Şi totuşi, cu 49 la sută PSD-ul şi Dragnea au emoţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea nu are motive sa zambească: matematica şi Constituţia nu-l ajută
Liviu Dragnea nu are motive sa zambească: matematica şi Constituţia nu-l ajută

Poate sunt copilul optimist din celebrul banc care pe 11 decembrie a primit cadou o balegă, dar ţopăie bucuros întrebând în stânga şi-n dreapta „Unde e poneiul?“.

Trebuie să recunosc că votul majoritar acordat PSD-ului şi tuturor partidelor care gravitează în jurul acestui partid (ALDE, PRU, PER) a fost o surpriză neplăcută, mai ales că trecuse doar un an de la emoţia şi solidaritatea produsă de tragicul eveniment de la „Colectiv“, când am simţit că în România tinerii au un cuvânt important de spus pe scena publică. După momentul de frustrare şi injurăturile de rigoare la adresa celor care doar se vaită că trăiesc într-o ţară de ..., dar nu participă la vot pentru a schimba ceva, am trecut la matematică.

Iar lucrurile nu sunt aşa de simple precum încearcă unii (Antena 3 şi RTV) să le prezinte. Cu tot cu redistribuire, PSD o sa primească în jur de 49% din mandatele parlamentare. Asta nu înseamnă majoritate absolută. Articolul 103 din Constituţie precizează clar: dacă niciun partid sau alianţă politică nu a obţinut majoritatea absolută (50% plus 1), preşedintele începe consultările cu formaţiunile intrate în Parlament pentru a desemna premierul. Istoria se răzbună pe PSD şi pe convingerea reprezentanţilor acestui partid pe vremea lui Adrian Năstase, că vor fi eterni la putere aşa cum au crezut în 2003, atunci când au votat actuala lege fundamentală. La fel şi legea care-i interzice lui Liviu Dragnea să fie premier. Nimeni nu se gândea în urmă cu 15 ani că vreun membru important al PSD va fi condamnat, în condiţiile în care sistemul juridic era controlat de Rodica Stănoiu şi ciracii ei.

Una peste alta, legea bate votul, aşa că PSD şi Liviu Dragnea au emoţii. Ar putea în unele pauze ale şedinţelor în care formează guvernul, fără să fie siguri că îl vor avea, să-i mai tragă o înjurătură neaoşă lui Sebastian Ghiţă pentru cele două procente luate de PRU din coşul PSD. Cu ele, social-democraţii erau pe cai mari şi avea dreptul constituţional să-i propună preşedintelui Klaus Iohannis numele premierului. În aceste condiţii, cărţile sunt la preşedintele României şi, conform Constituţiei, nimic nu-l obligă să desemneze un membru PSD pentru funcţia de premier. Va încerca preşedintele să-şi fidelizeze voturile dreptei sau va accepta o coabitare cu PSD? E greu de ştiut cum o să mute preşedintele pe acestă tablă de şah. Putem doar să apreciem că în prima variantă, şansele pentru a obţine un nou mandat rămân intacte, în timp ce în cea de-a doua variantă poate să pună cruce unui al doilea mandat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite