Politică

articolul anterior articolul urmator

Şi totuşi, preşedintele Iohannis nu face nimic  pentru drumul spre care se îndreaptă România?

39
27 Jun 2021 10:35:13
Ştefan Vlaston

Lucrurile sunt clare acum. Oricine ar câştiga preşedinţia PNL, Orban sau Cîţu, România merge pe un drum înfundat. De un an şi jumătate aşteptăm reformele necesare ca aerul, care nu sunt puse în operă nici de Orban, nici de Cîţu. Fereastra de oportunitate se închide în 2023, vin alegerile şi nimeni nu mai face reforme. Prea mult timp nu mai avem. Asistă preşedintele Iohannis pasiv şi la pierderea acestei ferestre de oportunitate?

 

Unde suntem după un an şi jumătate de regim PNL-Orban-Cîţu

Dan Barna explică foarte bine ce se întâmplă:

„Când tragem linie vedem că sunt foarte puţine lucruri de pus pe masă”, „În coaliţie se mimează reformele” şi „de pomană se face un balet săptămânal” cu temele puse pe masă.

Evoluţia economică a României. Aici e marea durere. Toate „realizările” trâmbiţate de premierul Cîţu derivă, de fapt, din împrumuturile uriaşe cu care regimul PNL-Cîţu-Orban a împovărat România, profitând de ridicarea pragului de deficit de 3% din PIB, generată de pandemie. Răspunsul oficial al Ministerului Finanţelor la interpelarea parlamentară a deputatului Radu Tuhuţ privind cuantumul datoriei externe a României ne spune că în perioada 1 aprilie 2020-21 aprilie 2021 România a împrumutat 44,3 miliarde de euro, aproape jumătate din întreaga datorie făcută de România în ultimii 30 de ani. (sursa AICI). Se discută prea puţin despre această eroare imensă, care a dus la creşterea gradului de îndatorare de la 35% din PIB la 60 % din PIB, nivelul maxim acceptat de Tratatul de la Maastricht. Dacă mai imprumtam 15 miliarde de la UE prin PNRR, ajungem la 70% din PIB datoria publică. Lucrurile se vor bloca când investitorii vor înţelege că România nu poate returna aceste sume imense şi vor proceda ca în 2010. Vor lăsa România nefinanţabilă. A păţit-o şi Grecia, şi cu ce costuri. Cine nu învaţă din istorie riscă să o repete.

Desfiinţarea pensiilor speciale. S-a realizat doar la parlamentari. Pentru primari nu-şi asumă nici Orban nici Cîţu tăierea pensiilor speciale, de teama de a nu fi votaţi la Congresul din septembrie.

Desfiinţarea SIIJ. Se discută de un an şi jumătate de această promisiune, se aruncă vina de la unii la alţii, şi niciun rezultat.

Repararea legilor justiţiei. Aproape nimic, tot acolo suntem, unde eram în  2019 când a venit la putere PNL.

Problema alocaţiilor copiilor. Nu s-a rezolvat, banii se duc într-un aparat bugetar prea numeros şi ineficient

Nu s-au redus cheltuielile de funcţionare a statului. Un stat obez, cu 1,3 milioane de salariaţi, din care cel puţin 30% ard gazul, nu fac nimic util societăţii, şi care ar putea fi înlocuiţi prin digitalizare.

Educaţia este în acelaşi punct lăsată de PSD. Nu s-a schimbat nimic. Elevii abandonează masiv şcoala din cauza sărăciei.

2 milioane de pensionari trăiesc cu pensii de sub 1300 lei pe lună. Ţara nu are bani pentru ei, dar raportul între pensia minimă şi cea maximă este de 1:100. Curat „echilibru” social.

Premierul Cîţu ne flutură PNRR, care nici n-a fost aprobat. Ne anunţă că vom primi 80 de miliarde de euro de la UE, „moca”. Să creadă el asemenea prostii. Vise exotice, şi cu PNRR şi cu cele 80 de miliarde de euro.

Ce ne aşteaptă

Sunt doi candidaţi la şefia PNL, ambii necorespunzători pentru această funcţie şi pentru aceea de premier. Iată descrierea făcută premierului Cîţu de un coleg de facebook, la care subscriu în totalitate:

„Cîţu e atât de slab ca om politic, a demonstrat atâta laşitate, narcisism şi autoritarism găunos, încât mi se pare din start că dacă câştigă va fi doar o marionetă, din cel mai prost soi, adică din cei care sunt păpuşi fără ştiinţa lor”.

Despre Orban, ce să mai spunem.

  • A pierdut alegerile parlamentare, ignorând voturile pensionarilor, permiţând PSD să sară de la 22% la 33%;
  • A cedat partidelor din coaliţie trei ministere importante, ca să obţină pentru sine poziţia de şef al Camerei Deputaţilor;
  • A dus datoria publică a României, împreună cu Cîţu, de la 35% din PIB, la 60% din PIB. Iar deficitul bugetar la 10% din PIB;
  • A aruncat la coş deviza „fără penali în funcţii publice”, susţinându-i în continuare pe Chirica şi Alexe în funcţiile publice deţinute. L-a făcut de râs şi pe preşedintele Iohannis, care a promis că va avea o discuţie pe tema aceasta;
  • A pus în funcţii de conducere importante politruci habarnişti din clientela da partid, scandalul de la Apele Române fiind doar vârful aisbergului;
  • A susţinut în funcţii de miniştri oameni care n-au schimbat nimic în domeniul lor. Exemplu, Anisie de la Educaţie;
  • Toate promisiunile de reformă au rămas vorbe în vânt. Pensii speciale, salarii şi sporuri nesimţite, cumul de venituri simultane de la stat, raport de 1:100 între pensia minimă şi cea maximă, salariile de la stat sunt duble comparativ cu cele din privat, toate sunt tot acolo unde le-a găsit Orban;
  • Cheltuielile de funcţionare a statului sunt la fel de mari cum le-a găsit.

 

Aceştia sunt cei doi oameni din care unul va fi şef al PNL şi premier al României în următorii trei ani. Orban e contestat masiv chiar în interiorul propriului partid, de oameni cu renume şi vechime. Dar decisiv va fi Congresul PNL din septembrie.

Preşedintele Iohannis nu are nimic de zis şi de făcut?

Este singurul personaj validat de electorat şi de Constituţie care poate devia România de la drumul înfundat pe care merge. Înţelegem atitudinea domniei sale de a nu se amesteca în treburile interne ale partidelor, în particular ale PNL. Dar când miza este viitorul României, riscul ca în 2024 să vină la putere PSD-AUR, ştiind răul imens pe care PSD-Dragnea  l-a făcut României, reticenţele presedintelui nu prea mai stau în picioare. Locul său în istorie va fi marcat şi de activitatea  în această perioadă crucială pentru România.

Şi ce să facă preşedintele Iohannis? Există cel puţin trei candidaţi la şefia PNL mai buni decât cei doi actuali, Orban şi Cîţu. Este vorba de Emil Boc, Ilie Bolojan şi Siegfried Mureşan. Poate că o intervenţie directă a preşedintelui Iohannis ar putea determina pe unul dintre cei trei să intre în cursa pentru şefia PNL, încă deschisă. Această mişcare de forţă ar asigura, cred eu, alegerea la Congres a candidatului dorit de preşedinte, în virtutea „sindromului tătucului”, căruia încă îi  suntem prizonieri. Odată câştigată preşedinţia PNL, personajul ales de preşedinte  devine şi premier, şi asigură României un drum aşa cum nu l-a avut până în prezent.

Nu-mi fac iluzii că preşedintele va intra în jocul acesta de forţă. Doar că peste ani, când se va face bilanţul mandatelor sale, preşedintele Iohannis îşi va aduce aminte de această propunere, probabil ignorată de domnia sa. Şi va regreta că nu a mers pe acest drum.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Vanatorul/d.c.
27.06.2021, 10:43:54

