Politică

articolul anterior articolul urmator

Ţara Spînului

58
20 Jun 2017 09:25:37
Péter Demény

Nu e vorba despre alde Rareş Bogdan, care, vezi Doamne, ”a reacţionat foarte dur”. E vorba despre oameni despre care n-am crezut aşa ceva.

Şi nu e vorba nici despre UDMR. Despre uniune, am scris destule critici şi voi mai scrie, sunt sigur. E vorba despre o mentalitate destul de răspîndită.

”La 15 martie 1848 Ungaria a semnat Unirea cu Ardealul” — postează un mare scriitor pe FB. Şi tot el spune că discuţiile dintre UDMR şi PSD pe tema moţiunii de cenzură au adus la suprafaţă ”naţionalismul latent al românilor”.

Să ne înţelegem. Nu există ”români” în sensul generalizator al termenului. Dar sunt destui români al căror naţionalism latent abia aşteaptă să fie intrigat, dacă mai are nevoie de aşa ceva. 

N-aş avea nicio problemă dacă X, Y sau Z ar reacţiona foarte dur împotriva unui partid. Partide sunt cu duiumul, care mai de care mai incompatibile şi mai cinice. Am o problemă cu faptul că mereu trebuie spus ceva despre unguri, despre simbolurile lor, despre pericolul pe care îl reprezintă. Chiar şi Liviu Dragnea s-a simţit nevoit să declare că ”nu vindem Transilvania”. Aici ne aflăm, acum, după 30 de ani de la revoluţie, acum, cînd chiar şi Ion Iliescu îşi vede trecutul în oglindă?

Toate sunt amendate, numai naţionalismul tîmp şi fobiile care exclud, nu. Îmi vine în minte un bon mot al lui Morgan Freeman care spunea că acestea nu sunt fobii pentru că cei care hulesc homosexualii nu se tem de nimic, sunt doar tîmpiţi. 

Ştiu prea bine că trecutul i-a marcat şi pe români şi pe maghiari, şi se vede cu ochiul liber că mulţi zbiară cît de puternici sunt ei, în timp ce se tem pînă şi de umbra lor. În cazul unui moderator care se crede pe marmură, nu pe sticlă, sigur că intervine şi criteriul ratingului. Dar ratingul ăla cine îl face? Nu cei care se uită la televizor şi se îngrozesc de maghiarii ăştia care vor să ducă Ardealul ca pe o bucăţică de zahăr? Printre ei, scriitorul amintit, care numai bade Ioane nu este.

Şi unde e intelectualitatea română, publiciştii români care explică asta, să nu fiu înjurat de mama mea de bozgor? Unde e, am mai scris despre asta, intelectualitatea română care o tot huleşte pe UDMR, reproşîndu-i gudurarea la putere, dar a cărei voce abia se aude cu ocazia inepţiilor pe care le-am enumerat şi a celor pe care nici nu pot să le înşir? Nu un om, doi oameni, ci o întreagă pătură care să fie revoltată dacă aude fraza lui Liviu Dragnea, care nu scrie despre 1848, ci despre prostia politicienilor de azi, prostia lor faţă de noi toţi, cetăţenii României, care ne-am născut în ţara asta ingrată, nu numai faţă de românii care şi-ar pierde românitatea dacă 15 martie ar fi sărbătoare?
Nu e înfricoşător că este un Spîn. Este înfricoşător că parcă am trăi în ţara Spînului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Radu Mircea
20.06.2017, 09:52:11

# Asa in trecat autorule , cum va pare chestia asta de care se vorbeste in ultima vreme si la care tin maghiarii foarte mult , ca in localitatile in care exista mai mult de 5.000 de etnici ( nu neaparat unguri ) spitalele , autoritatile , administratia sa foloseasca limba minoritatii respective ??? Nu vreau sa ma gindesc neaparat la minoritatea maghiara care propune asa ceva , dar ce ziceti de localitati in care exista minoritati rome , turcesti , aromane , lipovenesti , bulgaresti , etc . Asta este o parte din pretul pe care Dragnea se pregateste sa-l plateasca pentru sustinerea dementei cu trintirea propriului guvern .

+5 (13 voturi)
adin
20.06.2017, 10:07:01

Radu Mircea " minoritati rome , turcesti , aromane , lipovenesti , bulgaresti , etc ." Nu pot fi bagati in aceiasi oala ungurii, turcii, tatarii, romii si tiganii cu restul minoritatilor Un lipovean sau un aroman sunt Romani adevarati. Niciun Lipovean nu a pretins vreodata ca Rusia sa invadeze Romania sau sa-si arboreze steaguri Rusesti si Lipovene Doar ungurii si secuii trebuie interzisi

-3 (9 voturi)
Radu Mircea
20.06.2017, 10:42:58

# adin Nu poti interzice nationalitatea nimanui . Dar trebuie o masura in toate . Chiar si in privinta drepturilor minoritatilor atunci cind ele aduc atingere celorlalti . Celelalte minoritati nu au cerut asemenea absurditati fiindca nu au avut cadru legal . Acum il vor avea .

+5 (11 voturi)
adin
20.06.2017, 10:58:53

Nu vor mai avea cadru pentru ca Antemna 3 a blocat toate intelegerile.

-3 (5 voturi)
Marcus
20.06.2017, 10:19:13

D-le Demeny, gandirea dvs pasoptista va alimenteaza nationalismul si va transforma intr-un inadaptat , care refuza sa-si gaseasca linistea.

+7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările