Politică

articolul anterior

Şocul vine pe ţeava de gaz

50
11 Jan 2022 15:15:35
Ion M. Ionita
Ministrul Energiei a constatat că facturile au explodat, în ciuda promisiunilor că situaţia va fi ţinută sub control FOTO Inquam Photos
Ministrul Energiei a constatat că facturile au explodat, în ciuda promisiunilor că situaţia va fi ţinută sub control FOTO Inquam Photos

Anul 2022 începe cu trezirea la realitate. Tot ceea ce a fost băgat sub preş din motive de laşitate şi de populism politic, iese la suprafaţă ca o lovitură în moalele capului pe care o primeşte oricine deschide de acum înainte o factură primită de la compania de gaz.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a descoperit că milioane de facturi la gaze au fost trimise consumatorilor fără respectarea legii şi dă vina pe instituţiile statului, de la Protecţia Consumatorului, la ANRE şi Consiliul Concurenţei, pentru dezastrul din domeniul preţurilor la energie. De fapt, legea are probleme mari în aplicare şi nu a putut preveni în niciun fel umflarea preţurilor.

Abordarea triumfalistă a PSD şi PNL care şi-au adjudecat în faţa populaţiei meritul rezolvării problemei facturilor la energie prin votarea legii plafonării şi compensării preţurilor se prăbuşeşte în faţa realităţii. Acum se vede că creşterea costurilor nu a fost diminuată în factura cetăţeanului prin intrarea în vigoare a legii, pentru că nu au existat mecanismele de control necesare.

Dincolo de aceste aspecte, legea în sine nu putea avea mari efecte din moment ce preţul plafonat este de 370 de lei pe megawatt, ceea ce este dublul sau triplul preţurilor de anul trecut. De aceea, chiar reprezentanţii PSD au început să vorbească despre noi măsuri pe care ar trebui să le ia guvernul. Iar USR a prins momentul ca să acuze noua guvernare şi să ceară sesiune extraordinară a parlamentului.

Dincolo de abordarea politică, situaţia devine din ce în ce mai serioasă. Multe familii se vor găsi în situaţia de a nu avea veniturile necesare pentru plata facturilor la energie. Efectele în economie pot fi, de asemenea dramatice, cu blocaje în plata facturilor şi cu o problemă socială ce va creşte de la o zi la alta. Inflaţia va cuprinde întreg lanţul economic şi puterea de cumpărare va fi serios redusă. Ceea ce va implica reducerea cererii, cu efecte asupra creşterii economice, bazate în cea mai mare parte pe consum.

În tot acest peisaj sumbru, ministrul energiei se detaşează prin atitudinea senină şi asigurările pe care le dă, de parcă energetica din România ar sta pe un exces de producţie ce va duce rapid la scăderea preţurilor. Iar realitatea este departe de aşa ceva.

Măsurile de compensare, chiar dacă vor fi făcute mai eficiente, nu înseamnă decât mutarea poverii pe spezele statului pentru o scurtă perioadă de timp. Bugetul, şi aşa încărcat de cheltuieli mai mari decât veniturile, nu are cum să suporte noul efort. Oricum, legea nu prevede aceste măsuri decât până în luna martie. Ce se va întâmpla după, nu se ştie. Până atunci preţurile pot creşte oricât de mult, ceea ce s-a şi întâmplat, dacă se ştie că statul e bun de plată. Iar, martie nu e chiar o lună călduroasă, chiar dacă începe primăvara. Dacă preţurile rămân mari, situaţia se va repeta toamna viitoare.

Situaţia geopolitică din Ucraina şi posibilitatea izbucnirii unui conflict direct va agrava şi mai mult situaţia energetică a Europei care a simţit din plin în acestă iarnă unde a dus politica de creştere a dependenţei faţă de un singur furnizor. Arma energetică va fi folosită şi de acum înainte, fără niciun fel de ezitare.

În aceste circumstanţe, decidenţii de la Bucureşti nu au făcut nimic de foarte mulţi ani pentru a mări capacitatea de producţie în domeniul energetic. România a ajuns în sărăcie energetică, deşi are resursele necesare. Iar bomboana de pe tort este blocarea exploatării gazelor în Marea Neagră, o eroare de judecată care ne costă enorm. Iar ca lucrurile să fie şi mai aiuritoare, nici măcar acum, majoritatea de 70%, PSD-PNL-UDMR, nu a găsit că ar fi bine să repare această imensă prostie.

La fel de senin ca de fiecare dată, Virgil Popescu promitea că problema va fi rezolvată, din punct de vedere legislativ, până la sfârşitul anului trecut, după ce promisese şi în 2020 că va debloca legea. Dar legea a rămas la fel de blocată şi facturile la gaze slobode să crească în buzunarele oamenilor, mult mai mult decât au fost vreodată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

Utilizator Adevărul
11.01.2022, 15:41:32

Comentariu considerat abuziv.

Găvrilă
11.01.2022, 16:27:23

mai gospodin. Vezi ca cei responsabili de scumpiri is fosti tai colegi de partid si nu tare au nimic in comun cu burghezia pe care tu, cu manie proletara, o infierezi. Is ciocoiasi noi, crescuti la pulpa fsn-ului, cu variatiile sale psd-pnl, etc... Dar io am alta propunere, ia sa-i lasam pe proletarii tai sa-i incalzeasca incalzirea globala sau bor-ul, ca si asa tot pe acolo stau

+6 (10 voturi)
Ludwig
11.01.2022, 16:47:15

Cat o sa fie plafonat pretul? cum naiba sa plafonezi pretul international. Economia va bubui de incompetenta. Subventionarea d ela buget nu va face decat in final tot noi sa platim ...

+8 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
11.01.2022, 16:06:55

Comentariu considerat abuziv.

Un cititor
11.01.2022, 16:45:15

"Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a descoperit că milioane de facturi la gaze au fost trimise consumatorilor fără respectarea legii şi dă vina pe instituţiile statului" Aceasta situatie dovedeste clar: asa conducatori asa efecte.....de 32 de ani. Nici acum nu sunt hotarati sa plafoneze pretul la producator. Mai carpesc putin, mai intind coarda.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (50)

Modifică Setările