”Şi totuşi, preşedintele Iohannis nu face nimic pentru drumul spre care se îndreaptă România?” Ba face, cum nu..? Cu ceva timp in urma Klovnis Iohannis se lauda ca a adus romanilor 80 de miliarde euro de la UE..! In realitate insa niciun macar un eurocent din cei 80 de miliarde nu a intrat in contul statului roman..! Apoi, cele 80 de miliarde s-au..imputinat si au ramas ceva mai putin de 30 de miliarde, bani pe care Iohannis si Cîtu au promis romanilor ca-i vor aduce repede, cu ajutorul PNRR-ului, cel tarziu la sfarsitul lunii mai. odata cu prezentarea la la CE a ultimei variante de PNRR..! Asta dupa ce o mai ”aburiseră” inca de vreo trei ori, pentru ca PNRR-ul lor , un monument de prostie si impostura, duhnea la fiecare prezentare in fata Comisiei Europene a sifonare de bani europeni catre firmele de partid si clientela politica, drept pentru care CE a refuzat de fiecare data să-l aprobe...! Disperat ca desi a facut atata amar de timp sluj in fata stapanilor lui de la Bruxelles acestia nu vor sa-i dea nici un eurocent, Iohannis a incercat sa dreaga busuiocul incompetentei penale a ”guvernului meu”, precum si busuiocul propriei imposturi, propriului habarnism, propriei neputinte si propriului jigoidism politicianist cu care prezinta mereu esecurile dezastruoase ca pe victorii (minciuni tupeiste si tampe si cu care, de fapt, ii prosteste pe romani si le ruineaza tara impreuna cu Cîtu si restul corifeilor regimului său mitomano-cleptocrato-prostocratic), a scos pe goarna urmatoare declaratie de politruc de doi bani: ”Situația, după părerea mea, este destul de bună, având în vedere că noi avem un Plan Național de Redresare și Reziliență finalizat, l-am depus și cred că aceste discuții cu Comisia sunt foarte benefice. Pot să vă spun și de ce. Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum, fără a merge în profunzime, fiindcă ulterior aceste proiecte trebuie implementate și decât să avem discuții ulterioare pe fiecare tranșă de finanțare, cum din păcate s-a întâmplat de multe ori până acum, prefer să avem toate aceste discuții și clarificări la început, să avem toate aspectele discutate și lămurite cu Comisia, după care să pornim la implementarea proiectelor, în așa fel încât să le putem implementa foarte repede și foarte bine, fără să ne oprim pe parcurs, cum s-a mai întâmplat, din păcate la fonduri europene, că s-a oprit finanțarea, că proiectul nu a corespuns. Mai bine sacrificăm încă o lună de zile sau două, clarificăm tot și când este gata pornim și le punem în practică” In tot timpul asta Romania si romanii pierd timp si bani si se indreapta, ”pas cu pas”, incet dar sigur, catre un dezastru socio-economic..!

-4 (20 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.06.2021, 10:50:40

Alt minteri, toata lumea stie ca Iohannis e doar o ”dronă” careia ii fac traseul cei care o telecomanda, o marioneta careia cei care au plantat-o in functie ii fac agenda, ii scriu fițuicile, ii intorc cheița si-l trimit din cand cand pe sticla sa zica si gura lui ceva..! O nulitate politica ambalata in ”sclipiciul” unui deșănșat cult al personalitatii bazat pe merite si virtuti pe care nu le-a avut niciodata, un fanfaron pus intr-o functie in care face doar figuratie, el fiind..caricatural de incompetent pentru ea, si mai ales, total lipsit de patriotismul, capacitatea cognitivă si suveranitatea pe care o astfel de functie o reclama..! O ”rîmă” cu nimic mai breaza decat trolii lui..! Practic, Iohannis n-a fost nici macar o secunda presedintele romanilor, ci doar un biet agent electoral al mafiei liberalo-neosecuritice, marioneta a birocratilor corupti din staful de la Bruxelles si a gruparilor politico-financiare globalist-liberal-progresiste anti-romanesti si anti-nationale, al caror ”braț politic” in România e gruparea eminamente infractionala (asa cum o demonstreaza si ultimul raport al Curtii de Conturi a Romaniei), care-si zice ”PNL”..! Intrebarea insa e alta..! De ce mai pocnesc din calcaie Iohannis, Cîtu, Orban si alte cozi de topor galbene in fata birocratilor de la Bruxelles si a sefilor de guverne si de multinationale care i-au plantat acolo, daca, oricat de ”ghiocei” sunt cand fac asta, ăia nici nu-i baga in seama, sau le refuza si ceea ce le promisese..? Pentru ce mai stau in pozitia ghiocelului Iohannis, Cîtu, Orban si restul cozilor de topor galbene in fata mafiotilor din staff-ul de la Bruxellles, daca ăia ii trateaza ca pe niste zerouri bipede cand se duc la ei sa rezolve o problema..? Cand si cum isi mai apara romanii interesele nationale, avand niste conducatori pe care pana si niste birocrati corupti de la Bruxelles ii trateaza ca pe..gainari si impostori care nu merita sa fie..luati in serios..? In baza a ce..”negocieri ferme” s-a laudat Iohannis ca a adus romanilor 80 de miliarde de euro..? Si unde-s banii..? Ca nici macar un eurocent din zecile de miliarde de euro imprumutate pana acum de catre Iohannis &gașca de cozi de topor galbene de la bancile comerciale nu se regaseste in cresterea calitatii vietii romanului (”salt” calitativ si cantitativ in Sanatate, Educatie, Infrastructura, cos alimentar, cos produse sanitare si cosmetice, etc. etc).

-4 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.06.2021, 10:58:17

Mai trebuie spus ca, avandu-l pe Iohannis sef de stat si titular al politicii externe si relatiilor internationale, Romania a pierdut tot ceea ce se putea pierde pe acest..”palier”..! A pierdut miliarde de euro din fonduri europene, a pierdut miliarde de euro din cauza lipsei de incredere a investitorilor straini, a pierdut miliarde de euro si lei din cauza ”caderilor” repetate ale mondei nationale, a piedut miliarde de lei si euro din cauza ..”instrainarii” resurselor naturale si..umane, a pierdut intrarea in Schengen, a pierdut intrarea in zona euro, a ierdut..eliminarea vizelor pentru SUA, a pierdut din demnitate nationala si suvernitate, a pierdut inca cateva milioane de cetateni romani plecati sa-si faca un rost in Occident, a pierdut tot ce se putea pierde..! Si va mai pierde in continuare, cu fiecare minut cu care Klaus Iohannis se afla la Cotroceni si mai reprezinta statul roman, cel putin 1000 de euro pe secunda..! Atat se imprumuta regimul iohannist in numele tuturor romanilor si al copiilor si nepotilor acestora de la bancile comerciale (cu dobanzi finale de zeci de miliarde de euro): in fiecare secunda 1000 de euro..! Urgenta nr. 1 e alungarea mafiei liberale de la butoanele decizionale si ale banului publict (au ruinat Economia, Finantele, Cultura, Sanatatea, Educatie, Inteprinderile mici si mijlocii, Agricultura, Industria hoteliera si turismul, etc, au distrus echilibrul dintre PIB si datoria externa, au imprumutat in numele statului si a urmatoarelor 2-3 generatii zeci de miliarde euro si lei de la bancile comerciale si au sifonat cam tot atat, pentru ca nici macar singur euro din banii respectivi nu se regaseste in cresterea calitatii vietii cetateanului roman. Urgenta nr. 2 e alungarea lui Iohannis de la Cotroceni, conditie sine-qua-non pentru ca invrajbirea romanilor si tradarea intereselor nationale ale acestora sa inceteze, pentru ca Romania sa-si redobandeasca demnitatea nationala si mai ales suveranitatea, iar celelalte natiuni ale lumii sa ne acorde din nou respectul de care ne bucuram ca natiune inainte de 2014, deci inainte de a ajunge Iohannis la Cotroceni iar Romania, datorita mandatelor sale de presedinte si titular al politicii externe si relatiilor internationale, ”ultima gaina” a UE, inclusiv ca reprezentare si putere de influenta ..! Altminteri, veti continua sa va plângeti (pe buna dreptate, de altfel) inca mult si..rau, ca sunteti jefuiti, saraciti,umiliti si tradati..!

-4 (12 voturi)
andrei ispas
27.06.2021, 11:13:31

Vanatorule,aveai textele pregatite?La 7-8 minute de la apariția articolului a aparut primul com. 2-3 minute sa citesti articolul, 1-2 minute pentru un raționament scurt referitor la comentariu....mai raman 2-3 minute pentru a tasta comentariul care este cam lung. Misiune imposibilă. Iar ai trisat. Nu ti-e rusine?

+9 (17 voturi)
John McClane
27.06.2021, 10:53:43

Ba da, face. Extinde drumul la patru benzi, ca sa se incadreze la cel de mare viteza.

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările