Ţara Spînului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu e vorba despre alde Rareş Bogdan, care, vezi Doamne, ”a reacţionat foarte dur”. E vorba despre oameni despre care n-am crezut aşa ceva.

Şi nu e vorba nici despre UDMR. Despre uniune, am scris destule critici şi voi mai scrie, sunt sigur. E vorba despre o mentalitate destul de răspîndită.

”La 15 martie 1848 Ungaria a semnat Unirea cu Ardealul” — postează un mare scriitor pe FB. Şi tot el spune că discuţiile dintre UDMR şi PSD pe tema moţiunii de cenzură au adus la suprafaţă ”naţionalismul latent al românilor”.

Să ne înţelegem. Nu există ”români” în sensul generalizator al termenului. Dar sunt destui români al căror naţionalism latent abia aşteaptă să fie intrigat, dacă mai are nevoie de aşa ceva. 

N-aş avea nicio problemă dacă X, Y sau Z ar reacţiona foarte dur împotriva unui partid. Partide sunt cu duiumul, care mai de care mai incompatibile şi mai cinice. Am o problemă cu faptul că mereu trebuie spus ceva despre unguri, despre simbolurile lor, despre pericolul pe care îl reprezintă. Chiar şi Liviu Dragnea s-a simţit nevoit să declare că ”nu vindem Transilvania”. Aici ne aflăm, acum, după 30 de ani de la revoluţie, acum, cînd chiar şi Ion Iliescu îşi vede trecutul în oglindă?

Toate sunt amendate, numai naţionalismul tîmp şi fobiile care exclud, nu. Îmi vine în minte un bon mot al lui Morgan Freeman care spunea că acestea nu sunt fobii pentru că cei care hulesc homosexualii nu se tem de nimic, sunt doar tîmpiţi. 

Ştiu prea bine că trecutul i-a marcat şi pe români şi pe maghiari, şi se vede cu ochiul liber că mulţi zbiară cît de puternici sunt ei, în timp ce se tem pînă şi de umbra lor. În cazul unui moderator care se crede pe marmură, nu pe sticlă, sigur că intervine şi criteriul ratingului. Dar ratingul ăla cine îl face? Nu cei care se uită la televizor şi se îngrozesc de maghiarii ăştia care vor să ducă Ardealul ca pe o bucăţică de zahăr? Printre ei, scriitorul amintit, care numai bade Ioane nu este.

Şi unde e intelectualitatea română, publiciştii români care explică asta, să nu fiu înjurat de mama mea de bozgor? Unde e, am mai scris despre asta, intelectualitatea română care o tot huleşte pe UDMR, reproşîndu-i gudurarea la putere, dar a cărei voce abia se aude cu ocazia inepţiilor pe care le-am enumerat şi a celor pe care nici nu pot să le înşir? Nu un om, doi oameni, ci o întreagă pătură care să fie revoltată dacă aude fraza lui Liviu Dragnea, care nu scrie despre 1848, ci despre prostia politicienilor de azi, prostia lor faţă de noi toţi, cetăţenii României, care ne-am născut în ţara asta ingrată, nu numai faţă de românii care şi-ar pierde românitatea dacă 15 martie ar fi sărbătoare?

Nu e înfricoşător că este un Spîn. Este înfricoşător că parcă am trăi în ţara Spînului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite