Politică

articolul anterior articolul urmator

Şi vremea e să ne trezim

32
23 Nov 2017 13:42:00
Mihnea Dumitru
Ludovic Orban, preşedintele PNL
Ludovic Orban, preşedintele PNL

Liberalii îşi fac imagine, ţara merge înainte. Circul este preferabil pâinii, când adevărata problemă legată de instituţiile statului nu este luată în seamă.

Citesc pe Adevărul despre „scutul viu” din jurul Parlamentului şi moţiunea de cenzură din interiorul clădirii, ambele activităţi organizate de liberali. La fel ca numeroasele proteste din stradă, din faţa Palatului Victoria sau de la Piaţa Universităţii, din ultimii ani, se observă nemulţumirea unui procentaj semnificativ din populaţie cu privire la măsurile actualei Guvernări: slăbirea luptei anticorupţie prin legi proaste, măsurile fiscale cel puţin creative ale Executivului, o atmosferă constantă de neîncredere în mediul politic actual.
 
Iar opoziţia e slabă şi oferă circ în loc de pâine. PNL organizează un lanţ uman care trebuie să protejeze (bănuiesc) ţara de Parlament; Parlament din care fac şi liberalii parte. Chiar şi o tinctură, dacă nu un medicament serios de memorie i-ar ajuta pe unii să-şi aducă aminte de iniţiativa post-OUG 13, circulată prin opoziţie, care cerea demisia în bloc a deputaţilor şi senatorilor, ca măsură de protest. Evident că nu s-a întâmplat... Acuma, na, facem lanţuri umane, să-i ţinem acolo, nu contează că sunt şi ai noştri înăuntru.
Liberalii n-au nicio pârghie reală prin care să forţeze căderea Guvernului, în faţa majorităţii PSD-ALDE. Şi atunci oferă circul aferent.
Ipocrizia e în floare. Sutele de membri şi activişti au fost aduşi să se plimbe prin faţa clădirii, preferabil fără să deranjeze ieşirile, pe unde instituţiile statului îşi fac, în continuare, treaba. Iar moţiunea dinăuntru are la fel de multe şanse de reuşită ca PSD-ul să se rupă: zero.
 
PNL-ul îşi face, şontâc, imagine. Liberalii n-au nicio pârghie reală prin care să forţeze căderea Guvernului, în faţa majorităţii PSD-ALDE. Şi atunci oferă circul aferent. Când îl asculţi pe Codrin Ştefănescu, care declară moţiunea penibilă şi ţi se pare că are dreptate, ai o problemă. Nu mai zic de oamenii aceia care înconjoară, într-un lanţ slab, clădirea. Un milion poate s-ar face văzuţi, poate ar transmite un mesaj. Din păcate, în condiţiile date, îi priveşti şi bănuieşti că a ieşit mai multă lume de la staţia de metrou Izvor. 
 
Este adevărat, Palatul Parlamentului este o fortăreaţă. Pentru cei care nu au vizitat-o, în momentul în care intri acolo, păşind printre plăcile de marmură de Ruşchiţa, sub candelabrele imense de cristal ale unei ere trecute, nu că nu mai auzi nimic de afară, nu-ţi mai pasă de afară, pentru că eşti prea ocupat să nu te pierzi. În mod similar, deputaţii şi senatorii, de altfel oameni, se schimbă după vreun an petrecut înauntru, tocmai datorită clădirii, din cauza lipsei de transparenţă a procesului politic, a lipsei de contact direct cu alegătorii. 
 
Să ataci Casa Poporului astăzi cu altceva decât armata, chit că vrei doar să faci o demonstraţie înăuntru (ceea ce n-ai voie, evident, decât cu bilet de chemare de la unul dintre partide), este ridicol. Să o blochezi este la fel de dificil, iar din cauza instituţiilor ne-parlamentare dinăuntru, periculos de penal. O ţară întreagă priveşte activitatea din interiorul unei fortăreţe de fier beton şi marmură, întrebându-se de ce nu merge nimic în ea. Păi nu merge pentru că cei din interior n-au absolut nicio grijă, nu simt nicio presiune de afară. Încercările unora dintre userişti să facă scandal prin plen şi pe la grupul PSD au fost cele mai şocante evenimente ale ultimilor 20 de ani în acea clădire. Ce face PNL azi e show şi atât.
Dacă vreţi democraţie, respect pentru legi, domnia justiţiei, indiferent cine a fost ales în fruntea unor instituţii, educaţi-vă asupra procesului democratic, urmăriţi-l şi folosiţi pârghiile aferente.
Şi mai este un aspect, nu doar faptul că instituţia Parlamentului este găzduită de fortăreaţa aceea hidoasă. Protestele de până acum n-au fost preventive, ci reactive, iar protestatarii au înaintat respectivele petiţii în stradă, pentru o democraţie funcţională, cu domnia legii, în faţa unor instituţii. Fraţilor, dacă vreţi ca deputaţii voştri (pe care bineînţeles că-i cunoaşteţi, nici nu mi-aş imagina că 90% dintre voi n-au habar de ei) să nu voteze ceva, aveţi o centrală telefonică la Parlament, aveţi telefoane directe ale aleşilor, aveţi adrese de mail pe care le puteţi spama în draci. 
 
Ieşirea în stradă pentru nedreptăţi, pentru măsuri luate haotic şi grăbit este justă, dar nu este o soluţie pentru absolut orice, nu când ai a) bartai clădirea pe care n-o poţi înconjura sau asupra instituţiilor căreia nu poţi pune presiune şi b) un an de zile în care s-au tot dezbătut nişte legi cu care tu nu eşti de acord. 
 
Dacă vreţi democraţie, respect pentru legi, domnia justiţiei, indiferent cine a fost ales în fruntea unor instituţii, educaţi-vă asupra procesului democratic, urmăriţi-l şi folosiţi pârghiile aferente. Pentru că altfel se ajunge în situaţii precum cea de astăzi, cu circ în loc de soluţii, cu liberali care îşi bat joc de voi, pentru propria imagine. Şi este păcat...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Radu Mircea
23.11.2017, 14:28:49

# Mihnea Dumitru Asta este tot ce ne-a ramas domnule Dumitru , iesirea in strada . Acu' aproape un an , imensa majoritate se plingea ca nu are cu cine vota , asa ca mai bine sta acasa . Lucru care a permis ca voturile analfabetilor , datornicilor la primarii , asistatilor sociali , celor care au pus botu' la promisiunea PSD-ista sa umple punga celor care ne belesc acum . Pina la alegerile viitoare ( cine le-o mai apuca ) nu avem ce face , trebuie sa rabdam atacul mafiotilor . S-au prins banditii ca si iesirea in strada este o frectie la un picior de lemn , atita timp cit ei au majoritate parlamentara . Putem sa stam luni de zile in strada ca pe ei ii doare drept in shpitz , numai votul poate hotari ceva . Votul constient , nu cel obtinut cu doi mici si-o bere .

+7 (7 voturi)
piatidesiatiadin
23.11.2017, 14:50:38

Radu Mircea " Acu' aproape un an , imensa majoritate se plingea ca nu are cu cine vota , asa ca mai bine sta acasa" Acum acesti imensi au liber sa iasa pe strazi. Asta pana cand domnul Arion va da rezolutia ca cine nu respecta votul participativ sa sape santuri la canal. La canalul Istambul evident in Antalia la AllInclusiv !

-3 (3 voturi)
Radu Mircea
23.11.2017, 15:18:00

# Adin Daca ar fi dupa mine si Nenea lulian , am pune toti hotii , toti turnatorii , toti parlamentarii , trecuti , actuali si viitori , toti popicii , calugarii si monahiile , sa sape cu lopata si cazmaua un canal navigabil de la Chisinau pina la Turnu Severin . Cu lstambulu' n-am nicio problema , oras frumos si daca vezi Hagia Sofia si o compari cu cocoratia lu' Daniel , un siloz prapadit in care isi faceau nevoile constructorii de acum aproape 1.500 de ani .

+3 (3 voturi)
Ciprian Apetrei
23.11.2017, 15:40:32

A "spama in draci" nu este vreo dovada de educatie. Acest text, care cere socoteala liberalilor pentru ca au facut, totusi, ceva, nu propune nimic in schimb. O circularitate goala, cuvinte agresive asezate dezordonat. Nici macar in cerc.

+3 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
23.11.2017, 16:18:07

Vrei cerc..? iti ofer eu unul. Gata..inchis. Nu numai liberalii s-au straduit sa ofere un circ de zile mai populimii televizomane cu drept de vot. Inclusiv nulitate politica si de caracter plantata de ei la Cotroceni a facut acelasi lucru. Nu cu..motiune de cenzura si plimbari paba la Parlament, ci facamd poze ”artisctice” si usurandu-se intr-un vagon al CFR-ului, pana la Ploiesti..! Acuma hai sa inchidem cercul..Liberalii cu motiunea si plimbareala ”de imagine” nu sunt liberali veniti din alta galaxie. Sunt aceeasi liberali care, in ultimul sfert de veac carpato-mioritic, mai pe șest sau la vedere si oficializat (guvernarea Tariceanu -Nastase sau Antonescu-Ponta), au fost mai mereu mana-n mana la tot felul de manarii legislative si devalizari ale bugetelor de stat si ale avutiei nationale cu pesedistiii. Iar plantatul lor la Cotroceni, excursionistul care , atunci cand nu face blaturi cu PSD-ul face figuratie in functia de sef al staului (dar si asta la..fara frecventa), si care a dat acum o ..emotionanta lovitura in materie de imagine proprie folosind wc-ul CFR-ului (ca tot navetistul care se respecta), era si el plimbat prin 2009 de catre mafiotii PSD, PNL si ai lui Voiculescu pe la mitingurile a ceea ce avea sa se numeasca mafia transpartinica USL, precum plimbi un pudel docil in lesa. Cam..oval cercul, nu..?:)

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (32)