa ne pese de generatiile care vin dupa noi, aruncam chistoacele oriunde ca e mai lejer, PET-urile au umplut Romania de la izvoare pana la revarsare, ce sa mai vorbim de colectare selectiva a desurilor. Ce atitudine am luat noi?..................doar razlet si atunci cand o faci se revarsa peste tine o multime plina de ura gata sa te tortureze, tu care te crezi mai curat, mai civilizat?........... O Romanie pierduta, un popor fara vertebre, un neam fara Dumnezeu................................................ Ne imbatam cu apa rece, dar nu avem cum sa alegem ceva bun cand societatea este bolnava!

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (50)

Modifică Setările