Ţară în criză. Scenariile privind viitorul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu şi Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos
Florin Cîţu şi Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos

Partidele reîncep negocierile pentru viitorul Guvern, cel mai probabil conturat în jurul unui premier PNL. Singura dilemă e dacă Florin Cîţu va accepta ca şef al Guvernului să fie un coleg de partid, ceea ce ar duce la deblocarea situaţiei.

Formaţiunile politice parlamentare nu au pierdut timpul după eşecul guvernului Cioloş şi au început tatonarea terenului pentru formarea unui Executiv, care să aibă însă şanse să fie învestit. Iar pentru noul Cabinet sunt conturate mai multe scenarii, influenţate mai ales de jocurile politice din PNL, adică partidul din care provine şi şeful statului.

Primul scenariu este construcţia unui Guvern tot cu Florin Cîţu premier. Florin Cîţu a ieşit la rampă printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook, acolo unde a anunţat că PNL este gata să înceapă negocierile cu toate forţele politice exceptând Alianţa pentru Unirea Românilor. „Ţara se află într-o situaţie pandemică foarte grea, cu un număr-record de noi infectări şi de decese. O astfel de situaţie reclamă responsabilitate şi compromisuri pentru rezolvarea crizei politice. (...) PNL îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern. Vom acţiona cu maturitate şi cu responsabilitate, fără vanităţi şi fără orgolii, ţinând cont de configuraţia politică a Parlamentului şi căutând în mod insistent soluţia care să scoată România din criză”, a scris şeful Guvernului demis.

PSD, parte a soluţiei

Aşadar, Cîţu este gata să discute inclusiv cu PSD-ul condus de Marcel Ciolacu. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a recomandat, într-o intervenţie la RFI, discutarea cu PSD pentru un guvern asumat împreună, dacă o să cadă varianta refacerii Coaliţiei, adică formula PNL-USR-UDMR. „În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, cred că este obligatorie o discuţie cu PSD, iar paleta de discuţii poate porni de la un Guvern minoritar şi poate merge până la un Guvern asumat”, a precizat Fenechiu.

USR a anunţat imediat după picarea guvernului Cioloş că partidul nici nu ia în calcul să discute varianta Florin Cîţu-premier. „Este o non-soluţie. Nu discutăm”, a precizat preşedintele USR. Dacian Cioloş le-a transmis liberalilor că aşteaptă să vadă alternative la varianta Cîţu, pentru că în urmă cu o săptămână PNL nu avea pe altcineva gata să-şi asume guvernarea.

Propunerea lui Cîţu e contestată public şi de tabăra Orban din PNL, ceea ce înseamnă că nici toţi liberalii nu-l vor pe premierul demis. Fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a avut o intervenţie prin care a cerut demisia lui Florin Cîţu de la şefia partidului şi a lansat atacuri în rafală la adresa lui Klaus Iohannis, pe care îl consideră principalul vinovat de criza politică. „Ambiţia bolnavă de a controla numirea procurorilor şi ambiţia de neînţeles de a impune cu forţa la conducerea PNL un om care nu beneficiază de încredere care a provocat criza şi care nu mai avea nicio şansă să fie prim-ministru sunt cauzele care au dus la această criză pandemică. Solicit demisia din funcţia de preşedinte PNL a domnului Florin Cîţu”, a precizat Orban. De altfel, fostul şef al PNL a subliniat că Florin Cîţu a ajuns o frână în calea oricăror negocieri.

Eliminarea lui Cîţu

Al doilea scenariu este acela al unui Guvern în jurul PNL, dar fără Florin Cîţu premier. Acest lucru ar însemna apariţia de noi tensiuni în PNL, în condiţiile în care premierul demis nu vrea să facă un pas în spate şi să renunţe la a fi soluţia pentru şefia unui nou Executiv. Inclusiv în interiorul „echipei câştigătoare” încep să apară tabere. Una dintre acestea este formată din nucleul dur al susţinătorilor lui Cîţu, unde sunt nume ca Alina Gorghiu şi Dan Vîlceanu. O alta este cea grupată în jurul unor prim-vicepreşedinţi ca Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Rareş Bogdan, care ar fi dispusă să susţină şi un alt liberal pentru funcţia de şef al Guvernului. Rareş Bogdan a negat existenţa unor diferenţe de viziune în interior, potrivit unor surse politice. De altfel, într-o declaraţie pentru „Adevărul” a subliniat că singurul vot dat statutar este pentru varianta Florin Cîţu premier.

Surse politice din Biroul Executiv au precizat pentru „Adevărul” că preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Cîţu să vină cu o altă variantă de premier, în condiţiile în care preşedintele PNL nu reuşeşte să strângă o majoritate. Şeful PNL l-a ignorat, dar acum situaţia privind numele viitorului premier ar trebui  discutat la următoarea şedinţă, pentru a se ajunge la o formulă de consens, potrivit informaţiilor „Adevărul”. Pentru moment, decizia oficială a PNL e susţinerea lui Cîţu, însă se pregăteşte o flexibilizare a mandatului pentru discuţiile purtate cu USR şi şeful statului.

Anticipatele, soluţia de avarie

Ultimul scenariu şi cel mai greu de realizat este cel al alegerilor anticipate. Potrivit Constituţiei, „preşedintele poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului, act premergător stabilirii noilor alegeri legislative, dacă Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”. Termenul de 60 de zile a început să curgă de ieri, de la eşecul lui Cioloş. Dizolvarea ar putea fi făcută cel mai devreme pe 19 decembrie, însă după acest moment ar trebui ca Guvernul să emită HG-ul pentru organizarea alegerilor, care să fie la cel puţin 90 de zile distanţă. Prin urmare, dacă tot scenariul nu are sincope, anticipatele ar fi la sfârşitul lunii martie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite