Şmecherii adevăraţi investesc în chestii care să-i ajute să fie văzuţi altfel decât sunt

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oare care sunt valorile unui popor care validează, prin vot, tot felul de infractori, analfabeţi şi impostori? Oare nu ne-am săturat să tot spunem că România este o „ţară de rahat“ şi că politicienii sunt aşijderea când noi înşine îi validăm şi le cream impresia că sunt mici dumnezei cărora nimic nu li se poate întâmpla?

Dialogul de aseară din studioul Televiziunii Române, pentru mine, a fost halucinant. Un om politic român, care a deţinut funcţii dintre cele mai înalte, a recunoscut că a primit o diplomă de studii post-universitare „cadou”. Aseară mi s-a validat că, pentru unele instituţii de învăţământ superior din România, a oferi o diplomă de studii unui om politic influent echivala, până de curând, cu „a da o bere“ unui prieten sau cu gestul de a oferi un buchet de flori unei cunoştinţe. Omul politic post-decembrist trebuia să aibă cât de multe diplome de studii cu care să arate că este deştept şi asta a fost marfa care a fost vândută de multe „fabrici de intelectuali“. „Şmecherii adevăraţi investesc în chestii care să-i ajute să fie văzuţi altfel decât sunt”, mi-a spus odată un om simplu, dintr-o ţigănie, comparând pe cei din cartier, care-şi cumpără aur şi maşini, cu cei din politică, care-şi cumpără diplome şi titluri academice. 

Vă rog să faceţi un exerciţiu de minimă cercetare şi să analizaţi care sunt studiile, când le-au terminat, şi mai ales în cadrul căror universităţi, pentru toţi cei care fac parte din actuala echipă guvernamentală: premierul Mihai Tudose absolvent al Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir; vicepremierul Paul Stănescu – Universitatea Agronomică Craiova; Vicepremierul Ion Ciolacu – Universitatea Ecologică; Ministra Graţiela Gavrilescu – Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti; Ministra Carmen Dan - Universitatea Ecologică; Ministrul Mihai Fifor – Universitatea din Craiova; Ministrul Ionuţ Mişa – Universitatea Ovidius Constanţa; Ministra Olguţa Vasilescu – Universitatea din Craiova etc. Uitaţi-vă şi la echipa guvernamentală trecută, şi la cea dinainte şi o să vedeţi că mult prea mulţi politicieni de top se încadrează în tiparul „absolvent de domeniu care nu are nicio legătură cu profesia exercitată după licenţă, intrat în facultate în jurul vârstei de 30 de ani şi absolvent de mare universitate privată“. Cei care au terminat o universitatea de top (chiar şi dintre cele din România) şi care au reuşite academic-profesionale notabile, înainte să intre în politica, sunt atât de puţini încât par mai degrabă accidente.

Pentru mizerii de genul celei devoalate aseară, nu ar trebui să existe decât o singură reacţie: desfiinţarea acelor haznale cu pretenţie de instituţii de învăţământ superior. Nu se va întâmpla nimic, nu de alta, însă tocmai am văzut că Ministerul Educaţiei a considerat că Universitatea Titu Maiorescu (o universitate privată suspectată a fi o fabrică de diplome) este un partener mai bun într-un proiect care susţine crearea unor proceduri privind reforma în sistemul educaţional decât SNSPA. În plus, România pare ţara în care, pentru a reuşi în viaţă, trebuie să fii mai degrabă şmecher decât un bun profesionist! 

„(....) Teodorovici este interpelat de Robert Turcescu:

Turcescu: Mă uimeşte dl. Orlando Teodorovici. Păi nu aveţi şi dvs o intersecţie cu băieţii ăia din servicii?
Teodorovici: Eu personal?
Turcescu: Da. N-aţi trecut pe la şcoala lor pe-acolo?
Teodorovici: Eu am o diplomă de la Academie...
Turcescu: Care Academie?
Teodorovici: Păi spuneţi dvs., aţi fost cel mai perspicace. Vedeţi că v-aţi dat de gol, cum aţi muşcat din capcană...
Turcescu: Ce diplomă?
Teodorovici: Pe trei luni de zile, este un curs postuniversitar.
Turcescu: Dar care Academie?
Teodorovici: O academie, nu ştiu cum îi zice... Academia de...

(intervine o altă persoană: Academia Naţională de Informaţii a SRI)

Turcescu: Aşa!
Teodorovici: Am o diplomă de master sau ce este el, curs postuniversitar, unde nu am fost nici măcar o dată.
Turcescu: Păi şi cum aţi luat diploma?
Teodorovici: Nu ştiu, întrebaţi-i pe cei care mi-au dat diploma.
Turcescu: Păi de ce v-aţi dus să o luaţi?
Teodorovici: Nu, mi s-a adus, nici măcar n-am luat-o eu. Mi s-a dat, da, pur şi simplu.
Turcescu: Dar de ce v-au dat diploma aia?
Teodorovici: Probabil că merit.

Moderator: Dar cine v-a contactat să vă dea o diplomă?

Teodorovici: Nu, diploma a venit la finalul acelor trei luni de zile. La care, recunosc, eu n-am fost.
Turcescu: Eu ştiu cazuri zeci, poate sute, precum cel al dlui. Teodorovici.
Teodorovici: Dom'le, au primit alţii livrete militare fără să fie în armată...“

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite