Ţara arde şi preşedintele Iohannis se văicăreşte. Nu are nicio soluţie pentru deblocarea guvernării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Administraţia Prezidenţială
FOTO Administraţia Prezidenţială

Nu credeam că preşedintele Iohannis va ajunge în această situaţie. Uită că a dinamitat fosta coaliţie de guvernare. Fără acordul său, premierul Cîţu n-ar fi călcat în picioare Acordul de Guvernare, umilind USR. Pe bună dreptate, USR a refuzat să mai participe la un guvern condus de Cîţu. Pentru Iohannis aceste fapte şi evenimente nu există. Demonizează în continuare USR, dar nu are vreo soluţie de deblocarea unui guvern interimar.

Când a umilit USR, s-a gândit la consecinţe? Nu cred.

Ţara este într-o situaţie extrem de dificilă

Şi tocmai acum preşedintele Iohannis face balet pe sârmă. Cu sute de morţi în spitale şi cu perspectiva unei ierni cumplite, în care oamenii vor îngheţa în case. Pentru că nu vor avea bani să-şi plătească facturile la energie.

PNRR, în care ne pusesem atâtea speranţe, ajunge sub semnul întrebării, pentru că nu are cine să facă reformele cerute şi asumate de România. Plafonarea preţurilor la energie nu se poate realiza de către un guvern invalid. Premierul Cîţu e groggy, nu ştie pe unde să mai scoată cămaşa. E pierdut în neantul politicii, cu 281 de parlamentari împotriva, cu 80% din populaţie care nu-i mai acordă încredere. Şi nu înţelege că singura soluţie pentru deblocarea guvernării şi a ţării este să-şi dea demisia.

Iohannis şi „echipa câştigătoare” nu renunţa la Cîţu. Împotriva evidenţelor

Menţinerea lui Cîţu la cârma guvernării, eventual cu un guvern interimar pe termen lung, încalcă flagrant logica politică. Nu va avea niciodată o majoritate în parlament care să-l valideze ca premier după trecerea celor 45 de zile de interimat. Preşedintele, PNL-aripa Cîţu nici nu vor să audă de revenirea USR la guvernare, mai ales că pun condiţia plecării lui Cîţu din fruntea guvernului. Şi atunci, ce vor face după 45 de zile, în plină pandemie şi plină iarnă?

În plus, tabăra Orban fragilizează şi mai mult poziţia PNL. Riscă să piardă încă 30-40 de parlamentari, care s-au asociat cu Orban.

PSD ar fi o variantă de formarea unei majorităţi cu PNL. Dar ce ar câştiga PSD dintr-o astfel de alianţă? Nimic. În perspectiva alegerilor din 2024, PSD are tot interesul să arate că guvernarea de dreapta a fost un eşec. Ceea ce şi este. De ce s-ar asocia la guvernare cu PNL, într-o situaţie care stă să explodeze? În planul pandemiei a şi explodat. Mai rămâne să îngheţăm de frig în case şi tabloul devine complet. E o prostie să crezi că PSD ar accepta sa fie parte la un astfel de scenariu.

Rămâne varianta ca PNL să plece de la guvernare, cu Cîţu cu tot. Şi în acest caz este cvasi imposibilă constituirea unei majorităţi, sub conducerea PSD. Care şi-a găsit refugiu în scenariul anticipatelor, despre care ştie că nu se pot realiza. Cine guvernează în următorii trei ani, fără un puternic sprijin parlamentar, va pierde sigur toate alegerile din 2024. Atât de simplu.

O soluţie, refacerea vechii alianţe PNL-USR-UDMR

Dar preşedintele Iohannis şi PNL-Cîţu nici nu vor să audă de aşa ceva. Fără să aibă un plan B, la acest refuz. Manifestă o ura viscerală faţă de USR, deşi ei i-au dat afară de la guvernare. Şi atunci, ce se va întâmpla cu România în următoarele luni, sub presiunea teribilă a multiplelor crize? Nimeni nu ştie.

Iohannis se spală pe mâini şi zice că aşteaptă de la partide soluţii, deşi el este autorul crizei politice în care ne aflăm. Partidele spun că până la prima consultare de la Cotroceni nu discută nimic cu nimeni, iar guvernul nu poate lua măsurile excepţionale cerute de crizele în care ne aflăm.

Toată clasa politică ridică din umeri, şi aşteaptă din cer rezolvarea crizei în care a dus ţară. Poate nu ştiu un lucru. Cu viteza în care ne îndreptăm spre prăpastie, s-ar putea să nu mai existe nimic de salvat peste 2-3 luni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite